"VAR" UYGULAMASINDA YANLIŞ YAPILIYOR

Fehmi KETENCİ 06 Kas 2018

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Geçtiğimiz hafta yazdığım "spor" konulu, "Bu Ligin Sonu Nereye Varır?" başlıklı yazımda; Spor Toto Süper Ligimiz Lefter Küçükandonyadis sezonunun değerlendirmesini yaparken gelecekle ilgili düşüncelerimi yazmış, hakemlerimizin özellikle "VAR" sistemiyle ilgili giderek kronikleşeceği daha şimdiden görünen yanlışlarına değinmiştim. Ve yazımın sonunu şöyle bitirmiştim;   

Daha ligin başındayız

Sorunu görün artık!

      “Şu meşhur Süper Ligimizden yansıyan; o istikrarsız, bir hafta sonra neler olacağını kestirmek çok zor olan fotoğraf bu. Kısacası Süper Ligimiz oldukça sıkıntılı.”

      “Hakemlerimiz de bu sıkıntının önemli bir parçası. Karşılaşmaları yönetirken kendi inisiyatifleri yerine sırtlarını VAR’a dayamışlar ve genelde kritik kararlarda öne çıkmaya cesaret edemiyorlar izlenimini yansıtıyorlar. Futbolseverlerin kafası bu konuda iyice karışık. Son zamanlarda karşılaşmaların sonuçları neredeyse VAR’ın etkili olduğu kararlara dayalı.”

      “Yabancı karşılaşmaları izliyoruz, oradaki hakemler VAR’ı bu kadar hissettirmiyorlar, öne çıkarmıyorlar, kararların tümünü kendileri veriyorlar.”

      “Ligimizin daha onuncu haftasını geride bıraktık. Daha lig kızışmadı. O zamana böylesine bir zaafla varmamak gerek ve MHK bu konuda ivedilikle önlemler almalı. Hakemlerimizin cesaretlerini kıran olumsuzlukları ortadan kaldırmalı.”

      “Ligimizi zor günler bekliyor. Görelim artık.”

      Bu söylediklerimi görmek ve yaşamak için çok beklemeye gerek kalmadı zaten. Cuma akşamı ülkemizde ünü dünyaya yayılan en önemli derbilerinden olan Galatasaray-Fenerbahçe karşılaşmasında yaşanan hakem hataları ve bu hataların zincirleme sonucuna yansıyan rezalet olaylarla; hem dünyaya rezil olduk hem de Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un başlattığı ve Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz’in iyi niyetli çabaları sonrasında çok iyi bir görüntü yansıtan ezeli rekabetlerdeki iyi gidişin temeline dinamit koyuldu.

      Bu olay sonu iyi görünen ve umulmadık şekilde kısa süren bir baharın sona ermesi oldu. Her ne kadar, Fenerbahçe cephesinden hala yumuşak bir eleştirel ortamı yürütülmesine rağmen başta İmparator Fatih Terim ve Galatasaray yönetimindeki bazılarının işi iyice tırmandırma çabaları, geri gidişin ve Kadıköy’deki rövanş karşılaşmasına doğru gidecek gibi bir izlenim, yeni filizlenmekte olan bu ezeli rekabetin geleceğine yazık eder.

      Ben hala ümidimi kaybetmedim. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ile Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz yeni oluşturmaya başladıkları dostluk köprüsünün yıkılmasına izin vermeyeceklerdir.

      Bugün burada, o karşılaşmada yaşananlarla ilgili yanlış yorumlara varılan yanlış sonuçlara, adına imparator denen Fatih Terim’in o geçe yaşananlar karşısındaki yanlış ve yanlı tutumuna, yardımcısı Hasan Şaş’ın, yedek kulübesindeki cengaverleriyle olayların ortasına atılıp ona buna saldırmalarına, rakip futbolcuları kovalamalarına ve Terim’in tüm bunları önleme konusunda birşeyler yapmamasına, aksine rakip futbolculara karşı negatif davranışlarına, hakemin oyun sürecinde yaptığı hatalı tutumu ve standart dışı fauller ve fena haareketlerdeki eyyam kararları sonrasında gerginliği tırmandırmasına, olayların oyunun sonuna doğru başlamasında etkili olan Belhanda’nın itişip kakıştıkları Soldado ile yaşadıklarını görmezden gelmesine, Soldado’yu sürekli tahrik edip sert hareketiyle olayların fitilini ateşlemiş olmasına ragmen mağdur gibi gösterilip sarı kartla, Soldado’nun ise direkt kırmızı kartla cezalandırılmış olmasına, sahaya atlayan seyircinin zor zaptedilmiş olmasına, sahada bir yumak haline gelip birbirini boğazlayan futbolculara, bir seyirci gibi yanda durup onların birbirlerini boğazlamasına seyirci kalan orta hakem Fırat Aydinus ve arkadaşlarına ve tüm bunların sonrasında, olayların çözümü için VAR’dan medet umup, sonuçta mağdur olan Fenerbahçe’yi cezalandırmasına değinecektim ama; TFF Ceza Kurulunun görüntüleri isteyip yeni değerlendirme yapacağı haberini alınca, o sonuçlardan sonra asıl yorumlarımı yapmak üzere sonraya bıraktım.

      Orada yaşananlar her haliyle ortada. Net görünen birçok şey varken sadece Jailson’un (ki yaptığıyla kırmızı kartı haketti) attığı tokat üzerine kurulan bir senaryo sonrasında varılan kararların komikliğine, TTF Ceza Kurulu görüntüleri inceledikten sonra yeni ve daha doğru bir yorum getirecektir. Olayların yanıbaşında durup görmesi gerekenleri değilde başka şeyleri değerlendirerek iki Fenerbahçeli bir de Galatasaraylı oyuncuya kırmızı kart gösterme cesaretini gösterebilen Hakem Fırat Aydinus’un, VAR hakemleri ile görüntüleri iyi yorumlamasına (!) hayran olmamak elde değil. TFF ve MHK, VAR’ın giderek yanlış kullanıldığını ne zaman görecek merak içindeyim. Sahada yaşananların VAR görüntülerinden bu sonucu çıkaranlara helal olsun. İşimiz, bu hakemlerin yorumlayacağı VAR’a kaldıysa yandık.

      Futbolun içinden gelen, eski bir hakem olarak katkısı olanların güzelim bir derbiyi nasıl katlettiklerini, eyyam kararlarla bazı şeylerin nasıl gözardı edildiğini, sahada hayatını kaybedep bir Fenerbahçeli taraftara sahada yapılan saygısızlığı, tüm bu konulardaki yorumlarımı o zaman buraya aktaracağım.