YERLİ ÜRETİM DEVAM EDECEK

Ersin AKMAN 10 Oca 2019

Ersin AKMAN
Birkaç haftadır teknoloji sektöründeki hemen hemen her şirketin toplantı odasında yerli cep telefonu üreticilerinin, üretimden vazgeçecekleri konuşuluyor.

Her toplantı saati yaklaşırken konuya bu “garnitür”le başlanıyor. “Biliyor musun General Mobile, İstanbul’daki fabrikasını kapatmış”, “Çalışanlara ücretsiz izin vermişler”, “Çin’de üretmek daha ekonomikmiş, o nedenle artık burada üretmeyeceklermiş” diye başlayan sohbetler, Türkiye cep telefonu pazarında Samsung’un tartışmasız lider olduğu vurgusuyla bitiyor.

Ben Vestel’in ve General Mobile’ın Türkiye’de cep telefonu üretmesiyle, bu iki markaya ait cep telefonlarının kutularının üzerinde “Türk Malı” yazmasıyla gurur duyuyorum. Umuyorum ki şu an Türkiye’de akıllı telefon üretmeyen Casper ve Reeder gibi markalar da kısa sürede üretim bantlarını aktif hale getirirler. Bu gururumu ve umudumu her ortamda paylaşmaktan, devletimizin Türkiye’de üretim yapan her markaya daha fazla kol kanat germesi gerektiğini söylemekten de büyük keyif alıyorum. Çünkü bunun da bir vatandaşlık görevi olduğunu düşünüyorum.

Sanırım tam olarak bu nedenle de yerli üretim konusunda ne kadar dedikodu varsa hepsi bir şekilde kulağıma ulaşıyor. Bana acı çektirmek isteyenler bire bin katarak Türkiye’de üretim yapmanın “mantıksızlığını” anlatıyorlar.

Yeni yılla birlikte frekansı artan bu söylentilerin gerçek mi, dezenformasyon mu olduğunu öğrenmek için General Mobile Pazarlama Direktörü Şevket Karadayı’yı aradım. Şevket Bey uzun yıllardır sektörde yöneticilik yapan, benim sözüne güvenmekten öte iş yapış şekli olarak da takdir ettiğim bir dostumdur. Bu dostluktan da destek alarak kulağıma çalınan her şeyi kendisine telefonda anlattım. Anladığım kadarıyla benim duyduklarımın neredeyse tamamını zaten kendisi de bir süredir muhtelif kaynaklardan duyuyormuş. Bu söylentiler vesilesiyle Şevket Bey ile konuşurken General Mobile’ın gelecek planlarıyla ilgili yeni bir şeyler de öğrenmiş oldum.

Yerli üretim desteği hak ediyor

Öncelikle marka üretime ara vermiş, çalışanlarını ücretsiz izne çıkartmış filan değil. Aksine 2019 yılında iki yeni telefon çıkarmaya hazırlandıkları için harıl harıl çalışıyorlar. İstanbul’daki fabrikanın üretim kapasitesinin arttırılması düşünülüyor. Gerekli şartlar gerçekleşirse marka bugüne kadar yaptığı yatırımın yüzde 50’si kadar yeni yatırım yapmayı planlıyor.

Şevket Bey yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. “Bu nedenle de hiç yılmadan ilgili devlet kurumlarının kapısını çalıyoruz. Çalmaya da devam edeceğiz” diyor. Anladığım kadarıyla sadece General Mobile değil, tüm yerli üreticiler devletten bazı imtiyazlar rica ediyorlar. Bu benim de desteklediğim ve olmasını arzu ettiğim girişim. Umarım Türkiye’de cep telefonu üreten her marka bazı imtiyazlara kavuşur ve ülkemiz en kısa zamanda bir üretim üssüne döner.

Konuşma sırasında General Mobile’ın TURQUALITY programına kabul edildiğini, yurt dışında da bazı yatırımlar yapabilmek için dünyaca ünlü danışmanlık şirketi Deloitte ile birlikte proje hazırladığını öğrendim. Bence bunlar Türkiye’nin teknoloji ihracatçısı olabilmesi adına yapılan çok güzel hareketler.

“Yerli üretimin desteklenmesi” konusu ne zaman açılsa yabancı markalara ekstra vergiler getirileceğinden bahseden son kullanıcıların endişelerini de Şevket Bey’in çok iyi anladığını ve taleplerinin bu gibi bir şey olmadığını duymak beni ayrıca sevindirdi. “Biz daha çok üretmek ve daha çok satmak istiyoruz. Türk insanına daha çok yerli üretim alternatifler sunmanın derdindeyiz” diyen bir düşünce tarzından kimsenin zarar göreceğini sanmıyorum.

Eğer General Mobile ve Vestel arzuladıkları desteği alabilirlerse o zaman Türkiye’de satış yapan yabancı cep telefonu üreticilerinin satış fiyatı konusunda yerli markalarla rekabet etmesi gerekecek ki son kullanıcı için bundan daha güzel bir haber olamaz. Umarım özel sektörün bu talebi kamu tarafından da makul ve mantıklı bulunur…