YENİ TFF'DEN BEKLENTİLER

Fehmi KETENCİ 18 Haz 2022

Fehmi KETENCİ
2021-2022 dönemi Süper Ligimiz, şampiyonunun, ligden düşen dört takımının belli olması ile sona erdi.

      2021-2022 dönemi Süper Ligimiz, şampiyonunun, ligden düşen dört takımının belli olması ile sona erdi. Şimdi gelecek sonundan çok beklentilerimiz olan yeni bir sezona başlayacağız. UEFA Şampiyonlar Ligi’ne, UEFA Avrupa Ligi’ne ve UEFA Konferans Ligi’nde mücadele edecek takımlarımız da belli oldu. Hazirandaki TFF Yönetimi’nin yenilenen geçici seçim dönemini de geride bıraktık. Futbolumuzda yeni döneme her şeyiyle yenilenmiş olarak başlayabileceğiz.

     Bir yıllık süre için, “geçici dönem” olarak yapılan seçim sonrasında TFF’nin teslim edileceği dönem, Mehmet Büyükekşi’nin başkan seçilmesi ile başladı. Yeni Yönetim Kurulu da belli oldu. Eski Yönetim Kurulu’ndan Ulusal Takımlar sorumlusu Hamit Altıntop ve diğer iki üye yeni Yönetim Kurulu’na yeniden seçildiler, yollarına devam edecekler. Görev dağılımları, yazıyı yazdığım sırada henüz kesinleşmemişti ama, büyük ihtimalle Hamit Altıntop yine eski görevine devam edecek, geride kala kala, TFF’nin diğer kurullarının belirlenmesi kaldı.

      Sırtında çok büyük yanlışlar sorumluluklarını taşıyan MHK ne olacak? Orada eski kuruldan kalan, karmaşası devam eden hakemler sorunu, özellikle de, iyice güvensizliğe teslim edilen VAR hakemleri ile sahadaki hakemler arasında sorun olmaya devam ediyor. Karşılaşmalar görev paylaşımlarındaki sorumluluk yanlışlarının öne çıktığı şikayetler hala çözüme kavuşturulamamış. Süper Lig’deki takımların şikayetleri, beklentileri hala karşılanamamış.

      Asıl sorunlardan en önemlisi, takımların en önemli gelir kaynaklarından Naklen Yayın Gelirleri konusu hala askıda, netleştirilememiş.

      Sorunlara çare bulabilmek, Süper Lig takımlarının haklarını korumakla görevli Türkiye Süper Lig Futbol Kulüpleri Vakfı geçen dönemde sorunlara yaklaşımı konusunda pek fazla birşey yapamamış, bu dönem için neler yağacağı hala soru işaretleriyle dolu. Süper Lig kulüpleri arasında belirgin gruplaşmanın iyice öne çıktığı çok net belli.

      Ve özerk olduğu bilinen TFF’yönetiminin üzerinde siyasetin gölgesinin hala hissedildiği, bu durumun yeni seçilen geçici yönetimimin üzerinde hissedildiğinin iyice dillendirildiği bir dönemde futbolumuzda olması gerekenler konusunda toplumdaki beklentilerin iyice artmaya başladığını söyleyebiliriz.

      Yeni seçilen TFF yönetimine güvenin ne seviyede olduğu pek net belli değil. Yeni Başkan Mehmet Büyükekşi; seçim sonrası ilk açıklamalarında; varolan sorunlara çözüm bulacağı konusunda birşeyler söyledi ama, söylediklerinden yüklendiği sorunları tam olarak anlatabildiğini göremedim. Bu arada daha çok yeni, sorunları tam olarak analiz edebildiklerinde çözüm planlarının neler olduğunu mutlaka anlatacktır, ama, pek de fazla zamanı kalmadı gibi, görünüyor.

      Ulusal Takımımızın UEFA Uluslar ligi C Gurubu karşılaşmaları devam ediyor. Takımlarımızın UEFA Ligleri karşılaşmaları başladı başlayacak. Kulüplerin maddi sorunları dağ gibi, bütçe ayarlamalarına çoktan başlamış olmaları gerekiyor. Bunun için ilk olarak halledilmesi gereken, naklen yayın gelirleri yönteminin ve miktarlarının belli olması. Kulüpler yeni sezon kadro ayarlamaları için transfer çalışmalarına başladılar. Hala netleşemeyen yabancı sayısı meselesi var..

      UEFA Uluslar Ligi C grubundaki maçlarımız ile ilgili fazla birşey yazmak istemiyorum. Kaç kez yazdım. Yıllarca Ulusal Takımımız’a antrenman veren takımlardan oluşan C ligi birinci gurubunda dörtte dört yaptığımız karşılaşmalara göre çok başarılı göründüğümüz durumun yansımaları hala üzerimizde. C Ligi’ndeki bu durum futbolumuzun marka değerine ne kadar yakışıyor biraz düşünsek çok iyi olacak. Marka değerini yükseltmek için çok daha büyük düşünen TFF Yönetimiz, Ulusal Takımlar Teknik Ekibi ve takımlarımızın saha performanları ile çok daha üst seviyelerde olmamız gerektiğini tez elden düşünmeye başlasak çok iyi olacak.

      Futbolumuzun marka değerini, en azından şu aşamada eskiden olduğu seviyelere çıkarabilmemiz için şu ankinden çok daha büyük düşünmemiz gerektiğini öngörebilmeliyiz. Bunun farkına varabildiğimiz aşamada olduğumuzu pek göremiyorum. C Ligi’nde aldığımız bu sonuçlar ve oynadığımız futbolun kalitesi bizi bu aşamada sadece sevindirir, futbolumuzun marka değerini asla yukarılara taşımaz. Ulusal Takımımız bunu çok daha iyi yapabilecek kalitede.

      Bu grupta galibiyetler almak ve grup lideri olarak bir üst gruba çıkmak güzel, sevinelim ama, asıl olmamız gereken yere varmak için daha çok işimiz olduğu gerçeğini fark edelim.

      Umarım yeni yönetim eski alışkanlıklarından sıyrılır, yenilenir ve futbolumuzun marka değerinin farkına varır, olması gereken yere taşır.