İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Dünya Brezilya Devlet Başkanı Rusya’yı ‘kınadı’

Brezilya Devlet Başkanı Rusya’yı ‘kınadı’

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, ‘Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ihlal ettiği’ gerekçesiyle Rusya’yı kınadığını belirtti. Lula, Çin’e yaptığı resmi ziyarette, ABD’nin savaşı teşvik etmeyi bırakması gerektiğini belirtmişti.

DHA- Brezilya Devlet Başkanı Lula, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Lula, ‘Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ihlal ettiği’ gerekçesiyle Rusya’yı kınadığını belirtti. Açıklamasında barışı ve diyaloğu desteklediğini belirten Lula, “Hükümetim Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ihlal edilmesini kınarken, çatışmaya müzakere edilmiş siyasi bir çözüm bulunmasını savunuyoruz. Savaşın Avrupa kıtasının ötesine geçen etkilerine ilişkin endişelerimizi dile getirdim. Acilen, hem Ukrayna hem de Rusya ile masaya oturarak barışı sağlamaya çalışacak bir ülkeler grubu oluşturmamız gerekiyor” dedi.

“LULA, SÖYLEMLERİNİ YUMUŞATTI”

Lula, Çin’e yaptığı resmi ziyaretin sonunda basın mensuplarına açıklamalarda bulunmuş ve ABD’nin savaşı teşvik etmeyi bırakması gerektiğini belirtmişti. Söz konusu açıklamanın ardından Beyaz Saray, Lula’nın ‘papağan gibi Çin ve Rusya propagandasını tekrar ettiğini’ söylemişti.

Brezilya medyası, Lula’nın söylemlerinde ‘tonunu’ değiştirdiğini yazdı. Estado de Sao Paulo gazetesi, “Lula tonunu değiştirdi ve Ukrayna'nın işgalini kınadı” başlığıyla Lula’nın açıklamalarını duyururken, G1 haber kanalı, “Lula söylemlerini yumuşattı” ifadelerini kullandı.

“ABD, SAVAŞI TEŞVİK ETMEYİ BIRAKMALI”

Brezilya Devlet Başkanı Lula, geçtiğimiz günlerde ABD’nin savaşı teşvik etmeyi bırakması gerektiğini ifade ederek, “Çin'in çok önemli bir rolü olduğunu düşünüyorum, Çin'in muhtemelen en önemli role sahip olduğunu tekrarlayıp duruyorum. Bir diğer önemli ülke de Amerika Birleşik Devletleri. Başka bir deyişle, Amerika Birleşik Devletleri savaşı teşvik etmeyi bırakmalı ve barış hakkında konuşmaya başlamalıdır. Avrupa Birliği'nin de barış hakkında konuşmaya başlaması gerekiyor ki Putin ve Zelenski’yi barışın herkesin çıkarına olduğuna ikna edebilelim. Bence bu mümkün. Bu kolay bir şey değil. Bir aile kavgasının çok zor olduğunu bilirsiniz, başladığında nasıl biteceğini bilmeyiz ve savaş da aynı şeydir” demişti.