İstanbul
Az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi BAE ve Mısır arasında 10 milyar dolarlık rüzgar enerjisi projesi için anlaşma imzalandı

BAE ve Mısır arasında 10 milyar dolarlık rüzgar enerjisi projesi için anlaşma imzalandı

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) yenilenebilir enerji şirketi Masdar'ın, Mısır'da 10 milyar doları aşan maliyetle rüzgar enerjisi projesi için Kahire yönetimi ile anlaşma yaptığı bildirildi.

Ülkenin resmi ajansı WAM'da yer alan haberde, Masdar ve diğer ortaklarının, Mısır Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kurumu ile anlaşma imzaladığı belirtildi.

Anlaşmanın Mısır'ın başkenti Kahire'de, Başbakan Mustafa Medbuli ile BAE Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sultan Ahmed el-Jaber'in katıldığı imza töreniyle duyurulduğu aktarılan haberde, anlaşma kapsamında Yeni ve Yenilenebilir Kurumu'nun 10 gigawatt kapasiteli rüzgar enerjisi projesi için bir alan tahsis edeceği ifade edildi.

Proje maliyetinin 10 milyar doları aşacağı vurgulanan haberde, söz konusu projenin, Mısır'ın 2030 yılı itibariyle kurulu enerjisinin yüzde 42'sini yenilenebilir enerjiden elde etme hedefini gerçekleştirmeye katkı sunacağına işaret edildi.

Haberde, projenin hayata geçmesiyle birlikte Mısır'ın doğal gazdan yıllık 5 milyar dolar tasarruf edeceği kaydedildi.

BAE ve Mısır Kasım 2022'de, 10 gigawatt kapasiteli rüzgar enerjisi projesinin ön anlaşmasını imzalamıştı.

Mısır, ürettiği yıllık 64 milyar metreküp doğal gazın çoğunu kendisi tüketiyor. Kahire yönetimi, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla yerli tüketimi azaltarak doğal gaz ihracatını artırmayı hedefliyor.