TÜRKİYE ESMA'NIN BABASI İÇİN DE AĞLAMASIN!

Arzu ERDOĞRAL 14 Tem 2021

Arzu ERDOĞRAL
Kelimeler bazen susar, yüreğindeki acı öylesine büyüktür ki hiçbir yere sığmaz.

Kelimeler bazen susar, yüreğindeki acı öylesine büyüktür ki hiçbir yere sığmaz.

2013 yılında Mısır’da darbeye giden yolda aklıma kazınanlar arasında namaz kılarken vurulan insanla r, keskin nişancıların sivilleri vurması,  ambulansların meydanlara soku lmaması, Esma’nın vurulduğu an ve vicdana sığmayan daha birçok şey var.

Rabia, Nahda meydanlarında  katledilen binlerce sivil…

Dönemin Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi’nin kulağına ne yapması gerektiğini fısıldayanlar için keyifli bir sinemaydı yaşananlar.

Mısır’ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin darbe ile devrilmesinin sonra zindanlarda bitip giden hayatlar!

Çok kötü şartlarda cezaevinde tutulan Mursi’nin mahkeme salonunda vefatı ve sessiz, sedasız yapılan idamlar.

​​​​​​​Son olarak hakkında idam kararı verilen Mısırlı genç MotazHassan’ı da  idam ettiler. 

Şimdi de aralarında Muhammed Biltaci, P rof. Abdürrahman Elbar, Usame Yasin ve Saffet Hicazi’nin de bulunduğu 12 kişi hakkında Yargıtay’da onaylanan idam kararlarının infazının her an gerçekleşmesi Sisi tarafından verilecek karara bağlı. 

Konuyu yakından takip eden Avukat Gülden Sönmez ile konuştum. Aileler tarafından yazılan bir mektubu gönderdi.

“Bu mektup/çağrı, hukuksuz bir şekilde idam cezası verilen, işkence ve kötü muamele ile tutulan eski Mısır parlamenteri, siyasetçi, insan hakları savunucusu Dr. Mohamed Elbeltagy ve eski Mısır Gençlik Bakanı Dr.Ossama Yassin’in  ailelerinin, tarafınıza seslenişi olarak kaleme alınmış.

”Mektubun bir kısmını sizlerle de paylaşacağım.

“Dr.Mohamed Elbeltagy ve Dr. Ossama Yassin aynı davada aralarında avukat, bilim insanı ve mühendislerin de olduğu diğer 10 kişi ile birlikte, her an infaz edilebilecek şekilde ölümle karşı karşıya olduğundan, bu sesleniş hayati ve acildir. 

Başka davalarda verilen yüzlerce idam kararı onanmış kişiler de her an infaz edilmekle karşı karşıyalar ve infazlar kimseye haber vermeksizin ansızın yapılmaktadır. 

14 Haziran 2021 tarihinde Mısır Temyiz Mahkemesi Dr. Mohamed Elbeltagy, Dr. Ossama Yassin’in de aralarında olduğu 12 idam kararını onayladı. Bu kararlar, uydurma iddia ve dosyalar, asılsız uydurulmuş deliller, işkence ile yazılmış ifadeler, savunma hakkı imkânı olmadan, Sisi rejiminin emir komuta zincirindeki yargıçlar tarafından alınmıştır. 14 Haziran 2021’de verilen onay ile tüm hukuki süreçler bitmiş ve nihai karar için, kararlar Sisi’ye ulaştırılmıştır. 

Bu mektup/çağrı, masum insanların göz göre göre, dünya seyrederken infaz edilmesine karşı tüm insanlığın vicdani bir duruşla karşı koyması çağrısıdır. Lütfen bu idamların önlenmesi için destek verin. Bu korkunç zulmü tüm dünyaya anlatalım ve uluslararası sivil toplum dayanışması ile idamları önleyecek bir çaba ortaya koyalım. Size Dr. MohamedElbltagy’nin ailesi ve Dr.Ossama Yassin’in ailesi adına ve onlarla beraber sesleniyoruz; Yaşam ile ölüm arasındaki kritik kararın, zalim bir yönetici elinde olduğunun farkında olarak, adil ve vicdani duruşa ve çabaya Allah’ın vaad ettiği yardıma güvenerek, çabanıza muhtacız. Göstereceğiniz ilgi ve destek için şimdiden teşekkür ediyoruz. “

Muhammed Biltaci'nin oğlu Amma r Biltaci ile görüştüğümde ise avukatların  bile görüşmesine izin verilmediğini söyledi.

Biltaci’nin hanımı Sena Biltaci de “Bir aile fotoğrafımız bile kalmadı” derken “Türkiye halkı Esma’nın şehadeti için çok ağladı, Esma’nın babasının şehadeti için de ağlamasın.” sözleri ile destek istedi. 

Bu yazıyı okuduğunuzda şayet burnunuzun direği sızlıyorsa idamların olmaması için siz de bir ses verin.