İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Alternatif ürün 'ejder meyvesi' çiftçiyi sevindirdi

Alternatif ürün 'ejder meyvesi' çiftçiyi sevindirdi

Türkiye'de alternatif ürün olarak üretimine başlanan "ejder meyvesi" tanesine 11 ila 16 lira arasında alıcı bulununca çiftçinin umudu oldu

YENİBİRLİK MERSİN - Mersin'de alternatif tarım kapsamında oluşturulan ve yaklaşık bir yıllık üretim hazırlığının ardından toplanmaya başlanan ejder meyvesi (pitahaya), tanesi 11 ila 16 lira arasında alıcı buluyor.  Anavatanı Vietnam olan, dondurma yapımı, salata ve ilaç sanayilerinde kullanılan, ağırlığı 300 gramdan bir kiloya kadar çıkabilen tropikal meyve, narenciye ve sebze üretimine alternatif ürün olarak tercih ediliyor.

Yetiştirilmesi sırasında ilaç ve kimyasal gübre kullanılmaması ve yüksek getirisi sebebiyle üreticilerin "aradığı ürün" haline gelen ejder meyvesinin tanesi ise 11 ila 16 lira arasında satışa sunuluyor. Ziraat Mühendisi Uysal Aslan Ulu, gazetecilere yaptığı açıklamada, halk arasında ve Uzakdoğu'da "ejder meyvesi" olarak bilinen patihayanın Akdeniz iklimine uygun bir tür olduğunu söyledi.  "Geçen yıl temmuz ayında diktiğimiz ve bir yılda meyvesini yetiştirdiğimiz ürün, bölgemize beklentimizin üstünde uyum sağladı ve 1 dönüme yaptığımız deneme dikiminden beklenilenden daha fazla ürün elde ettik. Ejder meyvesinin dondurma yapımında ve sıkılarak suyunun içiliyor, kabuğu ise sanayide boyar madde olarak kullanılıyor. Yani ejder meyvesi çok yönlü olarak kullanılan bir meyve türü. Akdeniz bölgesine alternatif ürün olacağına inanıyorum. Geleceği parlak bir meyve."

Üreticinin hedefi yüksek

Üretici Mehmet Tanrıverdi ise bir dönümlük seraya deneme olarak diktikleri fidelerden arzu edilenin üzerinde verim aldıklarını aktardı. Fidenin dikilmesinden üç yıl sonra gerçek manada daha fazla ürün alacaklarını ifade eden Tanrıverdi, üç yıl sonra 6 bine yakın meyve hasat etmeyi hedeflediklerini belirtti.  Tanrıverdi, meyvenin Almanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda'da talep gördüğünü ve ihracatının da önünün açık olduğunu sözlerine ekledi.