Birleşmiş Milletler (BM), Beşar Esad rejiminin 8 Aralık 2024’te devrilmesinin ardından Suriye’de tarihi bir dönüş sürecinin başladığını açıkladı. Yıllardır süren kaosun ardından nihayet umut ışığı doğarken, ülke genelinde barış ve yeniden inşa süreci hız kazandı. BM verilerine göre, rejimin çökmesiyle birlikte 1,5 milyondan fazla Suriyeli vatandaş kendi topraklarına döndü.
Türkiye’nin Güvenli Bölge Stratejisi Sonuç Verdi
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) Operasyon ve Savunma Birimi Direktörü Edem Wosornu’nun Gaziantep’ten çevrim içi katıldığı Cenevre toplantısında paylaşılan bilgilere göre, sadece ülke içinde yerinden edilmiş 1 milyonun üzerinde kişi evlerine geri döndü. Türkiye’nin sınır ötesi yardımları ve güvenli bölge stratejileri sayesinde ise yarım milyondan fazla Suriyeli mülteci komşu ülkelerden anavatanlarına kavuştu.
Türkiye’ye Teşekkür: “Yardım Tırları Umut Taşıyor”
2025 yılı başından bu yana yaklaşık 1.000 yardım tırının Suriye’ye ulaştığını belirten Wosornu, Türkiye’nin öncü rolünü vurguladı. BM’nin hem ülke içi hem de sınır ötesi yardım operasyonlarında Türkiye’nin istikrarlı desteğinin, bölgede insani krizi hafifletmede önemli bir rol oynadığını ifade etti.
Yaptırımların Kaldırılması Yeni Bir Başlangıç Sunuyor
Wosornu, ABD ve Avrupa Birliği'nin Suriye'ye yönelik ekonomik yaptırımları kaldırma yönündeki kararlarının, geçici hükümetin elini güçlendirdiğini ve toparlanma sürecini hızlandıracağını belirtti. BM yetkilisi ayrıca, bu yeni dönemde Suriyeli yetkililerle sıkı iş birliği içinde çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.