İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gazi Mehmet Bakış: "Bizim kadar orada fedakarlık gösteren devlet yoktur"

Gazi Mehmet Bakış: "Bizim kadar orada fedakarlık gösteren devlet yoktur"

İzmir'de yaşayan 93 yaşındaki Kore gazisi Mehmet Bakış, Kore Savaşı'nda Türk askerinin büyük bir fedakarlık gösterdiğini söyledi.

Kore'ye 1950 yılında gönderilen askerler arasında yer alan Mehmet Bakış, savaşı bazen ağlayarak bazen de yazdığı şiirleri okuyarak hatırlıyor.

Mehmet Bakış, AA muhabirine, İzmir'in Bergama ilçesinde askerlik görevini er olarak yaparken Kore Savaşı için Güney Kore'ye sevk edildiklerini belirtti.

Gemiyle 1 ayda Kore'ye gittiklerini, ardından yürüyerek cepheye ulaştıklarını anlatan Bakış, cephede bulunduğu 9 ay boyunca Türk askerlerinin büyük fedakarlık ve kahramanlıklarına tanık olduğunu ifade etti.

"Nerede tehlikeli yer varsa Türk askeri gidiyordu"

Türklerin büyük başarı gösterdiğini kaydeden Bakış, şöyle konuştu:

"Amerikalılardan teslim aldık cepheyi. Amerikalılar cepheyi alıyor 10 gün kalıyor, biz alıyoruz 1 ay kalıyoruz. Nerede tehlikeli yer varsa Türk askeri gidiyordu. Son cephe tehlikeli geçmişti. Pusu keşif koluna gidiyoruz. Bir vadi vardı, arada da boşluk; boşluğu kapatmak için bir manga asker, yerleşiyor akşam 5'ten sabah 5'e kadar yatıyorsun. Bizden evvel düşman gelip oraya yerleştiyse senin hayatın gitti, şansına."

"Osman ismini verdiğimiz Koreli çocuğun bakımını üstlendik"

Bir arkadaşının karnından vurulduğunu gözyaşları içinde anlatan Bakış, "O günleri Allah bir daha yaşatmasın, Müslümanlara göstermesin. Oranın insanı da perişan oldu. Köyler yanmış, fakirlerdi. Pirinçten başka yedikleri bir şey yoktu." dedi.

Tugaylarına sığınan "Osman" ismini verdikleri Koreli bir çocuğun bakımını üstlendiklerini de anlatan Bakış, şöyle konuştu:

"Onlar bize karşı çok sevgi saygı gösteriyorlar. Bir ara buraya geldi birisi, benim önümde yere eğiliyor. Gemiler geliyor, yemeğe davet ediyorlar, gidiyoruz. Kore'de kabristanları öyle bir yapmışlar ki her tarafı gül bahçesi, 18 devletin askeri vardı orada, kabristanlarda başta bizim asker geliyor. Kabristanları çok muazzam yapmışlar, Türklere karşı saygıları sonsuz. Kore'de bizim kabristanlık var. 'İyi ki sizi Allah bize gönderdi, sizden yardım aldık.' diyorlar. Bizim kadar orada fedakarlık gösteren devlet yoktur."

Amatör olarak şiir yazdığını belirten Bakış, Kore Savaşı'ndan döndüğünde yazdığı şiiri okudu.

Kore Savaşı'na katılmak üzere gönderilen ilk Türk tugayı, 17 Eylül 1950'de yola çıkmıştı.