Yeni Birlik Gazetesi Dünya İspanyol Bakan Bolanos'tan Hakim Peinado'ya yaylım ateşi: 'Türkiye ile işbirliğimiz kusursuz'

İspanyol Bakan Bolanos'tan Hakim Peinado'ya yaylım ateşi: 'Türkiye ile işbirliğimiz kusursuz'

İspanya Adalet Bakanı Bolanos, Başbakan’ın eşi Begona Gomez’in Ankara seyahatine geçit vermeyen mahkeme kararını "tutarsız" olarak nitelendirdi; Türkiye ile güvenlik işbirliğinin kusursuz işlediğini belirtti.

İspanya siyaseti, Başbakan Pedro Sanchez’in eşi Begona Gomez’in yurt dışı seyahatlerine getirilen yargı engeliyle çalkalanıyor. Hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle pasaportuna el konulan Gomez’in Ankara’daki NATO Zirvesi’ne katılmasına izin vermeyen mahkeme kararı, İspanyol hükümetinin tepkisini çekti. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından kameraların karşısına geçen İspanya Adalet Bakanı Felix Bolanos, mahkemenin tutumunu "tutarsız" olarak değerlendirirken, Türkiye ile olan adli ve güvenlik ilişkilerinin en üst seviyede olduğunu hatırlattı.

Mahkemenin "Çifte Standart" Kararı Tepki Çekti

Hakkında "nüfuz ticareti, iş dünyasında yolsuzluk, zimmet ve görevi kötüye kullanma" suçlamaları bulunan Begona Gomez, haziran ayında mahkeme kararıyla pasaportunu teslim etmişti. Gomez, eşi Başbakan Sanchez’e eşlik etmek üzere resmi davetli olduğu Ankara’daki NATO Zirvesi ve ardından kızının Londra’daki mezuniyet töreni için yargı makamlarından özel izin talep etti.

Ancak soruşturmayı yürüten Hakim Juan Carlos Peinado, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyesi olmamasını ve Gomez’in zirvedeki rolünün "kurumsal nezaketten" ibaret olduğunu gerekçe göstererek Ankara talebini reddetti. Aynı hakimin, yine AB üyesi olmayan İngiltere’ye (Londra) gidiş izni vermesi ise İspanyol hükümeti tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

"Türkiye ile Adli İşbirliğimiz Mükemmel Seviyede"

Yargının bu kararını sert sözlerle eleştiren Adalet Bakanı Felix Bolanos, hem Türkiye hem de İngiltere ile olağanüstü bir adli ve askeri işbirliği yürüttüklerini belirtti. AB sınırları dışında olmanın bu ilişkileri zedelemediğini ifade eden Bolanos, şu değerlendirmede bulundu:

"Türk mevkidaşımla sadece birkaç ay önce Madrid’de bir araya gelerek adli bağlarımızı güçlendirecek adımlar attık. Önümüzdeki aylarda Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirmeyi de planlıyorum. Sonuç olarak, hem Türkiye hem de Birleşik Krallık ile yürütülen güvenlik ve adli ortaklık mükemmel düzeydedir. Mahkemenin gerekçesi bu gerçekle bağdaşmıyor."

"Kaçma Riski Sıfır, Tedbirler Gereksiz"

Gomez’in her an İspanyol polisi koruması altında olduğunu ve adli makamlardan kaçma ihtimalinin bulunmadığını savunan Bakan Bolanos, uygulanan ihtiyati tedbirlerin yersiz olduğunu söyledi. Bolanos, hem İspanyol kamuoyunun hem de hukuk camiasının büyük bir kısmının, Başbakan’ın eşinin adaletten kaçma riskinin "sıfır" olduğu görüşünde birleştiğini sözlerine ekledi.