Vakıf Katılım web

YOUTUBE'DA DEĞIŞEN OTOMOTİV ANLAYIŞI…

Ahmet ÇELİK 22 Şub 2021

Ahmet ÇELİK
Tüm Yazıları
Daha önceleri otomotiv yayıncılığı açısından da pek de olumlu bakmadığım, "mesafeli" yaklaştığım Youtube'daki değişimi şimdi ilgiyle izliyorum.

Daha önceleri otomotiv yayıncılığı açısından da pek de olumlu bakmadığım, “mesafeli” yaklaştığım Youtube’daki değişimi şimdi ilgiyle izliyorum. Youtube mu değişti, yoksa ben mi diye düşündüğüm de oluyor zaman zaman. Ama değişen tamamen önce Youtube, daha sonra da benim Youtube’a bakış açım diyebilirim. En azından bendeki algısını değiştirmeyi başardı. Tıpkı geçen yıl Youtube için “Yavşaktube” diyen televizyon habercisi Cüneyt Özdemir şimdi tam bir “Youtube habercisi” oldu. Gece açtığı bir canlı yayın milyonlarca kişi tarafından anında izleniyor. Hiç kimsenin hatta kendisinin bile diğer geleneksel mecralarda yapamadığı haberciliği şimdi Youtube’da yapıyor. Keza bir başka televizyoncu olan Fatih Portakal da şimdi Youtube’da düzenli bir habercilik yapıyor.  Bu örnekleri çoğaltmak mümkün ama son dönemde en çok dikkatimi çeken iki TV habercisi olduğu için bu örnekleri verdim.

Buradan otomotive geçecek olursak; otomotivde de bu anlamda önemli değişiklikler söz konusu. Başlangıç itibariyle bir otomobilin yanında “merhaba arkadaşlar” diye otomobilini anlatmaya başlayan, kimi zaman yanlayan, gazlayan ve genel bir anlatım ile “apaci” olarak tanımlanan kişilerin başlattığı Youtube’daki otomotiv mecrası da değişti- gelişti. Şimdi burada 1,6 milyon takipcisi olan Doğan Kabak’ı bir tarafa ayırmamız gerekiyor. Daha önce de yazdığım gibi Doğan Kabak, doğallığı, samimiyeti, içtenliği ve ekran sıcaklığı ile başka bir boyutta yer aldı. Yani Youtube dünyasında otomotiv sektörü için şimdi “bir Doğan Kabak var” bir de “diğerleri”…  Şimdilerde otomobil tanıtımlarının dışında Youtube’da otomotiv içerikli haber, sohbet, özgün içerik, yorum, araştırmaların da yansıtıldığı kanallar yayınlarına başladı. Hemen hemen hepsi de ilgiyle izleniyor. Autoclub, Motor1,Birkan Demir Çalışkan, yeni yayınlarına başlayan Otomobil Gazetesi ilk sayabileceğim haber, sohbet ve aktüel kanallar arasında. Youtube’daki otomotiv haberciliğinin bu değişimi bir süre sonra çok daha farklı bir mecranın oluşmasına neden olacağa benziyor. Bu da beni fazlasıyla heyecanlandırıyor… Yani bir zamanlar çöplük dediğim mecra aslında doğru kişilerin elinde işlenirse çöplükten de değer çıkabiliyormuş. Ben de bunu öğrenmiş oldum…