Yeni Birlik Gazetesi Dünya Kıbrıs Barış Harekatı'nın yıl dönümünde Atina'dan skandal mesaj: 'Kıbrıs artık yakındır!'

Kıbrıs Barış Harekatı'nın yıl dönümünde Atina'dan skandal mesaj: 'Kıbrıs artık yakındır!'

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 52. yılında Türkiye'yi hedef alan skandal bir açıklamaya imza atarak 1974'teki "Kıbrıs uzaktadır" doktrininin değiştiğini iddia etti.

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 52. yıl dönümü kapsamında Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, adadaki Türk varlığını ve tarihi gerçekleri hedef alan skandal açıklamalarda bulundu. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) basınında geniş yankı bulan mesajda Dendias, bölgedeki askeri dengeleri sarsacak ifadeler kullandı.

1974 yılındaki harekatı "işgal" olarak niteleme gafletinde bulunan Yunan Bakan, adanın mevcut statüsünü "yasa dışı" olarak tanımlayarak Lefkoşa'nın Avrupa'nın son bölünmüş başkenti olarak kalamayacağını ileri sürdü. Ancak Dendias’ın asıl dikkat çeken ve tepki toplayan çıkışı, doğrudan askeri müdahale iması taşıyan sözleri oldu.

52 yıl sonra gelen Karamanlis göndermesi: "Kıbrıs artık yakındır"

Yunanistan Savunma Bakanı, adanın güneyindeki Rum kesimine hitap ettiği mesajında, son dönemdeki askeri ve diplomatik gelişmelere atıfta bulundu. Dendias, "Kıbrıs'teki kardeşlerimize mesajımız nettir. Özellikle son gelişmelerin ardından söylüyorum; Yunan Silahlı Kuvvetleri için Kıbrıs artık uzakta değil, yakındır" ifadeleriyle açık bir meydan okumada bulundu.

Bu ifadeler, sıradan bir siyasi mesajın ötesinde, Yunanistan’ın yakın tarihindeki en büyük diplomatik kırılmalardan birine doğrudan gönderme yapıyor. 1974 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin adaya düzenlediği askeri harekat sırasında, dönemin Kıbrıs Cumhurbaşkanı Vekili Glafkos Kliridis, Atina'dan acil askeri destek talep etmişti. Dönemin Yunanistan Başbakanı Konstantin Karamanlis ise lojistik ve askeri imkansızlıkları öne sürerek bu talebi reddetmiş ve tarihe geçen "Kıbrıs uzaktadır" savunmasını yapmıştı