ZORLU'DA BİR HOŞ SADA

Micheal KUYUCU 03 Mar 2019

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Müzik kanallarından Kral TV'nin kapanması ile müzik televizyon yayıncılığında ciddi bir hareketlilik ve rekabet başladı.

Kral TV’nin izleyicisini kim kapacak yarışı oldu bu. Bir yandan Number One TV bir yandan Powertürk bir yandan Dream Grubu bir yandan da TRT Müzik kanalı bu rekabetin içinde. Şu an müzik TV kanalları arasında en başarılı olan Power grubu. Rekabet her ne kadar Number One ile Power arasında geçecek gibi gözükse de benim çevremden gördüğüm Kral’ın yerini Powertürk’ün doldurduğu. Yine Powertürk geçmişte başarı ile düzenlediği müzik ödüllerini bu yıl tekrar düzenleyeceğini açıkladı. Şu an harıl harıl hazırlıklar yapılıyormuş. Bence bu müzik ödülleri töreni müzik piyasası adına çok olumlu bir gelişme olacak. Dream hiçbir şey yapmıyor. Yakın geçmişte Demirören Grubu, Doğan döneminden beri bu kanalda yöneticilik yapan Şafak Ongan ile yollarını ayırmıştı, herkes Demirören’den iyi bir transfer beklerken sürpriz bir biçimde grupta teknikten sorumlu olan kişiyi yayının başına getirdiler. Bu hareket Dream TV ve Dream Türk’ü tamamen bitirecek.

Bu müzik kanallarının en büyük rakibi konumunda olan TRT Müzik ise rakiplerine meydan okumak ve Kral TV’den ortaya çıkan boşluğu doldurmak adına savaşmak yerine siyasetçi büyüklerimizin ricaları ile yayın akışına yön veriyor. Kanaldaki programların yüzde sekseni bir yerlerden gelen telefonlarla yapılıyor. En son duyduğum Alişan’ın kanalda program yapmak istediği. Tabii ki Alişan gibi isimler ana akım medyada yer bulamayınca ve aldıkları astronomik paraları diğer televizyonlardan alamayınca TRT Müzik’e yöneldi. TRT Müzik şu an Türkiye’nin en çok parası olan müzik kanalı. Buna rağmen Türkiye’nin en az para kazanan müzik kanalı, bu tabii ki insanların vergileri ile faturaları ile beslenen kanal adına üzücü.

Müzik televizyonlarında yaşanan bir diğer rekabette sponsor oldukları veya düzenledikleri etkinlik sayısı. Bu konuda Powertürk ile Kral liderdi. Şimdi Dream ile TRT Müzik hiçbir dış etkinliğe imza atmıyordu. Geçen gün ilk kez TRT Müzik kanalının bir dış etkinliğe imza attığına şahit oldum. Zorlu PSM ile iş birliği yaparak TRT İstanbul Radyosunun ses sanatçılarının ağırlandığı “Hoş Sada” adlı bir programa imza atıyormuş. Bu kapsamda 3 Mart yani bugün Yaprak Sayar, 17 Mart günü Umut Akyürek ve 24 Mart günü Tuğçe Pala bu etkinlikte sahne alacak. Hiç yoktan iyidir. İlk kez kanal bir müzik etkinliğinde adını duyuracak. Bu etkinlikleri Zorlu PSM’den Sanat müziği aşıkları takip edebilir. Gönül ister ki devletimizin kanalı olduğu için TRT Müzik özel kanalların karşısında sahip olduğu devasa olanaklarla sağlam bir rekabet ortamı yaratsın ama görünen köy kılavuz istemez, Kral’ın boşluğunu Number One ile Power dolduracak, yani şampiyon ikisinden biri olacak.

Serdar Ortaç kime neden tazminat ödeyecek?

Aranjör Emrah Karaduman, Serdar Ortaç’ın şarkısını aranje ettiği halde ücretinin ödenmemesi üzerine açtığı tazminat davasını kazandı.

Müzikonair’in haberine göre, davayı Emrah Karaduman kazandı. Aleyna Tilki, Hande Yener, Sezen Aksu ve Demet Akalın gibi birçok ünlü ismin aranjörlüğünü yapan Emrah Karaduman, “Sen Nereye Kadar” adlı şarkı için Serdar Ortaç’a 19 bin liralık alacak davası açmıştı. Daha sonra Ortaç’ın menajeri Zekeriya Dönmez yaptığı açıklamada aranjenin demo olduğunu ve albümde kullanmadıkları halde 6 bin TL ödeme yaptıklarını belirtmişti. 19 bin TL’lik icra takibi başlatan Karaduman, Ortaç’ın borca itiraz etmesi üzerine ünlü şarkıcıya ‘İcra İnkar Tazminatı’ davası açmıştı. Karaduman, 25 bin liraya anlaştıklarını ve sadece 6 bin lirasının ödendiğini savunmuştu. Dava sonuçlandı ve Emrah Karaduman kazandı. Bu gibi davalar çok şaşırtıyor beni. Koskoca Serdar Ortaç’sın sen, sana para kazandıracak şey senin sermayen olan şarkıların için para harcamak istemiyorsun basit bir konu yüzünden mahkemelik oluyorsun. Bu yakışıyor mı sana? Aranjöre vermek istemediği parayı kendi lüks yaşamında kim bilir nerelere harcıyordur. İşte maalesef bizim müzisyenlerimiz, bizim starlarımız böyle. Tipik patron kafası aman az para harcayayım. Bu yakışmadı Serdar Ortaç’a…

Mevzuya Gel

Son üç yılda toplam 5 single daha yayınlayan ve 2018 yazında sözü, müziği kendisine ait olan ‘Duy Beni’ ile yeniden çıkış yapan Nihan Akın, sözü ve müziği kendisine ait olan “Mevzuya Gel” şarkısını yayınladı. 14 saat süren klip çekiminde Nihan Akın 5 saat boyunca 1958 model klasik bir araba kullandı ve klipte Nihan’a Polonyalı Model Jacob Kulesza ile dansçılar eşlik etti. Tüm klip boyunca aynı zamanda drone çekimleri ile havadan takip yapıldı. Klipteki performansıyla Nihan Akın hem dansı ile hem de otomobil sürücülüğü ile tam not aldı.

Elif “Yallah” dedi

“Bir Bilebilsen’, ‘Aşklarca’ ve ‘Deliye Dön Gel’ adlı şarkılarıyla adından sıkça söz ettiren Elif Kaya, ‘Yallah adlı yeni şarkısı ile başarısına başarı katmaya hazırlanıyor. Söz ve müziği Mert Ekren’e düzenlemesi ise Selim Çaldıran’a ait olan şarkıya Elif Kaya, çektiği klipte Avatar Kadını oldu.

BluTV’den iddialı uluslararası hamle

Sadece içerik olarak değil, teknolojik uygulamalar açısından da pek çok yeniliğe imza atan BluTV, iddialı bir iş birliğine imza attı.  Dijital platform, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da mobil ödeme çözümleri için PAYGURU ve TPAY MOBILE ile ortaklık yapma kararı aldı.

BluTV, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da (MENA) doğrudan operatör faturalandırması için bölgenin önemli oyuncuları PAYGURU ve TPAY MOBILE ile anlaştı. Dijital platform, bu önemli atılımı Barselona’da gerçekleşen Mobil Dünya Kongresi’nde (Mobile World Congress- MWC) duyurdu. Aydın Doğan’ın torunlarına bıraktığı ve Demirören’e sattığı medya paketinden çıkarttığı BluTV Dijital TV platformu bu atağı ile uluslararası alanda epey iddialı olduğunu gösterdi.

Arap dünyasına da açılıyor

Bu yenilikle beraber BluTV’nin Arapça uygulamasının kullanıcıları, yalnızca kredi kartlarını değil, aynı zamanda mobil operatör aboneliklerini kullanarak platformun Arapça servisine üye olabilecekler. BluTV’nin bu ortaklığı markayı uluslararası arenaya açacak ve bugün sahip olduğu erişim alanı ile dijital işletmelerin platforma tek bir API üzerinden bağlanmasını ve 30’u aşkın operatörle 670 milyondan fazla aboneye ulaşmasını sağlayacak. Bu bence akıllıca bir iş oldu. Dijital dünya küresel bir dünya. Bir Türk dijital medya markasının dünyaya açılması da gayet akıllıca, hele Arap dünyası bu konuda Türkiye’nin en büyük müşterisi konumunda.

Sahnelerin mareşali

Türkiye’nin dört bir yanında seçkin gece kulüplerinde sahneye çıkan Neslihan Demirtaş, yeni şarkılarıyla müzik listelerine damga vurmaya hazırlanıyor. İlk albümü ‘Her Şeye Rağmen’i 2009 yılında DMC etiketiyle çıkaran, ayrıca ‘Çıtır Çıtır’, ‘Sadece Seviştik mi?’ ve ‘Çocuk’ adında 3 single yayınlayan sanatçı, bu kez bir maxi single hazırladı. Demirtaş, ‘Mareşal’ adlı çalışmada 4 yeni şarkı seslenirdi.

Güneş’in yerine Yılmaz Vural’ı getirin

Halen Beşiktaş’ın teknik direktörlüğünü üstlenen Şenol Güneş’in A Milli takımlar teknik direktörlüğüne getirilmesi çok yerinde bir hareket olmuş. TFF yaptığı açıklamada "TFF Yönetim Kurulumuz, A Milli Takımlar Teknik Direktörlüğü görevi için Sayın Şenol Güneş ile 1 Haziran 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası ve 2022 Dünya Kupası'nı kapsayacak şekilde 4 yıllık anlaşma sağlamıştır. Sayın Şenol Güneş ile yapılan bu anlaşmanın Türk futbolu için hayırlı olmasını dileriz." dendi.

Güneş, Milli Takımımıza tarihinin en başarılı dönemini yaşattı. O bu görevi hak etti. Lucescu artık çok yaşlanmıştı, o dinamizmi kaybetmişti. İnsanların artık gençlerin ve başarıya aç insanların önünü açması lazım. Şenol Güneş, Milli Takımının başarısına aç. Başarıya aç bir isim daha var, oda Yılmaz Vural. Üç büyük takım neden Yılmaz hocaya şans vermiyor anlamıyorum. O kadar aptal teknik direktöre iş verip hem madden hem de manen rezil oldular. Yılmaz Vural bundan kötüsünü mü yapacak? Ben Beşiktaş yönetiminin yerinde olsam hiç düşünmeden Şenol Güneş’ten boşalacak teknik direktörlük görevine Yılmaz Vural’ı getirirdim. Vural’da Beşiktaş’a ciddi bir başarı getirirdi, bundan emimin.

Yonca Lodi sahte YouTuberlara mesaj yolladı

2019 yılında müzik kariyerinin yirminci senesini dolduran başarılı yorumcu Yonca Lodi, müzik endüstrisinde yaşanan sahte YouTube tıklanmalarla insanların kendilerini aldattığını ve hiçbir şey kazanamadığını söyledi. Yonca Lodi: “Sahte tıklarla insanlar kendilerini kandırıyor. Rekabet yüzünden yapmak zorunda hissediyorlar belki, ama bir şarkının tutup tutmadığını konserde o şarkıyı söylerken insanların size eşlik edip etmemesinden anlarsınız. Ben konserde şarkımı söylediğimde insanlar eşlik ediyorsa, o şarkı tamamdır diyorum. Anadolu’da bir üniversitede konserimde binlerce insan bir anda “12 Ay”ı söylemeye başladı ve henüz albüm yepyeniydi. Ben sevinçten ağladım. O şarkı bir şekilde insanlara ulaşmışsa eğer, olay bitmiştir. Bilmem kaç milyon tıklanıyor, şu kadar takipçisi var belki ama şarkıyı bilmiyorsunuz bile. Hadi bir şekilde kafanıza diretiliyor, maruz kalıyorsunuz ezberliyorsunuz. Kendi kendime böyle mırıldandığım şarkılar oldu, ama 1 ay sonra şarkıyı hatırlamadım bile. Bu bitecek! Bitmek zorunda. Çünkü dayatılan bir şeyin ömrünün uzun olmasına zaten imkan yok. Müziği YouTube’dan dinleyen bir kitle var ve müziği neden oradan dinlediklerini sorgulamak lazım. Çünkü alım gücü yok. 5 milyon gerçek tıksa, neden o 5 milyonun oradan dinlediği de soru işareti. Bence dijital platformların bu kadar yoğun olduğu ve 1,45TL’ye şarkının satıldığı dönemde, şarkı eğer oradan dinleniyorsa bu acınası bir durumdur. Bence bu durum toparlanacak. Böyle gitmeyeceği çok aşikar.” dedi.

Kıyafeti klip bütçesi kadar

Son dönemin gözde isimlerinden DJ Ecem Aka, ikinci teklisini sevenleriyle paylaşmaya hazırlanıyor. Almanya’da dansçılık hayatından sonra prodüktör olarak yoluna devam eden kuzeni Engin Çap ile ortak bir çalışma yapan DJ Ecem Aka yeni şarkısının çalışmalarını bitirdi. Söz ve müziği Engin Çap imzası taşıyan ‘Para’ isimli esere FUEGO Club’de Ozan Kaan Erkan yönetmenliğinde performans klibi çeken muhteşem 3’lü ‘Son dönemin en eğlenceli çalışması geliyor’ dediler. Başarılı DJ Ecem Aka, “Burak Öget sağolsun beni bu sıkıntıdan kurtardı ama bir klip parası da hazırladığı kıyafete gitti’ dedi.