YERYÜZÜNDE KAYAN YILDIZLAR

Halil İbrahim İZGİ
Yıldız, yeryüzündeki herkes tarafından görünen gök cisimleridir. Uzaktır, ama parlaktır. Erişilemez olduklarından yola çıkılarak, tüm dünyanın bildiği ünlü kişilere de yıldız denir.

Bazıları yıldızcık bile olamazlar ama basın pohpohlar ve kendilerini yıldız sanırlar. Yıldız taklidi yaparak bir ömür geçirirler. Türlü türlü komik hallere girip kendilerine önem atfederler. Süper Baba’nın unutulmaz oyuncusu Şevket Altuğ şöyle der bu durum için: “Biz mahalli sanatçılarız, yıldız olmak için tüm dünyanın görmesi tanıması gerekir.” Sahi bu tanıma uyan kaç sanatçımız vardır? Cevabı zor, başka zaman düşünürsünüz.

Yıldız kayması diye de bir şey vardır ki yıldızlarla alakası olmadığı söylenir. Olan, vadesi bitmiş meteorların tükenmesidir. Bilim başka bir açıklama getirmediyse, bildiğim bu.

Yavuz Turgul’un Eşkıya filminde Şener Şen, gökyüzünde kayan bir yıldız gördüğünde bir eşkıyanın öldüğünü anladığını anlatır. Filmin sonunda da… Hadi neyse belki hala izlemeyenler vardır. Burada keselim.

Öyle ya da böyle kayan yıldızlar dikkat çeker. İster yeryüzünde ister gökyüzünde. Medya bu kayan yıldızların haberleriyle doludur. Eski ününü kaybeden yıldızları tanımanın yolu yaptıkları işlerle değil ortalık yere düşen dedikodularıyla olur genelde. Biliriz ki o yıldız, ömrünü tamamlamak üzeredir ve son bir umutla yeniden gündeme gelmek için çaresizce çırpınmaktadır.

Bunun en son örneğini sosyal medyada gündeme gelen kayan yıldızlarla görüyoruz. Bilmeyenler için kısaca özetleyeyim: Star falling yahut Türkçe ifadesiyle yıldız kayması akımı ünlü bir kişinin yere kapaklanma taklidi yapmasından ibaret bir akım. İnsan kendini rezil etmeye neden heves etsin ki demeyin. Gündeme gelebilmek için insanlar kendilerini yerin dibine bile sokmaya razılar. Bu garip gösteriyle hem espritüel kişilikleri hem de kendine olan güvenleri ortaya çıkmış oluyor. Önceleri yemek yedikleri mekanlara gazeteci çağırıp “basılma” pozları veren sanatçılarımız oyunculuklarını geliştirmişler anladığım kadarıyla.

Bu akım kendini yıldız zanneden şarkıcı türkücülerle sınırlı değil. Sıradan insanlar da bu şekilde “sıra dışı” faaliyetlerle kendilerini gösterme peşindeler. Ortaya çıkan şey komik olmaktan çok trajik.

Ülkeler ve liderler de benzer şekilde davranıyorlar.

Yerlerde sürünen ise Amerikan bayrağının yıldızları. Zulmüyle dünyayı titreten Sovyetlerin kızıl yıldızı kayıp çoktan kayboldu. Demek şimdi sıra Amerika’nın bayrağının yıldızlarında.  ABD Başkanı Trump, kibirle kendisinin ve ülkesinin itibarını yerlere seriyor ve böylece ne kadar cesur olduğunu ispat ediyor.

Dünyada kibirle dolaşan kendini yıldız zanneden her devlet, kurum günü geldiğinde tökezleyip düşmeye mahkum. Parlak günleri geride kalacaktır. Buna şüphe yok. Ama sosyal medyada kendini rezil ederek ama bir başka güç tarafından etkisiz hale getirilerek.

Hazreti Lokman bize Kur’an’da aktarılan öğütlerinde, oğluna yeryüzünde kasılarak yürümemesini tembihler. Gerçekten de yere kapaklanan yıldızların hepsinin ortak özelliği yeryüzünde kibirle yürümeleridir. Durum böyle olunca düşmana hacet yok, kendi beyinsizlikleri kendilerini rezil etmeye yetiyor.