Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Hafif yağmur
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
ANKARA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
İSTANBUL
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Bitlis'teki yaylalar göçerlerin getirdiği binlerce küçükbaş hayvanı ağırlıyor

Bitlis'teki yaylalar göçerlerin getirdiği binlerce küçükbaş hayvanı ağırlıyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki sıcak illerde hayvancılıkla geçimlerini sağlayan göçerler, yaz döneminde yaklaşık 300 bin küçükbaş hayvanla Bitlis yaylalarında konaklıyor.
Haberler

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki sıcak illerde hayvancılıkla geçimlerini sağlayan göçerler, yaz döneminde yaklaşık 300 bin küçükbaş hayvanla Bitlis yaylalarında konaklıyor.

Bölgede huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla yasaklı yaylaların da kullanıma açılması, bölgede hayvancılık faaliyetlerini canlandırıyor.

Yazın kavurucu sıcakların etkili olduğu Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Siirt ve Batman gibi illerdeki göçerler, ilkbaharda Bitlis'e gelerek Nemrut Dağı eteklerindeki yaylalara çadırlarını kuruyor.

Bölgedeki serin ve verimli yaylalarda yaz boyunca konaklayan göçerler, hayvanlardan elde ettikleri sütle yaptıkları yoğurt, tereyağı ve peyniri satarak kış hazırlığı yapıyor.

Yaylada doğayla iç içe zaman geçiren, hayvanlarının bakımını yapan göçerler, havanın soğumaya başlamasıyla memleketlerine dönmek için günlerce sürecek göç yolculuğuna çıkıyor.

"Bütün yaylalarımızda huzur ve güven var"

Tarım ve Orman İl Müdürü Rıfat Çelik, temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Bitlis'in hayvancılık anlamında yaylak bir kent olduğunu söyledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde üreme dönemleri kısa olan bitkilerin erken tükendiğini belirten Çelik, şöyle konuştu:

"Orada mera ve yaylalarda hayvanlarını otlatamayan hayvan sahipleri vakti geldiğinde sürüleriyle ilimize göç ediyor. Bitlis göçer hayvancılığın yapıldığı merkez illerden biri. 1 milyon 400 bin dekardan fazla mera alanımız mevcut. Bu yıl yağışların da etkisiyle mera ve yaylalarımızda ot verimi çok güzel. Yaklaşık 300 bin küçükbaş hayvanın ilimize göç ettiğini tahmin ediyoruz. İzin alarak gelen göçerleri yayla ve meralarımızda konaklatıyoruz. İzinsiz gelenleri de eğer meralarımız dolu ise çevre illerin mera alanlarına intikal ettiriyoruz."

Bitlis'teki mera ve çayırların yılda 2 milyon civarında küçükbaş hayvan otlatma kapasitesine sahip olduğunu kaydeden Çelik, kentte 812 bin civarında küçükbaş, yaklaşık 90 bin de büyükbaş hayvanın bulunduğu bilgisini verdi.

Kentteki mevcut hayvanların meralarda yılda 5-6 ay otlatıldığını, geri kalan çayır ve meraların atıl durumda olduğunu belirten Çelik, şöyle devam etti:

"İlimizin bu kaynağının heba olmaması için göçer hayvancılığı destekliyoruz, teşvik ediyoruz ve yardımcı oluyoruz. Yayla ve meralarımızda elde edilen sütler, il ve ilçe merkezlerine getirilerek Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında kurduğumuz tesislerde işleniyor. Burada yılda üretilen 6-7 bin ton civarında tulum peyniri ülkemizin her yerine pazarlanıyor. Göçer hayvancılık, atıl çayır ve meraların kullanılmasında, çoban temininde, sütün sağımından peynire dönüştürülerek sunulmasına kadar birçok alanda ilimize katma değer katıyor."

Bitlis'te bütün köy ve mahallelerinde hayvanların otlatıldığını ifade eden Çelik, şunları aktardı:

"Birkaç yıl öncesine kadar güvenlik nedeniyle kapalı yaylalarımız vardı ama devletimiz terör belasını defetti. Şu anda bütün yaylalarımızda huzur ve güven var. Bütün yaylalarımız kullanıma açık. İl Mera Komisyonu kararıyla mayıstan itibaren otlatmaya açtığımız bu alanları kasıma kadar göçerlerin kullanımına sunmaktayız. Her tarafı dolu dolu kullanıyoruz."

"23 yıldır Bitlis'e geliyoruz"

Batman'dan gelen göçerlerden Mustafa Genç, Bitlis'in yaylalarının verimli, havasının da temiz olduğunu söyledi.

Hayvancılığın tek geçim kaynakları olduğunu dile getiren Genç, "23 yıldır Bitlis'e geliyoruz. Burası bize yakın ve verimli. O yüzden burayı tercih ediyoruz. Hayvanlarımızın bakımını yapıyoruz. Elde ettiğimiz sütle ürünler yapıp satıyoruz. 5-6 ay burada kaldıktan sonra tekrar Batman'a gideceğiz." diye konuştu.

Batmanlı Ömer Genç de yazın küçükbaş hayvan sürülerini otlamak için Bitlis'i tercih ettiklerini, havaların soğumaya başlamasıyla dönüş yolculuğuna çıkacaklarını anlattı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *