TÜRKİYE'NİN İLK ARKEO KÖYÜ

Neşe BERBER 15 Eki 2018

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Turkcell'in isim sponsorluğunda bu yıl dördüncüsü düzenlenen, Türkiye'nin 'Barış' temalı maratonu Turkcell Gelibolu Maratonu, 'Barış için Koşuyoruz' sloganıyla yapıldı. 

Çanakkale valisi Orhan Tavlı, Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, Türkiye Atletizm Federasyon başkanı Fatih Çintimar, Çanakkale alan başkanı İsmail Kaşdemir organizasyona katıldılar. Gelibolu’da bir araya geldiğim Çanakkale valisi Orhan Tavlı ile biraz Çanakkale üzerine sohbet ettik. Çanakkale üzerine konuşurken Gazeteci Avni Özgürel’in projesi olan ve Türkiye’de fantastik ve bilimkurgu türlerine öncülük edecek Keşif Çanakkale filminden söz açılıyor. Vali Tavlı 19 Ekim’de sinemalarda gösterime girecek olan filmin fragramınını izlediğini ve çok beğendiğini söylüyor. Hem fikirim. Gerçekten de tüm sinemaseverler gibi hepimizin heyecanla beklediği bu filme ilginin büyük olacağı kesin. 

Çanakkale’nin güvenli bir şehir olduğuna vurgu yapan Vali Tavlı, “Bugün burada antik limandayız Çanakkale Şehitler Abidesi. Karşıda Troya. Milli mücadelenin verildiği topraklar. Troya Müzesi açıldı. Mutlaka herkesin görmesi gereken bir müze. 2018 Troya yılı etkinlikleri kapsamında alt yapı ve üst yapı çalışmalarının tamamlanması ile Opet’in katkılarıyla Çanakkale Tevfikiye köyü Arkeo köy oldu. Turizm destinasyonu yapıyoruz. Kültür Bakanlığının, Dışişleri bakanlığının ve çeşitli kurumların desteklediği bir proje.. Troya yılı nedeniyle Çanakkale’ye gelen turist sayısı iki katına çıktı. Herkesi bekliyoruz.” dedi.

***

İzmir bugünlerde belediye başkanı Aziz Kocaoğlu ile gündeme gelmeye devam ediyor.  Doğal güzellikleri, hayranlık uyandıran tarihsel mirası ile yüzde 95’lik bölümü tamamlanan ‘Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun, İzmir için yeni bir ufuk açarak otoyolun bitimiyle birlikte, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Çanakkale, Balıkesir, Bursa ve İzmir gibi iller arasında yüksek seviyede ekonomik ilişkilerin gündeme geleceğini şimdiden söyleyebiliriz.

İzmir’de konuştuğum insanların hemen hepsi Aziz Kocaoğlu’nun açıklamalarını ve kırgınlıklarını anlatıyordu. Anlaşılan bu konu daha çok konuşulacak gibi. Aziz Kocaoğlu son dakikaya kadar her ne kadar aday değilim demiş olsa bile, tekrar aday gösterilebileceğini hatta kendisinin de kırgın olduğu biraz gururunun okşanması ve partisi tarafından değerli hissettirilmesi durumunda yeniden aday olabileceğini söyleyebilirim.

***

Söz İzmir’den açılmışken, yatırımların da hız kesmeden devam ettiğini belirtmeden geçmek olmaz. İzmir merkezli Folkart Yapı da bu yatırımcılardan. 850 Milyon TL’lik yatırımıyla, adını en parlak yıldız VEGA’dan alan yeni projesini, İzmir’de, Alsancak ile Halkapınar arasında, İzmir Körfezi’nin tam karşısında, hayata geçiriyor. Yeni proje, şehrin en iddialı ve en parlak projesi olarak adlandırılıyor.

Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, şirketin geçmişten geleceğe hep emin adımlarla yürüdüğünü söylerken, yeni bir yatırıma başlamanın heyecanını taşıdıklarını belirtti. İzmir’de kalmayı planladıklarını İstanbul’da şimdilik projelerde yer almayacaklarını söyledi. Sancak özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgesine yatırım konusunda konuştuğumda memleketlerine henüz yatırım yapmadıklarını belirtti.  “Hiçbir zaman kaynağımızı aşan işlere kalkışmadık. Gücümüz oranında iş yaptık.” diyen Sancak, yeni projelere ve yeni işlere de, bu mantıkla başladıklarını, kendi öz kaynaklarına güvenerek hareket ettiklerini belirtti.

***

İzmir’in en güzel mekanlarından Deniz Restaurant’ta karşılaştığımız ve uzun sohbet imkanı bulduğumuz oyuncu Altan Gördüm’le söz Foça’dan açılıyor. İlçede yaşadığını ve burayı çok sevdiğini anlattı Gördüm. Foça’da AK Parti’li ve CHP’li seçmenlerin kendisinin aday olursa oyunu vereceklerini ve kendisini Foça Belediye Başkanı olarak görmek istediklerini söyledi. Gördüm yaptığı açıklamalarda Foça’nın çok değerli bir tarihi olduğunu, fakat bu değerin ortaya çıkarılmadığını, güzel projelerle Foça’yı dünyanın yeni bir turizm merkezi haline getirebileceklerini anlattı.  Altan Gördüm’ün hangi partiden aday olması gerektiği konusunda ise hala kafasının karışık olduğunu düşünüyorum. Oyuncu Altan Gördüm’ün, yüzde altmışı CHP seçmeni olan Foça’dan aday gösterilmesi halinde AK Parti’ye de sıcak bakabileceğini düşünüyorum.