YEREL SEÇİMİN AYAK SESLERİ

Neşe BERBER 30 Eki 2018

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Yerel seçimin ayak seslerinin duyulmaya başlandığı bu günlerde özellikle büyük illerin adayları çok konuşulur olmaya başlandı.

İzmir, Ankara, İstanbul gibi büyük iller, partiler için çok önem kazanmış durumda. 

Gelelim AK Parti kulislerinde Ankara ve İstanbul için konuşulanlara...
İddialar arasında İstanbul için ilk sırada Binali Yıldırım var. Binali Yıldırım’ın çok zorda kalınmadıkça bu öneriye sıcak bakmadığı gelen duyumlar arasında. İstanbul’da Binali Yıldırım’ın yoklama sonuçlarında birinci isim çıktığı konuşuluyor. Hatta Binali Yıldırım’ın İstanbul adayı olması durumunda bazı diğer illerin de şekilleneceği konuşuluyor. Bazı belediye başkan adaylarının Binali Yıldırım’ın İstanbul adaylığı kesinleşirse onun ekibinde İstanbul için değerlendirilebileceği konuşuluyor. 
Ankara için gündemde olan bazı isimler var bu iddiaların en başında da Süleyman Soylu geliyor. AK Parti’nin kazanmak için gerekirse Süleyman Soylu’yu aday gösterilebileceği konuşuluyor. Ankara’da Melih Gökçek ismi dolaşması çok enteresan. Zira AK Parti’nin Melih Gökçek’i aday yapacağı fikri kimseye sıcak gelmiyor. AK Parti ile ittifak kuran Milliyetçi Hareket Partisi’nin ise AK Parti’nin aday göstermeyeceği bir adayı, aday çıkarması demek, ittifakı bitirmek olarak adlandırılıyor. Bütün bu haberlerin Melih Gökçek’in ‘yeniden aday olabilirim mi acaba?’ diye havayı koklaması diye konuşuluyor.
İzmir bugünlerde belediye başkanı Aziz Kocaoğlu ile gündeme gelmeye devam etse de, Cumhuriyet Halk Partisi’nin İzmir için bir kadın aday ile görüşmelerinin devam ettiğini duydum. Bu kadın adayın bir STK başkanı olduğu söyleniyor.
Bu arada oyuncu Altan Gördüm’ün İzmir Foça’nın adayı olabileceğini geçen haftalarda yazmıştım. Adaylık başvurusu yapmayan Altan Gördüm ile bu hafta konuştuğumda “Ben aday olmam, bana teklif edilmesi gerekir” diyor. “Teklif edilirse aday olurum.” diyerek başkanlığa sıcak baktığını söyledi.
Aldığım önemli bir duyumda Tunceli Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat... 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde ailesini çocuklarını İzmir’de bırakıp Tunceli’nin Hozat ilçesine belediye başkanı olmuş ve orada yaşamaya başlamış. 
Zor bir bölge olan Tunceli Hozat’ta zaman zaman ölüm tehditleri almış, ama yılmamış, orada halka hizmet için var gücü ile çalışmış. Kendisi ile konuştum; Polat ‘Hozat benim memleketim, ülkeme hizmet etmek için buradayım. Devletimden daha fazla destek bekliyoruz, kayyum atanan belediyelere yapılan yardımları gözönüne alırsak inanın bu bölgelerinde buna ihtiyacı var. Bu bölgeleri terörden korumak için devletimizin elinin üstümüzde olması lazım. Buralarda CHP, MHP ve AK Parti ortak hareket etmeli. Hangi parti olursa olsun aynı derecede devlet destek vermeli’ dedi. 
Celaleddin Polat, yaklaşık 4,5 yıldır görev yaptığı Hozat’ta görevini tüm zorluklara rağmen önemli işler yaptığını ama kızından uzak kaldığını düşünerek, İzmir Konak Belediye Başkanı adayı olarak başvurusunu yapmış. Şimdi  İzmire’e geri dönmek üzere bir adım atmış ve görev verilmesini bekliyor. 
Tabi Tunceli, Van, Mardin gibi illerin stratejik önemine bir kez daha vurgu yapmak istiyorum, buralara aday olacak, görev verilecek kişilerin belki de CHP, AK Parti, MHP ortak hareket ederek gerekirse önemli isimlerle seçime girebilmeli.
CHP, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adını sıkça duyduğumuz Abdüllatif Şener’i bu sefer İstanbul için düşünüyor olması. İstanbul için CHP’nin Abdüllatif Şener’i aday göstermesi durumunda adaylıklarını şimdiden ilan eden Gürsel Tekin, Akif Hamzaçebi gibi partinin ağır toplarını karşısına almış olacaktır. 
AK Parti’nin İzmir’de kimi adayı şu günlerde merak edilen bir konu. İzmir’de, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener AK Parti’nin büyük olasılıkla adayı olacak. Mahmut Özgener’in de bu adaylık olasılığına sıcak baktığı gelen duyumlar arasında. İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener Türkiye İhracatçılar Meclisi Eski Başkan Vekili ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun eski başkanı. İzmir’in köklü sevilen ailelerinden biri olması İzmir’de seçilme olasılığını yükseltiyor. Zira bu durum akla şunu getiriyor; AK Parti, seçimleri önemli adaylar ile özellikle almak istediği illerin başında gelen İzmir, Hatay, Mersin, Adana gibi illerde bunu uygulamaya geçirecektir.