Yeni Birlik Gazetesi Dünya Belçika'dan NATO Ankara zirvesi'ne tam not: 'Hiçbir yanlış nota yaşanmadı'

Belçika'dan NATO Ankara zirvesi'ne tam not: 'Hiçbir yanlış nota yaşanmadı'

Belçika Başbakanı Bart De Wever, NATO Ankara Zirvesi'nin yapıcı atmosferde geçtiğini belirterek, tüm gerilimlere rağmen müttefikler arasında ortak anlayışın korunduğunu söyledi.

MUHABİR: Semanur İrgin

Belçika Başbakanı Bart De Wever, NATO Ankara Zirvesi'ni başarılı olarak değerlendirdi. ABD'nin İran'a yönelik saldırıları ve zirve öncesindeki sert açıklamalara rağmen müttefikler arasındaki görüşmelerin yapıcı bir ortamda gerçekleştiğini belirten De Wever, toplantılarda herhangi bir kriz yaşanmadığını ifade etti.

"Yanlış Nota Çalmadı"

Zirvenin ardından Savunma Bakanı Theo Francken ve Dışişleri Bakanı Maxime Prevot ile değerlendirmelerde bulunan De Wever, 32 NATO üyesi ülkenin liderlerini buluşturan toplantının beklentileri karşıladığını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın zirve öncesindeki açıklamalarına ve İran'a yönelik saldırılara rağmen çalışma oturumlarının bu gelişmelerden olumsuz etkilenmediğini dile getiren De Wever, zirvenin hem görüşmeler hem de alınan kararlar açısından başarılı geçtiğini vurguladı.

Ukrayna İçin Destek Mesajı

Belçika Başbakanı, NATO müttefiklerinin 2026 ve 2027 yıllarında Ukrayna'ya 70'er milyar avroluk yeni askeri destek sağlanması konusunda geniş uzlaşıya vardığını belirtti.

Hedeflere ulaşma yöntemleri konusunda farklı yaklaşımlar bulunsa da ortak güvenlik stratejisinin korunduğunu ifade eden De Wever, İttifak içinde diyaloğun sürdüğünü kaydetti.

"Karşılıklı Saygı Şart"

Zirve konuşmasında iki kez "karşılıklı saygı" çağrısı yaptığını belirten De Wever, savunma harcamalarının artırılması için kamuoyu desteğinin ancak müttefiklerin birbirini baskılayan değil, eşit ortaklar olarak hareket etmesiyle mümkün olacağını söyledi.

Avrupa'nın Sürece Dahil Edilmesi Gerekiyor

De Wever, ABD'nin İran'a yönelik saldırıları konusunda NATO müttefiklerine önceden bilgi verilmediğini belirterek, Avrupa'nın daha fazla sorumluluk üstlenmesi beklenirken kritik güvenlik kararlarının dışında bırakılmasının bazı ülkelerde rahatsızlık oluşturduğunu ifade etti.

Tüm bu gelişmelere rağmen zirvenin yapıcı bir atmosferde tamamlandığını vurgulayan Belçika Başbakanı, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'nin İttifak'ı bir arada tutma çabalarını takdir ettiğini sözlerine ekledi.