Yeni Birlik Gazetesi Dünya Java Adası’nda kırmızı slarm: Semeru yanardağı art arda 3 kez patladı!

Java Adası’nda kırmızı slarm: Semeru yanardağı art arda 3 kez patladı!

Tehlike seviyesinin 3’üncü kademeye çıkarıldığı bölgede yetkililer alarm verirken, bölge sakinlerine kraterden uzak durmaları yönünde acil uyarı yapıldı.

Endonezya'nın Java Adası'nda yer alan ve ülkenin en aktif volkanlarından biri olan Semeru Yanardağı, yeniden faaliyete geçti. Doğu Java bölgesinde korku dolu anların yaşanmasına neden olan volkanik hareketlilikte, dağda kısa aralıklarla üç ayrı patlama kaydedildi.

Kül Bulutları 1 Kümese Kadar Yükseldi

Endonezya Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB) tarafından yapılan açıklamada, Lumajang ve Malang bölgelerinin kesişim noktasında bulunan yanardağın gökyüzüne yoğun miktarda volkanik kül savurduğu bildirildi. Patlamalarla birlikte yükselen kül ve duman kütlesinin yüksekliğinin 800 ile 1000 metre arasında değiştiği belirtildi.

Tehlike Seviyesi 3'e Çıkarıldı

Volkanik faaliyetlerin aralıksız izlendiği bölgede güvenlik önlemleri en üst seviyeye çekildi. Ülkenin volkanik alarm sisteminde tehlike derecesi "3'üncü seviye" olarak belirlenirken, uzmanlar yanardağdaki hareketliliğin devam edebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Krater Çevresinde Güvenlik Çemberi

Yerel yetkililer ve afet yönetimi yetkilileri, tehlikeli bölgede yaşayan vatandaşlara krater etrafından ve riske açık vadilerden uzak durmaları yönünde acil çağrıda bulundu. Bölgedeki yerleşim yerlerinde kül yağışına ve olası lav akıntılarına karşı tedbirlerin artırıldığı öğrenildi.