YENİ OYUN KURUCU MACRON MU?

Yaşar İÇEN 04 Eyl 2020

Yaşar İÇEN
Tüm Yazıları
Nereden çıktı şimdi bu Macron demeyin!

Nereden çıktı şimdi bu Macron demeyin!

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron bir anda Ortadoğu ziyaretlerine ağırlık vermeye başladı. Lübnan ziyaretinin hemen sonrasında Irak’ı ziyaret eden Macron Bağdat’tan memnun ayrıldı...
Macron, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve çiçeği burnunda Başbakanı Mustafa El Kadhimi’nin ev sahipliğinde Bağdat ve Erbil siyasetiyle yoğun görüşmeler gerçekleştirdi. Bu ziyaretin geniş çerçevede olduğu aldığım duyumlar arasında. Ticari, askeri, kültürel istişare ve birlikteliklerin kapısını aralayan Macron’a ilgi büyüktü Irak’ta. Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih toplantıda ve basına verdiği açıklamada bu ziyaretin kendileri için önemli olduğunu belirtti.
Bu ziyarette çok önemli bir gelişme daha yaşandı. Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih görüşmeye katılanları Macron’a tanıtırken Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi’yi ‘Türkmenlerin Lideri’ olarak tanıttı... Bu açıklama ileriye dönük olumlu bir mesaj içeriyor diye tahmin ediyorum. Çünkü dünyada ‘Türkmen’ denince akla gelen ilk isim olan Başkan SALİHİ Irak siyasetinde otorite kabul edilen bir isim.
Şimdi gelelim Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Irak ziyaretini yorumlamaya. Burada bence sorulması gereken soru şu; Macron Lübnan, Libya ve Irak ziyaretlerini kendi inisiyatifi ile mi gerçekleştirdi yoksa ABD ve Avrupa’nın mesajlarının Ortadoğu’ya iletilmesi için ‘ulak’ olarak mı gönderildi? Yeni bir süreç bu kez Macron’un kaptan pilotluğu eşliğinde mi devreye sokulacak? Bu sorular karşısında ortaya çıkacak cevaplar çok önemli!
Macron Libya, Lübnan, Irak, Akdeniz ve Ege’de olduğu gibi Ortadoğu genelinde de Türkiye’nin önüne set çekmeye çalışacak diyorum! Tam da Bağdat-Ankara ilişkileri sıkıntılı günler yaşıyorken Macron’un gerçekleştirdiği bu ziyaretin ardından Irak’ta büyük gelişmeler bekliyorum diyebilirim... Çünkü Irak’ta siyasiler, siviller ve vatandaşlar çok yorgun ve bıkmış bir halde... Yoksulluk had safhada... İran’a olan tepki çok büyük... Türkiye-Bağdat gerginliği malum... O halde Macron’a veya arkasındaki ülkelere sonunu düşünmeden ‘can simidi’ niyetine tutunabilir Irak!
Macron’un gerçekleştirdiği bu ziyaretin devamını her kademede karşılıklı olarak bekliyorum önümüzdeki günlerde yazın bir yere diyorum... Fransa kapılarını ardına kadar Ortadoğu’ya açacaktır.
Macron, Irak konusunda sadece Türkiye’yi değil İran’ı da cümlelerinde fazlasıyla zikretti, zikredecektir... İran ve Türkiye karşıtı cümlelerle Irak’a yeşil ışık yakan Macron, iki ülke arasındaki kaynaşmada en etkili yöntem olan sosyal-kültürel-sportif  faaliyetleri de önemseyecektir...
Türkiye bu aşamada en önemli komşusu Irak’a ne yapıp ne edip köprüler kurmalı! Çünkü son yıllarda Irak genelinden uzaklaşan Türkiye’nin boşluğunu önce İran doldurdu şimdi de Fransa bu buna niyetli...
Ve son süreçte ısrarla zikrettiğim ‘sivil diplomasi’ hızlı bir şekilde hayata geçirmeli Türkiye...