TÜRKİYE-ALMANYA, YENİ BİR BAŞLANGIÇ

İlnur ÇEVİK 29 Eyl 2018

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Alman Başbakanı Angela Merkel dâhil yoğun Berlin temasları sonucu, Türkiye ile Almanya arasında epey soğuklaşan ilişkilerin yeniden rayına oturup daha sıcak bir havaya doğru yol aldığını söyleyebiliriz.

Burada iyi bir başlangıç yapıldı ve ilk adımlar atıldı. Bundan sonra ilişkilerin daha gerçekçi temeller üzerinde inşası var.

İkili ilişkileri hala bir Can Dündar vakası bile tehdit edebiliyorsa ve onun Erdoğan-Merkel basın toplantısına gelme tehdidi bile suları bulandırabiliyorsa o zaman bazı şeylerin açıklığa kavuşturulması gerektiği ve Almanların gerçekten bizleri daha iyi anlamak bizim de onlara daha iyi kendimizi anlatmamız için çaba sarf etmemiz gerekiyor…

Hala Merkel, Fetullah Gülen Terör Örgütünün yaptığı darbe için hem darbeyi kınayıp sonra da açıkça “Gülen hareketini PKK ile aynı seviyede değerlendiremiyoruz. Daha fazla bilgiye ihtiyacımız var” diyorsa, o zaman bazı şeylerin açıklığa kavuşturulması gerektiği ve Almanların gerçekten bizleri daha iyi anlamak bizim de onlara daha iyi kendimizi anlatmamız için çaba sarf etmemiz gerekiyor…

Karşımızda çok sert ve düşmanca davranan bir Alman medyası var. FETÖ’cülerin algı operasyonları ile beyinleri yıkanmış insanlar var. PKK sempatizanı romantik Almanlar var. Bir de yabancı düşmanlığı ve İslamofobiyi körükleyen ve güçlenen bir aşırı sağ siyasi hareket var… Buna rağmen bu gezi kazasız belasız atlatıldıysa bunu Cumhurbaşkanımızın sağduyusuna ve Alman yönetiminin Türkiye ile ilişkileri yeniden ayağa kaldırma iradesine borçluyuz.

Zor bir geziyi Cumhurbaşkanımız ve ekibi daha kolay hale getirdi.