YILMAZ ERDOĞAN GÖREV BAŞINA!

Halil İbrahim İZGİ
Tüm Yazıları
Hırsız çetesinin lideri pozundaki Asım gerçek hayatta Yılmaz Erdoğan'dır. Kendisinin yazıp yönettiği film gişeleri kasıp kavurdu ve hatırı sayılır ticari başarı elde etti.

Organize İşler filmi başarısız bir intihar teşebbüsüyle bir hırsızlık çetesinin reisinin trajikomik bir şekilde buluşmalarıyla başlar. Tolga Çevik, filmdeki adıyla Samed, hayata sahnede kendini var ederek tutunmaya çalışan bir tiptir. Yolu basittir, Superman espirileri yaparak insanları güldürecek ve başarı kazanacaktır. Göründüğü kadar kolay değildir. İnsanlar artık Superman’e gülmez, gülünç bulmaz. Farklı sebepleri var tabii. Superman esprilerinin kardeşiyle evli olduğu Cem Yılmaz çokça yapmıştır. Tüketildiği için olabilir, yeterince yetenekli olmadığı için olabilir veya bunlardan hiçbiri değildir. Ama insanlar gülmez ve gülmedikleri için de sahnede başarısızdır. Öyle ya içeceklerini yudumlarken yanında tüketilecek şey biraz gülünç olmalıdır. Yoksa hem paraya hem de zamana yazık olur. Sonuçta Superman intihar etmeye karar verir ama onu da başarabileceği kuşkuludur. Tüm bu sahnelerin içinde naif ve hayata tutunmaya çalışan bir insan belirir. Salak olmasına salaktır ama kıyamayız. Hatta hırsız çetesinin lideri Asım da aynı görüştedir. Tüm hatalarına rağmen onun koruyup kollamak ister. Hırsız çetesinin lideri pozundaki Asım gerçek hayatta Yılmaz Erdoğan’dır. Kendisinin yazıp yönettiği film gişeleri kasıp kavurdu ve hatırı sayılır ticari başarı elde etti. Tolga Çevik’in oradaki tiplemesi insanın içine işleyen bir insanlık halinin tam göbeğindeydi. Başarısız olmasına rağmen merhametten, dürüstlükten ayrılmayan ve dürüstlüğü bir erdem olarak değil de başka türlüsünü beceremediği doğal bir hal olarak sürdüren karakter. Ancak tüm bu karakterin Yılmaz Erdoğan’ın hayallerinde olduğunu biliyoruz. Tolga Çevik öyle birisi değil. Başarılı bir komedyen. Rollerini iyi oynuyor ve evet maddi planda da muhtemelen başarıyı yakalamış. Kendince bir dünya görüşü var ve onunla yaşıyor. Yerel seçimlerle ilgili yaptığı paylaşımda buram buram ırkçılık kokan ifadeler kullandı. Katar ve Suudluları Türkiye’deki Türklerden fazla gayrimenkul sahibi olmakla Suriyelileri de kalabalık yapmakla itham etti. Büyük beğeni gören paylaşımı onbinlerce kişi tarafından paylaşıldı. Muhtemelen halkın sesine tercüman olduğunu düşünerek yaptığı işle gurur duyuyordur. Küçük bir araştırmayla Türkiye’de en fazla gayrimenkule sahip yabancı ülke vatandaşlarının kim olduğunu öğrenebilirdi. Suriyelilerin de siyasi süreçlerimizin dışında dayanışma göstermemiz mağdur insanlar olduğunu da. Kolayını tercih edip tribün amigoluğu yapmaya karar verdi. Belki de televizyon tiyatrosunda olduğu gibi bir dış ses gelip ona nasıl davranması gerektiğini dikte etmiştir. Bilemiyorum. Bildiğim şu: Superman fena halde yere çakıldı.

Filmde çete reisi Asım ona Evreşeli olduğunu hatırlatmıştı ve köklerine dönerek bir değer oluşturabileceğini söylemişti. Öyle yaparak filmi mutlu bir sona kavuşturmuştu. Tolga Çevik’in talihsiz tweetini görünce aklımdan şu geçti: Yılmaz Erdoğan film diyaloğunu yazdığı gibi Çevik’in sosyal medya paylaşımlarını da mı yazsa? Belli ki yazmayla ilgili bir problem yaşıyor ve ne söyleneceği belirtilmeden ağzından mantıklı şeyler duyamayacağız.