UMUTLANDIK

Gülay YÜCEL 31 Ağu 2016

Gülay YÜCEL
Tüm Yazıları
Yüzümüzü güldüren açıklamalar geldi Bakan Zeybekçi'den.

Yüzümüzü güldüren açıklamalar geldi Bakan Zeybekçi’den. Ekonomi Bakanı, “2017’de turizmde kaybettiğimizi tekrar kazanacağız” dedi. Yıl sonu itibarıyla turizmde yüzde 30’larda bir kaybın olacağını tahmin ettiklerini belirten Nihat Zeybekçi, “Her an bugün yarın başlayacağı tahminimiz var, izin onaylandı bugün herhalde başlamış da olabilir. O anlamda Türkiye olarak turizmde, parlak bir yıl geçirmedik. Yıl sonu itibariyle tahminlerimize göre belki yüzde 30’larda, belki üzerinde, o civarlarda turizmde kayıp yılı olacak. Ben en azından şöyle söylüyorum, yılın son çeyreğinde, artı 2017’de Türkiye olarak turizmde, 2015’ten bu yana kaybettiğimiz o süreci, tekrar kazanmaya başladığımız, tekrar Avrupa’nın en birinci destinasyonu, Dünya’nın da ilk 4-5 destinasyonu olmaya doğru hızla, istediğimiz o noktaya doğru gideceğiz. Yaklaşık olarak yine 40 milyonun üzerinde bir turist sayısı, yine 40 milyar dolar turizm geliri ile Türkiye olması gereken yere doğru çıkacak” diye konuştu.

Umutlandık.. 

“Terörist saldırılar, jeopolitik ve siyasi sorunlar insanların daha az para harcamasına neden olurken, küresel turizm hala büyümeye devam ediyor.” Bu nokta da, Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’nin hazırladığı son raporundan.. Bütün olumsuz havaya rağmen 2016 yılında küresel turizm pazarının yüzde 3.2 büyüyeceğini öngörüyor rapor. Ancak..  İşte “ancak” diye başlayan bu kısım pek iç açıcı değil.. Turizm gelirleri açısından üç ülke riskli konumda bulunuyor, Fransa, Türkiye ve Brezilya.. Terör örgütü DAEŞ‘in saldırılarının Fransa açısından olumsuz etkileri görülüyor vurgusu yapılarak, sektörün ülke Gayrisafi Yurt içi Hasılasına katkısı sürse de beklentiler yüzde 2.9’dan 1.1’e çekildiğine dikkat çekiliyor. Türkiye’yle ilgili kısımda ise, terör saldırılarının, Rusya ile gerilen ilişkilerin, darbe girişimi ile Suriye’deki yaşananların etkisinin sert olduğuna gönderme yapılıyor. Seyahat ve turizmin, Türkiye Gayrisafi Yurt içi Hasılasına katkısının beklentisi yüzde -3.2 olarak tahmin edildiği belirtiliyor. Raporda öne çıkan üçüncü ülke Brezilya. Olimpiyatlara rağmen sektördeki büyüme tahmini -0.9’dan -1.6’ya çekilmiş.  Canımız sıkıldı.. Bu arada küresel turizm pazarında en büyük büyüme Güney, Kuzey Doğu ve Güney Doğu Asya’da görülüyor. Bunu da belirtmeden geçmek olmaz.. Ekonomi aktörlerinin bugünlerde en fazla merak ettiği Varlık Fonu’nun yapısına ilişkin Maliye Bakanı Naci Ağbal katıldığı bir televizyon programında detaylı bilgi verdi. Bizi ilgilendiren kısım, Varlık Fonu uygulamasında Türkiye’nin pasif durumdaki varlıklarının aktif hale getirileceğini açıkladığında geldi. Sayın Ağbal’ın o açıklaması şöyle: Örneğin Maliye Bakanlığı’nın elinde sahil bölgelerinde çok sayıda turizm tesisi var. Bunlar irtifa hakkı ile işletmecilere verilmiş yerler. Biz onlardan yıllık kira alıyoruz. Büyük bir varlık ama şu anda pasif. Biz bunu fon bünyesine devredersek tamamen profesyonel yönetim ilkelerine göre bu varlık menkul kıymetleştirilebilir. Gelirler de bu menkul kıymetleştirme yoluyla toplanabilir… İlgililere duyurulur..

Haftalık ufuk turumuzu, ilginizi çekebileceğini düşündüğüm “Avrupa Gönüllü Hizmeti” başlığıyla noktalıyorum.. Hayli ilgilimi çeken “Avrupa Gönüllü Hizmeti” Ulusal Ajansın sunduğu onlarca programdan birisi..  Kısaca AGH olarak geçiyor. 18-30 yaşları arasında yüzlerce gencimiz mezuniyet ve dil yeterliliğine bakılmaksızın, 1 yıla kadar Avrupa’da diledikleri bir ülkede gönüllü faaliyetlerde yer alarak yabancı dillerini geliştirebilmekte, yepyeni bir dil öğrenebilmekte kültürlerarası iletişim becerilerini artırabilmekte, hiç tanımadığı yeni bir ortamda çalışabilme ve iletişim kurabilme stratejilerini öğrenebilmekte ve bu sayede ülkeye döndüklerinde kazandıkları özgüvenle iş piyasasında seçeneklerini çeşitlendirebilmekte.  Üstelik bütün bunlara hiçbir ücret ödemeden ulaşmaları mümkün.  Gönüllülerin yeme, içme, konaklama, vize, sigorta seyahat masrafları Komisyon tarafından belirlenmiş birim maliyet ölçekleri çerçevesinde, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Türkiye Ulusal Ajansı) tarafından karşılanmakta. Hatta aylık cüz’i bir cep harçlığı da verilmekte.  İlgileniyorsanız “http://ua.gov.tr” adresini ziyaret ederek detaylı bilgi edinebilirsiniz.