ÜCRETLİ POŞET DÖNEMİ

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüketimi günde 50 milyonu bulan poşet için bakanlık kararını aylar önce vermişti. Poşet yasaklanmayıp 25 ile 50 kuruş civarında satılmaya başlandı. 

Naylon poşetlerin yasaklanabileceğinin konuşulmaya başlanmasıyla perakendeciler ve plastikçiler karşı karşıya geldi. Perakendeciler naylon poşetin kullanımının azaltılması için ücretli olması yönünde görüş bildirmişlerdi, bez torbaya geçilmesini isteyenlerde vardı. Plastikçiler, çevrenin korunması gerektiğini, ancak poşeti parayla satmanın vatandaşa ek yük getireceğini söylüyordu.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ise poşetin kaldırılmasına yönelik bir çalışma olmadığını, asıl meselenin poşetin kullanımının azaltılmasına yönelik olduğunu söylüyor. 1 Ocak 2019’ta başlayan marketlerden üçer beşer aldığımız naylon poşetlerin 25-50 kuruş gibi cüzzi de olsa davranış biçimini değiştireceğini paylaşıyor. Bakanlığın, bunun yanında kamu spotu gibi uygulamalarla poşet kullanımını azaltamaya yönelik uygulamalar yapacağı belirtiliyor.

Yeni uygulama başladı.1 Ocak'tan beri çeşitli marketleri geziyorum ciddi bir oranda naylon poşet israfı önlenmiş durumda. Market alışverişi yapanlar artık yaptığı alışverişin ürünlerini koymak için poşet alıyor. Ekstra poşet depolama devri bu uygulama sayesinde sona erdi. 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri yapılacak uygulamaları şu şekilde sıralıyor: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ayrıca Avrupa Birliği çerçevesinde bir çalışma gerçekleştirdiklerini, ambalaj atıkları kontrol yönetmenliği taslağında 01.01.2019 tarihinden itibaren alışveriş poşetlerinin satış noktalarında ücretsiz verilmemesini öngören bir uygulama. Yasaklama yok. Tüketici bu poşeti kullanmak istiyorsa, ücretli alacak. 

Kamu spotu yapılabilir

Yetkililer kamu spotu yapabilir ama asıl uygulama plastik poşetlerin gereksiz kullanımının önüne geçmek. Amaç tüketim alışkanlıklarındaki aşırılığı önlemek. Belli bir fiyatlandırma sayesinde davranış şekli değişir. Avrupa Birliği bu sayede tüketimi yüzde 90 azalttı. 

Ücretli poşet sistemi halk tarafından da olumlu olarak karşılanarak temiz çevre, israfı önleme bilincini anlamış, ülkesinin sağlıklı yarınlara ulaşmasını anlayan milli şuuru yüksek bir toplum olduğunun da kanıtı olduğunu görüyoruz.

POLL PRODUCTİON - HALKIN YILDIZLARI KONSERLERİ BAŞLIYOR 

Poll Production Yeni Türkiye'nin en kaliteli, en milli, halkın taleplerini alıp uygulamaya çalışan dev bir şirket. Tabii ki bu işin başında, sektörün kodlarını en iyi şekilde çözen bir duayen bir isim Polat Yağcı ve Poll Production’ın muhteşem ekibi. Yaz aylarında sadece Cemil Topuzlu Harbiye Açıkhava Konserlerinde geniş çapta gerçekleşen konserler. Bu kış Poll Production organizasyonuyla kış mevsiminde de geniş kapsamlı konserlerin yapılabileceğinin kanıtı. Poll Production - Halkın Yıldızları Konserlerinin detaylarına bir göz atalım isterseniz. 

Halkbank sponsorluğunda gerçekleştirilen "Halkın Yıldızları" konserleri 18 Ocak'ta başlayacak. İstanbul'un en güzel tarih kokan bölgesi Haliç'te. 

Haliç Kongre Merkezi'nde, Edis ile başlayacak konserler serisi, 19 Ocak'ta Hande Yener, 20 Ocak'ta Teoman, 21 Ocak'ta Cengiz Kurtoğlu ile Hakan Altun, 22 Ocak'ta Koray Avcı, 23 Ocak'ta MFÖ, 24 Ocak'ta Zara ile Rubato ve Dostları, 25 Ocak'ta Serkan Kaya ile Bendeniz, 26 Ocak'ta Serdar Ortaç, 27 Ocak'ta Fettah Can ile Merve Özbey, 28 Ocak'ta Aleyna Tilki, 29 Ocak'ta Demet Akalın, 30 Ocak'ta Sibel Can, 31 Ocak'ta ise Berkay ile devam edecek.

Poll Production organizasyonuyla 2 hafta sürecek konser dizisi, 1 Şubat'ta gerçekleşecek, Güldüy Güldüy ve Güldür Güldür gösterisi ile sona erecek.

GÜLRİZ SURURİ'NİN ARDINDAN 

Devlet Sanatçısı Gülriz Sururi ile ilgili benim yaşam penceremden bakacak olursak: Bir insanın yaşamsal kodları vardır ya. İlk önce benim kendi ailemden edindiğim eğitim, öğretim, bilgi, kültürden sonra birçok hayata dair yaşam kalitemi daha da arttıran kendi kendimi aşmama sebep olan önemli eşsiz yeri doldurulamayacak bir insandı. Tüm anatomimin içinde yer alan kan akışını sağlayan yaşam damarlarımdan bir tanesiydi. Her zaman fikir alışverişi yaptığım hem kültür, sanat, siyaset, toplum adına beraber saatlerce Gümüşsuyu’nda ki evinde, bazen bizim Moda'daki evimizde saatlerce beyin fırtınası yapmışlığımız çok olmuştur. Gülriz Sururi ile bana baktığınız zaman siyaset açısından iki farklı siyasi görüşü temsil eden iki kişiydik. Gülriz Sururi sol görüşü temsil eden. Ben ise sağ hatta muhafazakar bir yapıya sahip olmamın politik olarak iki ayrı farklı görüşe sahip olmamız çok daha iyi bir sinerjiye sebep oldu. Hatta şöyle bir anımızda var. Usta tiyatrocularında bulunduğu bir davette Gülriz Sururi'nin söylediği şu cümle beni çok gururlandırmıştı. - Gülriz Sururi "Hayatımda hiçbir zaman sağ siyaset görüşlü bir insan olmadım. Ama Berk kültürü, bilgisi, gerçek sanat ve gerçek sanatçıya olan saygısı, nazikliği ve zarafetiyle bana kendini öyle bir sevdirdi ki hiç tahmin etmezdim. Sağ siyaseti savunan bir kişiyi bu kadar çok seveceğim aklımın ucundan geçmezdi. Türk Tiyatrosu'nun Prima Donnası Sokak Kızı İrma'dan başlayan Kaldırım Serçesi Edith Piaf karekteri - Keşanlı Ali Destan'da Zilha ile devleşen ve sayısız oyunu ile 90 yıllık yaşamında gönüllerde taht kuran gerçek bir sanatçı olduğunu her zaman kanıtladı. Büyük ustalardan aldığımız kültür ve sanat ışığını milli bir şuurla yaymaya devam edeceğiz. 

NETFLIX ÇILGINLIĞI  

Netflix dizilerini izlemiyorsan, belli sohbet ortamlarında yabancı kalma olasılığın çok yüksek bir hale geldi. Dünya trendlerinde her 10 yılda bir farklı durumlar çok popüler bir şekilde moda olur. 1980'lerin sonu 1990'ların başında Beta-Vhs Video kasetleriyle evde film izlemek. 1990'larda uydu antenleriyle ya da evlerimizin merkezi sistem uydu bağlantısıyla izlediğimiz yabancı televizyon kanalları, yabancı televizyon kanallarının film, dizi içerikleri daha sonra şifreli yayın dönemi Cine5, Cd, Dvd Blueray, internet, Digitürk dizi, film izleme kanalları, Blu tv, Puhu derken uzun bir süredir dünyayı kasıp kavuran Netflix izleme çılgınlığı. Türk izleyicisini de etkisi altına aldı. 

Netflix Türkiye ile ülke topraklarına da adım atan popüler platformda yakalayabileceğiniz yapımları sizler için derledim. İşte komediden dramaya, bilimkurgudan fantastiğe 36 Netflix dizisi.

Hayatımıza girdiğinden beri "izleme" konusundaki neredeyse tüm alışkanlıklarımızı değiştiren Netflix, hemen her ay başlayan yeni dizileriyle hem yelpazesini genişletiyor hem de üye sayısını artırıyor.

Hem fenomen olan dizileri hem de bazen festivallerde bile yarışan filmleriyle kendi dünyasını yaratan Netflix, son zamanlarda herkesin kendi zevkine uygun bir şeyler bulabileceği bir platforma dönüşmüş durumda. Ve yakında Netflix ailesine Beren Saat'in platformda yayınlanacak olan yeni dizisi de eklenecek. 

En İyi Netflix Dizileri

Maniac

The Kominsky Method

Hakan: Muhafız

Mindhunter

BoJack Horseman

Love

Master of None

Black Mirror

Stranger Things

Big Mouth

Flaked

Unbreakable Kimmy Schmidt

F for Family

Narcos

Lady Dynamite

Dark

Sense8

House of Cards

13 Reasons Why

Grace and Frankie

Orange Is the New Black

The Defenders

Daredevil

Jessica Jones

Ozark

The OA

Bloodline

The Crown

Glow

Travelers

Luke Cage

The Get Down

Günün Sözü: Biz bu millete efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik.

(RECEP TAYYİP ERDOĞAN)