UMUTLAR TÜKENMESİN!

Fehmi KETENCİ 13 Ara 2020

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Bir an, bu konuda geçmişte buraya aktardığım bir iki paragraflık değerlendirmemi hatırladım.

      Yaniden merhaba, Bir hafta süreyle bu sayfadan uzak kalmıştım. Sadece spor yazısı yazabildim. Üniversitelerde online dersler, özellikle; ara sınav dönemine girmiş olmamız nedeniyle on günlük bir süre köşe yazılarıma ara verme izni almak durumunda kaldım. Okullardaki durumlar, en azından ara sınavlarda biraz daha rahat döneme girdiğimiz için “merhaba” diyerek köşeme ve yazılarıma geri döndüm.

      Bu süre içinde aksatmadan, gündemi, özellikle de pandemi dönemindeki gelişmeleri takip ettim. Gördüğüm şeylerin en gerekli olanı; 65 yaş üstüne uygulanan kısıtlamalara özen göstermeye çalıştım.

      O kısıtlamaların işin en kolay yöntemi olduğu konusunda kafamdaki soru işaretlerinin hala yerinde durduğunu hep gördüm.. Bir süreden beri ısrarla yazdığım gibi, en az 14 günlük sokağa çıkma kısıtlaması gereğinin hala ortada durduğuna inancım asla azalmadı. Şu an uygulanan, parça parça kısıtlamaların, sadece münferit olmaktan öteye gitmeyeceği düşüncemden hala vazgeçemedim. Bu uygulamaya sıkı sarılmamız gereğini de hep dile getiriyorum. Unutmamamız gereken bireysel önlemleri asla gevşetmeyip daha da yoğun şekilde uygulamalıyız.

      Bir an, bu konuda geçmişte buraya aktardığım bir iki paragraflık değerlendirmemi hatırladım. Şunu yazmıştım;

      “Perşembenin gelişi, çarşamba’dan belliydi. Yeni bir dalgayı “yol bekler gibi” bekliyorduk. Daha doğrusu, bizler sürekli almamız gereken önlemleri konuşuyor olsak da, Kovid-19; “Siz hala farkında değilsiniz, normal yaşam çizginizde hayatınızı sürdürmeye ve bazı şeyleri iyice unutmuş gibi davranıyorsunuz ama, ben buradayım ve hiç gitmedim. Bilin ki, bu kez kendimi daha da sert hissettireceğim” ikazını, bir süredir dozunu iyice arttırarak gösteriyordu.

      Ve dediğini de yaptı.

      Bu dönemde bizler ne yaptık; televizyonlarda, haberlerde “yayınlanan veriler gerçek mi, konusunu tartışıyorken, geride bıraktığımız hafta, on günlük süre içinde vaka sayıları, neredeyse, üç-dört misli arttı, vefat sayıları ise; yayınlanan rakamlara baktığımızda öncekilerin nerdeyse iki katından çıktı. 

      Bir hafta, on günlük sürede pandemi dönemindeki değişim, toplum olarak görmemiz gerekenleri göremediğimiz, yaşananları hiçbir şekilde değerlendiremediğimiz bir vurdumduymazlığın içinde olduğumuzu gösterdi

      Açıklanan raporlarda görüldüğü gibi, son günlerde hasta ve vefat sayılarındaki artış oldukça endişe verici bir hızla yükseldi. Bu hızlı değişim korku dolu bekleyişin üzerimizdeki ağırlığını iyice hissettirmeye başladı.”

     Söylenenlere göre; “İkinci Dalga”nın içinde ve yeni bir “Pik” noktasındayız. Bazı bölgeler ve bazı illerde artma eğilimini hissettire vaka sayıları, paralelinde 200’ün üzerinde seyreden vefat sayıları, bu durumun mutlaka önemsenmesi gereken bir gidişat olduğu gerçeğinin göstergesidir.

     Uzmanlar ısrarla şunu dile getiriyorlar;

     “Maskesiz asla sokağa çıkmayalım, maskemizi mutlaka olması gerektiği gibi takalım. Hatta marketlere girerken çift maske takalım. Nerade olursa olsun, sosyal mesafeye zinhar dikkat edelim, gerekmedikçe kalabalık, havasız ortamlara girmeyelim, girmemiz gerektiğinde ise çok fazla kalmayıp oradan uzaklaşalım. Ve eskisinden çok daha fazla hijyene dikkat edelim. Dışarı çıktığımızda yanımızda bulunduracağımız limon kolonyası veya dezenfektanla ellerimizi dezenfekte edelim.. Lokal dezenfeksiyon uygulamasını asla ihmal etmeyelim, özellikle dışarıdayken çıplak elle dokunduğumuz yerler sonrasında mutlaka uygulayalım. Her ne hal olursa olsun ellerimizi ağzımıza burnumuza, yüzümüze değdirmeyelim.

      Yeni yükselişin başladığı 16 Kasım’da hasta sayısı; 3.316, vefat sayısı 94 iken, 20 Kasım’da hasta sayısı; 5.103, vefat sayısı ise 141’e ulaşmıştı. Bu tarihten itibaren birçok yerde hasta sayısı artmaya devam etti.

      30 Kasım’da hasta sayısı 6.514, vefat sayısı; 188, 11 Kasım’da hasta sayısı; 6.593, vefat sayısı ise; 211’e ulaşmıştı.

      Sağlık Bakanlğı’dan yapılan açıklamalara göre İstanbul başta olamak üzere bazı illerde artış hızı yavaşlamaya ve yüzde 30 oranlarına gerilediği belirtiliyor.

      Bu, yolunu gözlediğimiz aşılar öncesinde güzel bir haber.

      Umutlar tükenmesin!