İstanbul
Parçalı bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Babasının tarihi mahalledeki emaneti "kültür evi"ni yaşatmaya çalışıyor

Babasının tarihi mahalledeki emaneti "kültür evi"ni yaşatmaya çalışıyor

Kayserili Ali Kamil Barshan, Develi ilçesinde merhum babasının eski eşyaları biriktirdiği "kültür evi"nde ata mirasını yaşatmaya çalışıyor.

Hayatını 2011'de kaybeden Necati Barshan'ın Develi ilçesi Zile Mahallesi'ndeki kerpiç evinin alt katındaki bir odada ölçü aletleri, mutfak araç gereçleri, ayakkabıcılıkta kullanılan malzemeler, gaz lambaları, büyük küp gibi çok sayıda eşya bulunuyor.

Ali Kamil Barshan, AA muhabirine, merhum babasının eski eşyalara meraklı olduğunu söyledi.

Babasının 40 yaşından sonra üniversite sınavını kazanıp mühendislik okuduğunu anlatan Barshan, şöyle konuştu:

"Babam eskiye çok meraklı olduğu için köyüne her sene gelir, 3-5 ayını burada geçirirdi. Köyde ataları, dedeleri hangi araç gereçleri kullanmışsa bunları bir araya toplardı. Kimden ne bulduysa toplayıp böyle bir müze oluşturmayı başarmış. Bize göre çok enteresan şeyler var. 100-120 sene önce kullanılan eşyalar var burada. Tamamen babamın merakından kaynaklanan bir şey. O böyle bir şeyi oluşturduktan sonra bizler de evladı olarak kuzenlerimin de desteğiyle bunu babamın mirası kabul ettik. Olabildiği ölçüde korumaya çalışıyoruz. Kendimiz de bir şeyler bulup koymaya çalışıyoruz."

Mahalleye gelen turistlere yaz aylarında evi gezdiriyor

İstanbul'da yaşadığını, "kültür evi" olarak tanımladığı baba ocağına yaz aylarında geldiğini belirten Barshan, tarihi kerpiç evlerin bulunduğu mahalleye gelen turistlere zaman zaman evi gezdirdiğini söyledi.

Barshan, evdeki eşyaların sayısını bilmediğini ifade ederek, bir envanter hazırlayacağını kaydetti.

Kerpiç evi de ayakta tutmak için tadilat çalışması yaptıklarını anlatan Barshan, "Her yıl kuzenlerimizle bir bütçe oluşturuyoruz. Bütçe doğrultusunda evi ayakta tutabilecek ne yapılması gerekiyorsa yapıyoruz. Böyle yaptığımız sürece bu ev ayakta kalacak." dedi.