YENİ DÖNEM INFLUSER ÇAĞI

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Bugün hiç kimseye söz vermeyin ve mendillerinizi yanınıza alın! Çünkü merakla beklenen 7. Koğuştaki Mucize vizyona girdi.

YENİ DÖNEM INFLUSER ÇAĞI 

Influencer nedir?

İngilizcede etkileyici, etkileyen anlamına gelen influencer, markaların dijital sahadaki rekabet ortamı için aracı halini almış bir gruptur. İnsanların davranışlarını ya da tercihlerini etkileyen ve değiştiren kişiler için influencer tabiri kullanılır. Günümüz modern medya anlayışında ve stratejik pazarlama yöntemleri içerisinde oldukça büyük bir yeri olan influencer marketing, belirli bir popülerliğe sahip olan kişilerin kitleler üzerindeki etkisinden faydalanır.

Kişilere bu etkileyicilik derecesindeki bilirkişilik halini kendisi değil onun paylaşımlarına güvenerek hareket eden insanlar verir. İnternet fenomenleri, bloggerlar, Instagram fenomenleri, Youtube vloggerları bu alandaki kişilere örnek verilebilir. Bu kişiler kendine has bir takipçi kitlesi oluşturmuş, bu kitlenin güven ve sadakatini kazanmış, belli başlı konularda belli bir tarz içerisinde paylaşımlarda bulunmaktadırlar. Pazarlama stratejileri doğrultusunda halkın satın alma kararlarını etkileyebildikleri sürece paylaşım yapan bu kişiler influencer olma sıfatını koruyacaklardır. Bu nedenle satın alma işlemlerinin sürekliliği için markalar sektörün bütün bir kitlesine değil influencer kişiler tarafından oluşturulan potansiyel pazara yönelik aktiviteler yapmaktadırlar.

Influencer olmak

Influencer marketing nasıl yapılır?

1940 senesinde ortaya konan bir çalışma, iki kademeli iletişim teorisine göre, halk sosyolojik açıdan takip edildiğinde bireylerin oy kullanma ya da bir ürünü tüketme gibi davranışlarında medyada sık yer alan ünlü isimlerinin etkisi altında kaldığını göstermiştir.  Bu durum liderler için büyük bir çıkış noktası olup kitlelere istenen fikri benimsetmek için en etkili aracı bulmuş oldular. Tıpkı bu kanaat liderlerinin yaptığı gibi influencerlar da kitle hedeflerini değiştirmeye yönelik güçlere sahiptirler. Dijital pazarlama markaları için internettin yarattığı geniş imkanlardan faydalanan influencerlar sosyal ağlarda erişim, orijinal içerik ve tüketici güveni olarak üç farklı koldan güçlerini sağlarlar.

Influencer pazarlaması nasıl yapılır diye soranlar için durumun en temel dört aşamasını açıklamak gereklidir. Öncelikle influencer kişiler analiz edilir ve kendi içlerinde önem sırasına göre derecelendirilir. Pazarlama yapmak için bu kişiyi takip eden kitlenin belli bir markaya yönelik farkındalığı oluşturulur, hedef kitleye pazarlama yapmak için influencer kişinin aracılığıyla kampanyalar yapılır ve influencer kişilere başarısı örnek gösterilerek markanın sadık bir temsilcisi ve savunucusu haline gelmeleri sağlanır.

KLASİK MÜZİK DİNLE BELLEĞİN GELİŞSİN NEDEN Mİ? 

Klasik müziğin odaklanmaya etkileri ve performans artışı sağlamasına yönelik birçok araştırma sonucu mevcut. Bunlardan ilki Finlandiya’da Helsinki Üniversitesinde Dr. Chakravarthi Kanduri tarafından yapılan bir araştırmada uygulanan ikili odak müzik testinde klasik müzik dinleyenlerin, sanatsal ve bilişsel konularda performanslarında artış olduğu gözlemlenmiş.

Klasik müzik dinlerken kan basıncımızın düştüğü ve stresin azaldığına dair yapılan araştırmalar da mevcut. Oxford Üniversitesinde yapılan bir araştırmada katılımcılara hızlı tempoya sahip pop, rock, tekno ve rap tarzında müzikler dinletildiğinde kan basıncının arttığı gözlemlenirken klasik müzik dinleyen katılımcılarda kan basıncının etkili şekilde düştüğü gözlemlenmiş. Kalbimizin çalışma temposu ve klasik müziğin ritimlerinin benzer olması depresyon, anksiyete gibi durumlardan daha kolay çıkmamızı sağlamakta. Aynı zamanda klasik müzik ezgilerinin, mutluluk hormonu olarak bilinen dopamin salgısını arttırdığı, klasik müzik dinleyen bireylerin daha iyi hissettiği görülmüş.

Beynimiz, enerjinin durmak bilmeden tükendiği bir organımız ve beynimizin elektriksel enerjiyi sağlamasında kulaklarımızın anahtar bir görev gördüğünü söyleyen Fransız bilim insanı Dr. Alfred Tomatis’e göre beyin hücrelerimizdeki elektriksel enerjinin azalışı konsantrasyonun bozulmasına ve yorgunluğa sebep oluyor. Bu durumda ise beynimizin piller gibi şarj olması gerekmekte. Dr. Tomatis beyin hücrelerimizin enerji ile şarj edilmesinde 5000-8000 Hz. arasında yüksek frekanslara sahip müziklerin dinlenmesini keşfetmiş. Uzun süren araştırmalar sonucunda ise bu frekans aralığının Mozart’ın eserlerinde mevcut olduğunu tespit etmiştir. Bu konuya dair “Mozart Etkisi- Schmozart Etki” başlıklı belirli birçok araştırmada mevcut. Belirli görevler üzerinde performans artışını olumlu yönde etkilediği ise araştırma sonuçlarından.

Sonuç olarak edindiğimiz yoğun tempolu işlerimizde zihnimizi dinginleştirip, arınmış bir zihinle çalışmak araştırmalara göre performansımızda artış olacağını gösteriyor. 

GÜNÜN SÖZÜ: Ey iman edenler! Sabrederek ve namaz kılarak Allah’tan yardım dileyin. Şüphesiz Allah sabredenlerle beraberdir.

HZ YUSUF