UÇAK YOLCULUĞUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NEZAKET VE GÖRGÜ KURALLARI

Yonca ORTAN 06 Oca 2019

Yonca ORTAN
İnsana dair her ortamın ve her sistemin kendine özgü yazılı olmayan kuralları var.

Uygarlığımız; zamanla oluşagelmiş, nesilden nesile aktarılmış, zorunlu olmayan ancak uyulduğu takdirde işleyişi kolaylaştırıp hayatı daha konforlu hale getiren görünmez kurallarla örülü. Nezaket ve görgü kuralları da bunlar arasında.

Yerine ve zamanına göre farklılık gösterebilen bu kurallara uymamanın bir cezası yok ancak bunlara uygun davranmayanlar toplumda, "görgüsüz" veya "kaba" olarak nitelendiriliyor. Tıpkı yaşamın her alanında olduğu gibi uçak yolculuğu sırasında, kabin içindeyken de uymamız gereken görgü ve nezaket kuralları var.

İşte A'dan Z'ye o kurallar:

- Uçağa biniş esnasında, körükteyken bir sağdan bir soldan zikzak çizerek yürüyüp yanımızdan geçenlere engel olmamalı, kendi şeridimizde ve seri bir şekilde ilerlemeliyiz. 

- Eğer sağlık açısından herhangi bir engelimiz yoksa körükte ve uçak içinde, koridor gibi dar alanlarda yavaş yürümemeliyiz. İnsanlar bizi beklemek zorunda değil.

- Uçaktan indiğimizde acilen bir yere yetişmeyeceksek küçük de olsa valizimizi bagaja vermeliyiz. Böylece hem uçak içinde, valizimizi baş üstü dolaplarına yerleştirmeye çalışmaktan kurtulur hem de insanları bekletmemiş oluruz.

- Elbette her yerde olduğu gibi uçakta da yaşlı, hamile, çocuklu ve kadın yolculara öncelik tanımalıyız.

- El bagajını baş üstü dolabına yerleştirmekte güçlük çeken hasta, yaşlı ve fiziksel engelli yolculara yardım etmeliyiz.

- El bagajımız çekçekliyse kabin içinde önümüzde olmasına dikkat etmeliyiz; arkamızdan sürüklediğimizde oturan insanlara çarpabiliriz.

- Uçakta yerimizi bulduğumuzda, koridorda durmadan koltuk arasına geçmeliyiz ki arkamızdaki insanlar beklemesin. Paltomuzu çıkarma, çantamızı ayarlama ve baş üstü dolabına yerleştirme gibi işleri koltuk arasına geçtikten sonra da yapabiliriz.

- Eğer baş üstü dolabında yer kalmamışsa valizimizi hemen yan veya karşı bölmeye de yerleştirebiliriz. Bunun için kabin memurlarına seslenip onları beklememize gerek yok. Beklemek durumundaysak koltuk arasına girmeliyiz ki koridoru kapatmayalım.

- Sırt çantamız varsa çıkarıp önümüze almalıyız. Çünkü tıpkı çekçekli valizde olduğu gibi kabin gibi dar bir alanda hareket ederken farkında olmadan birilerine çarpıp zarar verebiliriz.

- Yerimize oturduktan sonra kolumuzun tüm koltuk kenarını işgal etmemesine özen göstermeli, yanımızda oturan biri daha olduğunu ve onun da dirseğini dayamak isteyebileceğini unutmamalıyız.

- Yerimize otururken yanımızdaki koltukta birileri varsa ve göz göze gelmişsek hafifçe tebessüm etmeliyiz.

- Yolculuk boyunca gerek kol gerekse bacaklarımızla koltuk alanımızın dışına çıkmamaya dikkat etmeliyiz.

- Koltuk aralıkları özellikle ekonomi sınıfında çok dar olabilir ama ne olursa olsun dizlerimizi öndeki koltuğa yaslamamalıyız. Öndeki koltukta birinin oturduğunu ve böyle yaparsak dizimizi sırtında hissedeceğini unutmamalıyız.

- Saçlarımız uzunsa arkaya doğru savururken başkasının yüzüne-gözüne gelmemesine ve eğer bunu otururken yapıyorsak arkamızdaki yolcunun ekranını kapatmamaya dikkat etmeliyiz.

- Uçak yolculuğu yapacağınız gün, ağır ve aşırı parfüm sürmekten kaçınmalıyız.

- Gerinmek için elimizi başımızın üstünden koltuğumuzun arkasına doğru uzatmamalıyız. Böyle yaparsak arkadaki insanın görüş alanına gireceğimizi, belki de ekranını kapatacağımızı veya bir şey izliyorsa dikkatini dağıtacağımızı göz önünde bulundurmalıyız.

- Koltuğumuzu, teknik olarak mümkün olsa dahi çok fazla geriye yatırmamalıyız. Özellikle ekonomi sınıfında zaten dar olan koltuk aralıkları, koltuğumuzu yatırınca arkadaki yolcu için iyice oturulmaz oluyor çünkü.

- Gazete okuyorsak, sayfaları yanımızdakinin görüş alanına girecek şekilde açmamalıyız.

- Kabin memurları ikram servisi yaparken birden çok şey talep etmemeliyiz. Özellikle yurtiçi uçuşlarda servis yapmak için çok uzun zamanları olmadığını, diğer yolcuların da onlardan hizmet beklediğini unutmamalıyız.

- Kabin memuru elbette bize hizmet etmekle görevli ancak onların birer robot olmadığını ve "teşekkür ederim" cümlesini duymak isteyebileceklerini aklımızda tutmalıyız.

- Kabin memurlarına, "çocuğum", "evladım", "bayan", "genç", "arkadaşım" gibi kelimelerle hitap etmemeliyiz; "bakar mısınız" dememiz yeterli.

- Topluluk içinde yaptığımız gibi uçakta da başkalarının duyacağı şekilde küfürlü konuşmamalıyız.

- Yolculuk boyunca, topluluk içinde bulunduğumuz her yerde yapmamız gerektiği gibi yüksek sesle konuşmamalı, gülmemeli, müzik dinlememeliyiz.

- Telefonumuzu uçak moduna almanın yanı sıra oyun vb. oynuyorsak sesini kapatmalı, videoları kulaklıkla dinlemeliyiz.

- Uçak park edip de tamamen durmadan yerimizden kalkmamalı, telefonumuzu açmamalıyız.

Uçakta en çok şikayet ettiğimiz şeyler

- Yemek yerken yani masa açıkken öndeki yolcunun koltuğunu yatırması %63

- Yandaki yolcunun koltuk kenarını işgal etmesi %55

- Kabin görevlilerine kaba davranılması %53

- Normalden çok ve büyük el bagajı taşıyarak başka yolcuların bagajına yer bırakmayan kişiler%49

- Yüksek sesle konuşan ve gülenler %43

- Uçaktan bir an önce inmek için çevresindekileri itip kakanlar %40

- Sürekli ayağa kalkıp baş üstü dolabındaki eşyasıyla uğraşanlar %34

- Ayaklarını öndeki koltukların arasına sokanlar %33

- Etrafta kimin duyacağını umursamadan küfürlü konuşanlar %24 

- Başını pencereye dayayıp çevresindekilerin görüşünü kapatanlar %19

Bunu yanında bavul hazırlığınız da yolculuğunuzun rahat geçmesi için elzemdir.

Uçuş İçin Bagaj Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Uçak yolculuğunuzda iki tür bagaj hakkınız var. Birincisi 15-20 kg’ı geçmemesi gereken, check-in sırasında uçağın bagaj bölümünde taşınması için teslim edeceğiniz, diğeri ise sırt çantası ya da el çantası gibi 55x40x23 cm ebatlarında ve 8 kg ağırlığında olan, uçağın içinde, koltuklar üzerinde bulunan dolaplara sığabilecek büyüklükteki kabin bagajlarıdır. Uçağa vereceğiniz bagajınızın kilosu alt sınırı geçerse ücretlendirilir. Ayrıca kabin bagajlarınızda taşıyacaklarınıza dair pek çok kural mevcut:

·  Sıvılar her biri en fazla 100 ml olan kaplarda taşınmalıdır.

·  Bu kaplar, büyüklüğü 1 litreyi geçmeyen 20x20 cm boyutlarındaki şeffaf ve kilitli poşetlerin içerisinde, ayrı olarak taşınmalıdır.

·  Her yolcu sadece 1 adet poşet taşıyabilir.

·  Son güvenlik kontrol noktasında sıvılarınızın içinde olduğu kilitli poşeti çantanızdan çıkarmanız ve x-ray cihazından geçirmeniz gerekir.

Huzurlu bir yolculuk için önemle tavsiye ederim!