Vakıf Katılım web

WALL STREET'DE NEFESLER TUTULDU

Serpin ALPARSLAN 05 Şub 2022

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Dünyanın en büyük teknoloji firmaları Apple, Microsoft, Google, Facebook ve Amazon bugün bilançolarını açıkladılar.

Bugün inanılmaz bir gündü.

Wall Street’de adeta nefesler tutuldu.

Dünyanın en büyük teknoloji firmaları Apple, Microsoft, Google, Facebook ve Amazon bugün bilançolarını açıkladılar. Salı günü Alphabet (GOOGL)ve MICROSOFT, bilançosunun tahminlerin dışında kar satışlarını açıklamasıyla hisse senetleri yükseldi.

Ancak, analistlerin tahminlerine göre 30,25 milyar dolarlık beklentisinin altında kalan Facebook (Meta Platforms) 18 yıllık tarihinde yaşanmamış bir düşüş yaşadı. Perşembe günü bilanço açıklamasının ardından hisse senedi yüzde 26’ya kadar düştü ve piyasa değerinden eksi 225 milyar dolar kaybetti. Mark Zuckerberg SEC bilgisine göre, Meta Hissesinin yüzde 14,2'sine sahipti. Ancak 4.Çeyrek raporu, Meta hisselerin tarihin en hızlı yok etmesine yol açtı. Bilanço rüzgarı Nasdaq’ı yüzde 2,24, S&P 500’ü yüzde 1,43 ve Dow Jones’u yüzde 0.56 düşmesine neden oldu.

Meta CEO'su Mark Zuckerberg için çok zor bir gündü öyle ki toplantıda arkadaşlarına “daha çok çalışmalıyız” mesajı verirken, gözündeki kırmızılık birçok kanala konu oldu ve ağladığı öne sürüldü. Açıkçası ben de o kadar servet kaybetsem sanırım ağlamak bir yana kriz geçirirdim. Mark Zuckerberg ise yapılan yorumlara “sadece gözümü çarptım” dedi.

 Neyse gelelim Amazon’a…

Amazon(AMZN), S&P 500'ün toplam piyasa değerinin yaklaşık dörtte birini oluşturan beş kurumsal şirketten biri.

Gerçekten bugün Amazon’u izlerken piyasaları altüst mü edecek yoksa Facebook gibi SEC’in hep izleyici kaldığı algoritmalara ve kısa oyunculara yenik mi düşecek? İnanın bilmiyordum. Ancak Amazon hisseleri, normal seansında yaklaşık yüzde 8'lik düşüşü altüst ederek yüzde 18 arttı. 

Amazon, Wall Street tahminleriyle uyumlu 4.Çeyrekte yüzde 9 artışla 137,4 milyar dolar satış bildirdi ve 130 milyar ila 140 milyar dolar aralığında kaldı.  

 Ayrıca, 2018'den bugüne kadar ilk kez Amazon Prime üyeliğinin fiyatını artırdığını da söyledi. 25 Mart'tan itibaren geçerli olacak aylık 12,99 dolardan 14,99 dolara yıllık olarak ise, 119 dolardan 139 dolara zam yaptığını açıkladı.

Wall Street tahminlerinin altında gelişen sadece Amazon mağaza satışları ile satıcı hizmetleri içinde gelişti. Amazon mağaza satışları bir yıl öncesine göre yüzde 1 düşüşle 66,1 milyar dolar olarak açıklandı. Amazon fiziksel mağazalardaki satışlar yüzde 17 artışla 4,7 milyar dolar oldu.

Amazon Web Serv’den gelen bulut birimi, diğer teknoloji firmalarında olduğu kadar kendini geliştirerek bir yıl öncesine göre yüzde 40 artarak 17,8 milyar dolar oldu.

Bu arada Amazon, yüzde 32 artışla 9,7 milyar dolar gelir ve 9,4 milyar dolarlık reklamcılık işinde de güçlü bir çeyrek geçirdi. Abonelik hizmetleri geliri, yüzde 15 artışla 8,1 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Burada dikkatimi çeken en önemli konu Amazon’un sadece E-ticaret sitesi olmadığını gerek lojistikte gerekse fiziki mağaza ve gıda zincirinde çeşitlenmesi dışında bulut birimi ile Aleksa ve müzik platformlarıyla kendisini geliştirmesidir.

Böylesine güçlü verilerle açıklama yapan Amazon son zamanların en hızlı market yükselmesine neden oldu ve marketi 3.300 seviyesine kadar test etti.