ÜNLÜLERDEN 2019 İÇİN SAĞLIKLI YAŞAM ÖNERİLERİ

Esra KAZANCIBAŞI
Sanat, iş ve spor dünyasının sevilen isimlerinin topluma sağlıklı yaşam davranışlarının kazandırılmasında olumlu etkileri inkar edilemez.

Hayranı olduğu bir sanatçıya benzemeye çalışan, giyimiyle, mimikleriyle O’nu taklit etmeye çalışan milyonlarca insanın bu ilgisinden pekala sağlık alanında faydalanılabilir. İşte biz de bu amaçla Sağlığım İçin Herşey TV programında toplumun sevilen isimlerinin 2019 için sağlıklı yaşam önerilerini ekranlara getirdik. Bakın, hangi ünlü, hangi sağlık tavsiyesinde bulundu?

SAĞLIK TARAMALARINIZI İHMAL ETMEYİN!

. Berat Yenilmez (Aktör)

“Prostat kanseri, erkeklerde en sık rastlanan hastalıklar arasında yer alır. 40 yaşın üzerindeki tüm erkekler, yılda bir defa prostat taramanızı mutlaka yaptırın. Tuttuğunuz takımın maçlarına gösterdiğiniz özeni, kendi sağlık kontrollerinizden esirgemeyin.”

. Leyla Alaton (İş Kadını)

“Sevgili hanımlar, sakın ama sakın bu sene mamografinizi, PAP smear testinizi, kontrollerinizi ihmal etmeyin. Madem dip boya gelince kuaföre gidiyoruz; asıl önemlisi sağlığımız değil mi?”

. Yasemin Çonka (Tiyatro Sanatçısı)

“İştahsızlık, ani kilo kaybı, yorgunluk, inatçı yüksek ateş, vücutta kanama, iyileşmeyen yaralar, idrarda ve dışkıda kan; kanserin belirtileri olabilir. Yeni yılda bu belirtileri önemseyip hemen bir uzmana başvurun. Unutmayın, kanserde erken teşhis hayat kurtarır.”

. Tamer Karadağlı (Aktör)

“Sevgili erkekler, otomobilinizin yıllık bakımına gösterdiğiniz özeni kendi sağlığınızdan esirgemeyin. Yeni yılda prostat kontrollerinizi ihmal etmeyin.”

2019’DA SİGARAYI BIRAKIN!

. Rasim Öztekin (Aktör)

“Dünyada her yıl 7 milyon kişi sigara yüzünden hayatını kaybediyor. Sağlıklı ve uzun bir yaşam için 2019’da sigarayı bırakın ve sigara içilen ortamlardan uzak durun.”

. İlker Ayrık (Tiyatro Sanatçısı)

“Sağlık ağızda başlar. Yeni yılda ağız ve diş sağlığınız için günde 2 kere, 2 dakika boyunca dişlerinizi fırçalamayı ve 6 ayda bir diş hekimine görünmeyi unutmayınız.”

. Altan Erkekli (Aktör) - Müfit Can Saçıntı (Senarist-Yönetmen)

“Ailenizde göz tansiyonu ya da sarı nokta hastalığı varsa 40 yaşından sonra her yıl bir defa göz muayenenizi yaptırın. 2019’da gözlerinize iyi bakın.”

SAĞLIKLI BESLENİN, STRESTEN UZAK DURUN!

. Pınar Altuğ Atacan (Oyuncu)

“2019 sağlıklı beslenme yılı olsun. Hamur işlerinden, tatlılardan, tuzlu ve şekerli gıdalardan uzak durun.”

. Birol Güven (Yapımcı-Senarist)

‘‘2019’da böbrek sağlığınız için tuz tüketimini sınırlandırın. Sofranızdan tuzluğu kaldırın; yemeklerinizi tuz yerine baharatlarla tatlandırın.’’

. Özlem Türkad (Tiyatro Sanatçısı)

‘‘Stres, kişinin sadece psikolojisini değil fiziksel sağlığını da olumsuz etkiler. 2019’da daha sağlıklı bir yaşam için stresten uzak durmaya çalışın. Kendinize ve sevdiklerinize daha çok zaman ayırın. Yeni hobiler edinin. Egzersiz yapın ya da yürüyün.”

. Begüm Öner (Tiyatro Sanatçısı)

“2019’da daha az oturun, daha çok hareket edin. Spor yapamıyorsanız bile haftada en az 3 gün 45 dakika yürümeyi deneyin. Unutmayın! Uzun süre hareketsiz kalmak; şişmanlık, emboli, insülin direnci, hipertansiyon ve diyabet gibi problemlere davetiye çıkarabilir. Hadi, 2019 daha hareketli bir yıl olsun.”

SAĞLIK İHMALE GELMEZ!

. Yüksel Aytuğ (Gazeteci-TV Yazarı)

‘‘Annenizdeki ve babanızdaki unutkanlığı yaşlılığa bağlamayın. Başta alzheimer olmak üzere demans ile kendini belli eden hastalıkların teşhisi için unutkanlık, kişilik değişikliği gibi belirtileri farkettiğinizde anne ya da babanızı bir uzman hekime götürün.’’

. Ceyhun Fersoy (Tiyatro Sanatçısı)

‘‘Yeni yılda düzenli sağlık kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin. Böylece belirti vermeyen hastalıklara karşı önlem alın.’’

Ünlüler, 2019 yılında sağlığınız için işte bu tavsiyelerde bulundu. Yeni yılda hayatınızda yeni bir başlangıç yapın. Yaşamınızın merkezine artık kendi sağlığınızı koyun. Hep yarınlara ertelediğiniz sağlık kontrolü randevularınızı alın! Zaman hızla geçiyor; Hadi ama!