TÜRKİYE'NİN İLK ESPOR MERKEZİ 'ZULA'DAN

Ersin AKMAN 25 Eki 2018

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Daha önce de birkaç kez konuya değindim; Türkiye genç nüfusuyla eSpor olarak adlandırılan oyun dünyasının en popüler pazarlarından biri.

Belki hiç kimse farkında değil ama gençler oyunlara dünyanın diğer ülkeleriyle yarışacak kadar çok bütçe ayırıyorlar. Burada kast ettiğim kutulu oyun satın almak değil; oynanan oyunun içindeki bir silaha veya bir büyüye ödeme yapmak. Bu sisteme “oyun içi ödeme” deniliyor. Oyunu ücretsiz oynuyorsunuz ama oyunda daha başarılı olmak için veya oyundaki karakterinizin görünümünü, kıyafetini değiştirmek için bazı eşyalar veya silahlar satın almanız gerekiyor. Tabii isterseniz hiçbir şey satın almadan da oynamaya devam edebilirsiniz.

Oyuncuların para harcadığı tek şey oyunlar değil. Daha iyi oyun oynamak için bilgisayarlara veya klavye – fare gibi ekipmanlara da önemli sayılabilecek bir bütçe ayrılıyor. Şu an ülkemizde bin liraya yakın fiyatla oyuncu klavyeleri, 600 – 700 lira ya da satılan fareler var. Oyuncu laptop’larında ise fiyatlar 20 bin liraları bulabiliyor.

Yani farkında olunmasa da “oyun oynamak” ve hatta başkalarının oynadığı oyunu seyretmek ülkemizde de Amerikalıların “entertainment” dediği eğlence sektörünün bir parçası haline gelmiş durumda.

Ülkemizin en büyük oyun şirketlerinden biri olan InGame Group da tüm dünyada milyondan fazla kişi tarafından oynanan Zula isimli oyunu için İstanbul’da bir eSpor merkezi açıyor. İstiklal Caddesi üzerindeki Demirören AVM’nin zemin katındaki 2 bin 500 metrekarelik bir alanı eSpor merkezine dönüştüren InGame Group, böylece Türkiye’nin ilk gerçek oyun merkezini de kasım ayının ortasında açmayı planlıyor.

Özellikle gençler tarafından çok sevilerek oynanan Zula fanatiklerinin sayısının da eSpor merkezi açılışından sonra katlanarak artacağına sanırım herkes hemfikirdir. İsmi Nonstop Zula eSpor Merkezi olacak bu mekânla ilgili detaylı bilgi veren InGame Group kurucu ortaklarından Tuncay Büyükoğlu, 2 bin 500 metrekarelik bu mekânda toplam 8 tane antrenman odası olduğunu ve Zula oyuncularının turnuvalara da bu merkezde hazırlanabileceğini söylüyor.

Zula şu anda Türkiye’de düzenli olarak turnuvalar yapan ve yıl içinde toplamı yüzbinlerce lirayı bulan ödüller dağıtan bir oyun olduğu için Tuncay Büyükoğlu’nun verdiği bu bilgi eSpor merkezinin amacını çok daha belirgin bir şekilde ortaya çıkarıyor.

Herkese açık bir eSpor merkezi

InGame Group’un yaklaşık bir ay içinde açmayı planladığı Nonstop Zula eSpor Merkezi’nde 8 adet antrenman odasının yanı sıra, VR deneyim alanı, toplantı salonları, kafeterya ve özel oyun bölümleri de bulunacak. Böylece hem profesyonel hem de amatör oyuncular merkezi ziyaret ederek boş zamanlarını değerlendirebilecekler.

Her biri binlerce eSpor hayranını bir araya getiren Zula SuperLig Finali, Zula International Cup ve Zula World Cup Final karşılaşmaları gibi yerel ve ulusal birçok eSpor turnuvasına ev sahipliği yapacak olan oyun merkezinde ziyaretçilerin her türlü ihtiyaçları karşılanacak. Mesela karnı acıkanlar mekânı terk etmeden yeme içme ihtiyaçlarını giderebilecekler.

Oyun merkezinde kullanılmak üzere yüzden fazla bilgisayar alınacağını söyleyen InGame Group kurucu ortaklarından Tuncay Büyükoğlu, merkezin ses ve ışık sisteminin de dünya standartlarında olacağını söylüyor.

Bu bile InGame Gruoup’un ülkemiz eSpor ekosistemine nasıl bir yatırım yaptığını göstermeye yetiyor. Dünyanın dört bir köşesinden oyuncuları olan Zula gibi bir oyunu Türkiye’de geliştirerek dünya devi oyun şirketlerine meydan okumak da tam olarak bunu gerektiriyor.

Nonstop Zula eSpor Merkezi’nin Türkiye’deki büyük bir eksiği kapatacağına eminim. Umarım oyun merkezini ziyaret eden Zula oyuncuları da oyunun ruhuna bürünmüş bu mekânın keyfini sonuna kadar çıkarırlar.