İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Aydın'ın 7 Bin Yıllık Antik Kenti Rekor Ziyaretçi Bekliyor

Aydın'ın 7 Bin Yıllık Antik Kenti Rekor Ziyaretçi Bekliyor

Anadolu topraklarında en iyi korunan antik kentlerden olan Afrodisyas Antik Kenti, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil olması sonrası bu yıl rekor düzeyde ziyaretçi ağırlamayı bekliyor.

Aydın'ın Karacasu ilçesinde bulunan, geçmişi 7 bin yıl öncesine uzansa da en ihtişamlı devrini Roma döneminde yaşamış olan Afrodisyas, antik çağda aşkın ve güzelliğin tanrıçası olarak tanımlanan Afrodit'e adanmış kentler arasında en ünlüsü olarak biliniyor.

Kent yakınlarında bulunan mermer ocakları ve heykeltraş okulu sayesinde Roma döneminin en bilinen heykeltraşlık merkezleri arasına giren Afrodisyas, kazılardan çıkarılan eşsiz heykel ve kabartmaları, halen ayakta olan kent yapılarıyla her yıl çok sayıda tarih meraklısı ve sanatseveri ağırlıyor.

Özellikle Tetrapylon kapısı, Sebasteion tapınağı, stadyum, antik tiyatro, hamam gibi yapılarıyla dikkati çeken kent, zengin heykel buluntularının sergilendiği müzesiyle de diğer antik kentlerden ayrılıyor.

Polonya'da geçen yıl Temmuz ayında gerçekleştirilen UNESCO 41. Dünya Miras Komitesi toplantısında Dünya Miras Listesi'ne dahil edilen ve Türkiye'nin bu listedeki 16. varlığı olan Afrodisyas Antik Kenti, bu yıl ziyaretçilerini erken ağırlamaya başladı.

Aydın Valiliğinin 2018 yılını "Afrodisyas yılı" ilan etmesi ve tanıtım çalışmalarına hız verilmesinin de etkisiyle ören yerini geçen yıl 50 bine yakın turist ziyaret etti.

Karacasu Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçacı, özellikle arkeolojik değerleri görmek isteyen turistler için UNESCO Dünya Miras Listesi'nin çok önemli olduğunu, bu listede yer bulan arkeolojik alanların ilk tercihler arasında yer aldığını ifade etti.

Hedef turist sayısını 3 kat artırmak

Afrodisyas'ın listeye dahil olmasıyla birlikte hem ilçede hem de antik kentte hareketlilik yaşandığını aktaran Büyüknalçacı, yerli ve yabancı turist sayısındaki artışın kendilerini sevindirdiğini söyledi.

Roma döneminin en ihtişamlı eserlerinin burada yer almasının özellikle yabancı turistleri çok etkilediğini belirten Büyüknalçacı, "Geçen yıl yaklaşık 50 bin turist ören yerimizi ziyaret etti. Bu yıl hedefimiz bunun 3 katı ama üstüne de çıkabiliriz çünkü daha sezon başlamamış olmasına rağmen ziyaretçi sayısında geçen yılın rakamlarına yaklaşmış bulunmaktayız." dedi.

Yabancı turistlerin ilçeye sağlayacağı ekonomik faydaya işaret eden Büyüknalçacı, "İlçemiz sadece ören yeriyle değil aynı zamanda pidesiyle de ünlü. Yabancı turistlerimiz burayı ziyaret ettikten sonra ilçemizi de geziyor. Böylece esnafımız da kazanç elde ediyor." diye konuştu.

"En az 3 kez daha gelmek istiyorum"


Antik kenti ziyaret eden Japon turistlere rehberlik eden Özden Atasavun, UNESCO ile birlikte bölgeye sıkça yabancı turist getirmeye başladıklarını söyledi.

Tarih turizmine özellikle Japonların ilgi gösterdiğini belirten Atasavun, "Japonya'da UNESCO listesine dahil olan bu kentin adı daha çok duyulmaya başladı. Bundan sonra çok daha fazla turistin geleceğini düşünüyorum çünkü burası Efes ile yarışacak bir tarihi atmosfere sahip. Turistlerimizin hepsi buraya bayıldı." dedi.

Japonyalı turist Onura Mothunori de ülkesinde böyle güzellikleri bulmanın çok zor olduğunu ifade ederek, "O yüzden buraya bayıldım. Tüm yapıların ayakta kalması muazzam bir şey. Özellikle girişten itibaren yol güzergahlarında bulunan lahitler çok etkileyici. Çok güzel bir yer, buranın kıymetini bilin. Dünyada 70'ten fazla yer gezdim ama buraya en az 3 kez daha gelmek istiyorum." diye konuştu.

Birkaç gündür Türkiye'nin farklı yerlerini gezdiklerini anlatan Nakamura Yuko da akıllarında en çok Efes Antik Kenti ile burasının kaldığını söyledi. Nakamura Yuko, "Burada olmaktan dolayı çok mutluyuz. Buradaki tarih bizi çok etkiledi. Özellikle Agora, stadyum ve tiyatro alanı çok güzeldi." ifadesini kullandı.