Vakıf Katılım web

VAHİT ABİ AVRUPA'DAN BİLDİRİYOR

Mustafa Kadir ATASOY
Tüm Yazıları
Devlet denetiminde bir özel şirket sanırım bluetooth'tan takorafa girip aracı kontrol ediyormuş.

Kış yine geliyor. Öğlen TV'de Alaska'da ev satın alan çiftleri konu edinen "Alaska Evleri" adlı programı izliyorum. Programın her bölümünde gösterilen evler ev değil malikane mübarek. Altı artı iki, yedi artı iki büyüklüğündeler. Bazıları dağ başında... İyi de çocukları olmayan iki kişi için o kadar büyük eve ne gerek var? Ve o yüksek çatılı odaları nasıl ısıtacaklar? Çalışan çiftler şehre 40 km mesafede dağ tepesine neden yerleşiyor? Alaska reklamı yapıp bizi mi kekliyorlar yoksa... Bunları düşünürken Vahit abi mesaj attı. 2018 model Turismo otobüsüyle Avusturya'nın Tirol eyaletindeki Kaunertal kayak merkezine bir tur kafilesi götürmüş. Millet soğuğu seviyor galiba. Geçen gece 22.30'da Frankfurt'tan iki şoför hareket etmişler. Mannheim, Heilbronn, Stuttgart, Ulm'dan turistleri toplayarak sabah 10.15'te kayak merkezine ulaşmışlar. Günübirlik bir kayak turuymuş bu. Turun rehberi ise bir Somalili. Meşhur bir buzula komşu olan Kaunertal'de 2 metre kar varmış. Burada bir kase spagetti, biraz patates kızartması, kola ve salataya 24 Euro vermiş. Oturduğu kafeteryada çay 2.70, Kahve 3.30 Euro. Mahrumiyet bölgeleri çok. Geçen Redefin'de yiyecek bir şey almak için 13 km gittim, memleketin kıymetini bilin diyor. 

Sonra uzun uzun sohbet ediyoruz telefonda... Almanya'da trafik kazası olduğunda kaza mahaline branda çekildiğini anlatıyor. Güzel bir uygulamaymış doğrusu. Turistlerin bazılarının fazla alkol tükettiğinden söz açıldı da bazı Avrupa şehirlerinde doğalgaz hatları gibi evlere ulaşan bira boruları olduğunu öğrendim. Ne iş yahu...

Devlet denetiminde bir özel şirket sanırım bluetooth’tan takorafa girip aracı kontrol ediyormuş. Denetimde yeni yöntemler çıkmış. Avusturya'da ve İtalya'da otoyollarda ne kadar köprü ve tünel varsa ücretin de ona göre olduğunu söylüyor.

İtalya'nın Vieste kasabasındaki köpek dondurmacısını anlattıktan sonra tekrar Almanya'ya dönüyor. Bad Homburg'taki banka soygunundan ve Dresden'de bir milyar Euro’luk mücevher soygunu yapıldığından bahsediyor. Geçen hafta Grünes Gewölbe (Yeşil Kasa) Müzesi sabaha karşı soyulmuş. Dünyanın en pahalı elmaslarından Dresden Yeşil Elması da bu soygunda çalınmış. 

Ülke sınırlarını geçerken Aşık Mahzuni'nin "parsel parsel eylemişler dünyayı" türküsü aklıma gelir diyor. Gazete okurlarımıza çok selamları var. Araçlarımızı kışa hazırlamamızı tavsiye ediyor.