Soykırımcı İsrail’in Ekim 2023’ten bu yana sürdürdüğü ağır saldırıları, Gazze Şeridi’ndeki toplumsal yaşamın yanı sıra eğitim altyapısını da neredeyse tamamen yok etti. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre bölgedeki eğitim kurumlarının %90'ı yıkıldı ya da kullanılamaz hale geldi. Saldırılardan kaçan yüz binlerce yerinden edilmiş Filistinli'nin ayakta kalan veya az hasarlı okullara sığınması ise mevcut binaların derslik olarak kullanılmasını zorlaştırıyor. Bu ağır tabloya rağmen Gazze'de 600 binden fazla Filistinli öğrenci, yaklaşık 3 yıllık zorunlu aradan sonra 19 Eylül'de ders başı yapmaya hazırlanıyor.
Enkaz altındaki eğitim altyapısı ve sığınak krizi
Bölgede eğitim öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala öğrencileri ve aileleri devasa sorunlar bekliyor. Şehrin genelinde ders verilebilecek bina sayısının parmakla gösterilecek kadar az olması, krizin boyutunu gözler önüne seriyor. Ağır yıkım nedeniyle evlerini kaybeden binlerce ailenin ayakta kalan okulları sığınak olarak kullanması, bu tesislerin nasıl boşaltılacağı veya eğitimin bu alanlarda nasıl yürütüleceği sorusunu yanıtsız bırakıyor. Aileler, yerinden edilen vatandaşların durumu belirsizliğini korurken çocukların eğitim alabileceği güvenli bir ortamın tesis edilmesini bekliyor.
İsrail kısıtlamaları kırtasiye fiyatlarını tavan yaptırdı
Eğitim alanının yetersizliğinin yanı sıra temel okul gereçlerine erişim de ciddi bir engel oluşturuyor. İsrail'in sınır kapılarında uyguladığı sert kısıtlamalar nedeniyle pazarlara ürün girişi son derece sınırlı kalıyor. Ürün arzındaki bu yetersizlik, pazarlardaki kırtasiye ve giyim fiyatlarının fahiş oranlarda yükselmesine yol açtı. İşsizlik oranının %80'e dayandığı ve derin bir açlığın hüküm sürdüğü bölgede, ailelerin alım gücünün tükenmiş olması çocukların okul kıyafeti, ayakkabı ve çanta gibi en temel ihtiyaçlarını karşılamasını neredeyse imkânsız kılıyor.
Han Yunus pazarına çıkan 7 çocuk annesi Ensam Ebu Hadayid, savaş öncesinde 20-30 şekel olan okul çantalarının bugün 100 şekele yükseldiğini, bir deste kalemin fiyatının ise katlandığını ifade ediyor. Pazarlarda az miktarda da olsa ürün bulunduğunu ancak halkın bunları alacak parasının olmadığını belirten Ebu Hadayid, çocukların 3 yıldır eğitimden uzak kalması nedeniyle okuma yazmayı dahi unutma noktasına geldiğini vurguluyor.
Defter niyetine yardım kolileri kullanıldı
Pazarda kırtasiye satışı yapan Halid Alyan, 3 yıldır kağıt bulunmadığı için çocukların yardım kutularının kartonlarına yazı yazmak zorunda kaldığını aktarıyor. Uzun bir aradan sonra tezgâhlarda kırtasiye malzemesi görmenin çocukları sevindirdiğini belirten Alyan, yüksek fiyatlar ve okul binası yetersizliği sebebiyle o eski okul heyecanının yerini çaresizliğe bıraktığını ifade ediyor.
Saldırılar ve göç dalgası nedeniyle büyük kayıplar veren Gazze halkı için eğitim her şeye rağmen hayati bir öncelik taşımaya devam ediyor. Han Yunus sakinlerinden Ummu Visam, şartlar ne kadar ağır olursa olsun çocukların toprağın üzerinde bile olsa eğitimlerine devam etmesi gerektiğini belirtirken, bir okulda barınan Ummu Muhammed Aşur ise yetim kalan binlerce çocuğun ihtiyaçlarının karşılanması ve eğitimin sürdürülebilmesi için uluslararası topluma ve Arap ülkelerine çağrıda bulunuyor.