Halkbank web
Ekonomi 26.10.2022 07:00

6. İstanbul Ekonomi Zirvesi'nin ana teması bu yıl KÜRESEL DEĞER ZİNCİRLERİ

İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra Kurulu Başkanı Abdullah Değer, dünyada durağanlık varken Türkiye ekonomisinin pozitif ayrışacağı, büyümeye devam edeceği bir sürece girildiğini belirtti.
6. İstanbul Ekonomi Zirvesi'nin ana teması bu yıl KÜRESEL DEĞER ZİNCİRLERİ

İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra Kurulu Başkanı Abdullah Değer, dünyada durağanlık varken Türkiye ekonomisinin pozitif ayrışacağı, büyümeye devam edeceği bir sürece girildiğini belirtti.

"Küresel Değer Zincirleri" ana temasıyla 8-9 Aralık tarihlerinde bu yıl 6’ıncısı gerçekleştirilecek İstanbul Ekonomi Zirvesi’nin (İEZ) tanıtımı amacıyla Çırağan Sarayı'nda basın toplantısı düzenlendi.

İEZ İcra Kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu toplantıda konuşan İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra Kurulu Başkanı Abdullah Değer, dernek ya da kamu kuruluşu olmadıklarını, tamamen gönüllülük üzerine çalışan bir özel sektör ve think-tank oluşumu olduklarını söyledi. Değer, bu özellikleri sayesinde Kovid-19 salgını sürecinde bile toplantılara ara vermediklerine dikkati çekti.

Zirvenin, salgın sürecinde Birleşmiş Milletler tarafından ortaya konulan kalkınma hedefleri doğrultusunda pozisyon aldığını anlatan Değer, tedarik zincirleri, kadın istihdamının artırılması, çocuk işçiliğinin önlenmesi, yeşil ekonomi, dijital dönüşüm gibi hedefleri destekledikleri dile getirdi.

Değer, salgın sürecinde sağlık alanında Avrupa’nın sınıfta kaldığını, yaşlılarını bile ölüme terk ettiğini hatırlatarak, Türkiye’nin ise çok büyük bir başarı elde ettiğini vurguladı.

Bundan sonraki dönemde dünyada durağanlık varken Türkiye’nin pozitif ayrışacağı, büyümeye devam edeceği bir sürece girildiğini belirten Değer, “İstanbul Ekonomi Zirvesi olarak neden dünyadaki büyük buluşmalara, büyük anlaşmalara imza atmayalım? Yapmaya başladık ama bunun sürdürülebilirliği de çok önemli. Önümüzdeki yüzyılın Türkiye’nin yüzyılı olacağı gibi bir iddiamız, öngörümüz var. Hissediyoruz zaten. Böyle olsun diye de çalışıyoruz, hep beraber” ifadelerini kullandı.

-“Şimdi onlar neden Türkiye’de olmaları gerektiğini bize anlatıyorlar”

İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra Kurulu Başkanı olarak tüm yabancı misyon temsilcilerine ziyarette bulunduğu aktaran Değer, şunları kaydetti:

“Şunu görüyorum, biz anlatmıyoruz kendimizi, onlar bizi anlatıyorlar. Türkiye’nin ne kadar büyük bir ülke olduğunu, İstanbul’un değerli olduğunu, jeopolitik konumumuzu anlatıyorlar. Eskiden biz onlara neden Türkiye’de yatırım yapmaları gerektiğini anlatırken, şimdi onlar neden Türkiye’de olmaları gerektiğini bize anlatıyorlar. Biz konuşmadan onlar bütün cevapları veriyorlar.”

Bu değişimin çok değerli olduğunu ama bunu fırsata çevirmek gerektiğini ifade eden Değer, şöyle devam etti:

“Türkiye ekonomisinin başkenti İstanbul. İstanbul pozisyonunu doğru alırsa, dünya zaten bu rolü bize verdi. (Rusya Ukrayna savaşı) Tahıl krizinin çözülmesinde, esir takasının yapılmasında Türkiye’nin oynadığı rol tüm dünya tarafından takdir edildi. Dünya var oldukça bu ve buna benzer sorunlar devam edecektir. İstanbul Ekonomi Zirvesi, barış ve güzel anlaşmalara zemin hazırlamaya çalışıyor.”

-Yurt içi ve yurt dışından üst düzey katılımcıları bir araya getirecek

İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra Kurulu Başkanı Abdullah Değer, aralık ayında yapılacak zirvede bakan, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası yöneticileri düzeyinde yurt içi ve yurt dışından üst düzey katılımcıları bir araya getireceklerini söyledi. Değer, “Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan temsilciler geliyor. Romanya, Özbekistan gibi ülkelerden enerji bakanları geliyor. İskandinav ülkeleri bir panel yapmak istiyorlar.” diye konuştu.

Değer, ana teması "Küresel Değer Zincirleri" olacak zirvede yeşil ekonomi, kadın girişimciler, inovasyon, moda, elektrikli araçlar, turizm gibi alanlarda eşzamanlı 12 panel gerçekleştirileceğini bildirdi. Zirveye geçen yıl yaklaşık 2 bin kişinin katılım gösterdiğini belirten Değer, kendileri için katılımcıların niceliğinin değil niteliğinin önemli olduğunu, bu yıl katılımcıların yüzde 25-30’unun yabancı misafirlerden oluşmasını beklediklerini söyledi.

İstanbul Ekonomi Zirvesi olarak 2023 yılında, Türkiye’nin 100. yılında Almanya’da forum yapma kararı aldıklarını belirten Değer, “Alman Ekonomi Forumu düzenleyeceğiz. THY’den 150 kişilik uçak kiraladık. Her yıl bir ülkenin başkentine gideceğiz. İstanbul Ekonomi Zirvesi’ni anlatacağız. Aralık ayında burada Çırağan’da devam edeceğiz. Yılda iki defa olacak ama yurt dışında yapacağımız etkinlik buradakinin küçük bir ayağı olacak, o ülkeden ve Türkiye’den iş insanlarıyla sınırlı olacak” ifadelerini kullandı.