Vakıf Katılım web

YEREL SEÇİMLER ŞİMDİ DAHA ÖNEMLİ

Neşe BERBER 02 Tem 2018

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
24 Haziran Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi'nin bitmesi ile sonuçlara bakarak Mart 2019'da gerçekleşecek yerel seçimlerin genel seçimde olduğu kadar belirsizlik ve gerilim yaratmayacak olduğunu ancak yine de tansiyonun yüksek olduğu bir sürecin bizleri beklediğini söyleyebiliriz. Dahası siyaset gündeminin yerel seçimlere odaklanacağı bir sürece giriyor Türkiye..

Yerel yönetimlerin ne kadar önemli olduğunu söylemeye gerek yok.. 

Özellikle 24 Haziran seçim sonuçlarına bakarak, kayyum atanan illerin yerel seçimlerde alınacak sonuçlar açısından tüm dikkatleri üzerine çekeceği kesin.

HDP'nin oylarını azalttığı gözlemlenen iller arasında olan kayyum ile yönetilen iller 25 Haziran sabahı itibari ile daha ciddiyetle ele alınması gereken iller olmuştur..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Milletimiz bizden beklentilerini karşılayabilecek donanımı sağlayacak arkadaşlarımızla yola devam edeceğiz.” sözleri hala akıllarda. Belediye başkanlığından gelen bir cumhurbaşkanı olarak yerel yönetimlere ne kadar önem verdiğini söylemeye gerek yok. Belediyeler özellikle kayyum atanan illerde özel çalışmalara başlanmalı.. Bu seçim gerçekten çok önemli.. Doğu ve Güneydoğu’da yapılan yatırımları göz önüne alırsak ve orada yaşayan halkı düşünürsek herkes ne demek istediğimi daha iyi anlayacaktır.

Son bir yıldır özellikle gittiğimiz Doğu ve Güneydoğu’da kayyum belediyelerinde yaptığımız röportajlarda gördüğüm tablolar halk ile atananlar arasında güzel bir diyalog kurulduğu ve halkın da bundan memnun olduğu... Belediye başkanlığı koltuğunda oturacak isimler değil, o isimlerin halk ile iletişimi, asıl olan bu. Halka yapılan hizmetler ve halkla olan iletişim en önemlisi... Ancak bir şeyi unutulmamalı.. Bu bölgeler diğer bölgelerden farklı, buralara hizmet kayyumlar sonrası gerçek anlamda gelmeye başlamış, insanca hizmet görmeye başlamışlar. Bu hizmetlerden yararlanmak en doğal hakları..

Bu illerin birikmiş problemleri var. Bu yüzden de ya kaymakam yada vali kayyum olarak görevlendirilmiş.. Dolayısıyla bölgeyi bilen, tanıyan ve halka yakın olan kişiler... Yapılması gereken öncelikleri zaten biliyorlar..

Konuştuğum kayyumlardan hep şunları duydum. 'Çocukların bir oyun parkı bile yok. Caddelerde kaldırımlar yok, insanlar ana yolda yürüyorlar. İlk olarak buraları yapmaya başladık. Düşünsenize bir caddede kaldırım yok ve bu kadarı dahi düşünülmemiş. Şimdi kayyumlar meclis üyeleri ve muhtarlar ile el ele verip halkın içine girip ihtiyaçlarını soruyorlar, onlara dokunma, onların derdini dinleme fırsatı yaratıyorlar. Bu bölgelerde hiç yapılmamış icraatlar...

Vatandaşta ilk defa bir muhatap buluyor, karşılarında ilgi görüyor, isteklerini yerine getiren bir devlet görevlisi, bir belediye başkanı görmüş oluyor. Halk kayyumlara güven duymaya başlamış. Kayyumlarda, 'Vatandaşlarımızın bize olan güvenini şimdiye kadar boşa çıkartmadık, bundan sonra da çıkartmayacağız.' diyorlar.

Doğu'da özellikle kırsalda neredeyse hiç hizmet gitmemiş mahallelere, gerçek manada giden hizmetle halk ilk defa karşılaşıyor.

Kayyumların ise tek bir isteği var: "Biz ne yapıyorsak vatandaşların daha iyi şartlarda yaşaması için yapıyoruz, bütün bunları bilmelerini ve bize destek olmalarını istiyoruz.”

Kayyum atanan il ve ilçelere huzur gelmiş, korku yerini cesarete bırakmış. Bir yanda eksik alt yapının tamamlanması ve temizlik hizmetleri yürütülürken, diğer taraftan kültürel, sosyal, sportif ve turizm altyapısını oluşturacak faaliyetler de son hızla tamamlanarak halkın hizmetine sunuluyor..

Emanet ehline verildiğinde neler yaşandığını hep beraber gördük. Bu yüzdendir ki, Mart 2019 yerel seçimleri bu sefer daha bir önem kazanıyor. Bunun için hemen hemen herkes birbirine destek olmalı ve daha çok çalışmalı.. 

Stratejik davranılmalı..

Geçmişte yaşanan tüm olan bitenleri ve yöreyi hatırlarsak, Mart 2019'da gerçekleşecek yerel seçimleri neden daha bir önem kazandığını da bir kez daha yüksek sesle dile getirmiş oluruz.

Bu coğrafyalarda zulme maruz kalan insanların psikolojilerinin onarılması, devlet-millet kaynaşmasının sağlanması da oldukça zaman alan bir konu...

Yıllardır kronikleşmiş sorunları çözmek önemli bir görev olmuş ve kayyumlar bunu severek yerine getiriyorlar. Halkımızla hep birlikte ve hep iç içe onlara hizmet etmek için çalışıyorlar.

Şimdi bu kadar emek, bu kadar çalışmanın boşa gitmemesi için ne yapılması gerekiliyorsa o yapılmalı..

Türkiye’min her karış toprağında yaşayan insanlara el uzatıp onlarla birlikte olduğumuzu, korkusuzca yaşayabileceklerini, her hizmetin onların da hakkı olduğu anlatmalı...

Korkusuzca devletin kayyumları ile el ele çalışmalılar... 

Unutmamalılar ki, yapılan tüm hizmetler vatandaşın daha insanca yaşaması için.. Ben de bundan sonra kayyum atanan bölgelere daha sık giderek, halkın sorunlarını ve kayyumların varsa taleplerini paylaşmaya devam edeceğim.. 

2019 Mart seçimlerine kadar görevimiz bu olmalı..