İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan resmi açıklamada, Hürmüzgan eyaleti semalarında hava sahası ihlali gerçekleştirdiği tespit edilen ABD Hava Kuvvetleri'ne ait bir MQ-9 Reaper tipi insansız hava aracının (İHA) hedef alındığı bildirildi.
İran radar ve hava savunma unsurlarının istihbarat takibi sonucunda tespit edilen insansız hava aracının, füzeyle vurulmasının ardından denize düştüğü ifade edildi. Tahran yönetimi, sınır güvenliğini ihlal eden her türlü askeri unsura karşı müdahalelerin kararlılıkla süreceğini vurguladı.
ABD Filosunda Dikkate Değer Kayıp: Washington Post İddiası
Yaşanan son olayın ardından gözler ABD tarafına ve Amerikan basınındaki yankılarına çevrildi. Washington Post gazetesinin ABD’li üst düzey yetkililere dayandırdığı çarpıcı bir haberde, Washington yönetiminin İran ile yaşanan çatışma ve gerilim süreçlerinde Hürmüz Boğazı çevresinde yürüttüğü operasyonların ağır bir bilançosu olduğu öne sürüldü.
Haberde, ABD'nin stratejik keşif ve vurucu güç olarak yoğun şekilde kullandığı MQ-9 Reaper filosundan şu ana kadar 45 adet İHA kaybettiği iddia edildi.
MQ-9 Filosunun Dörtte Biri Devre Dışı
Askeri uzmanlar ve gazetenin aktardığı veriler, söz konusu kayıp miktarının ABD ordusunun aktif MQ-9 Reaper envanterinin yaklaşık %25'ine denk geldiğini gösteriyor.