Yeni Birlik Gazetesi Dünya Mekke hava sahasında İHA alarmı: 5 ülkeden tepki yağdı

Mekke hava sahasında İHA alarmı: 5 ülkeden tepki yağdı

Yemen, Ürdün, Lübnan, Katar ve Filistin, Mekke'ye yönelik İHA saldırısı girişimini kınayarak Suudi Arabistan'a destek verdi. Husiler ise iddiayı yalanladı.

Yemen, Ürdün, Lübnan, Katar ve Filistin, Husilerin Suudi Arabistan'ın Mekke kentini insansız hava aracıyla (İHA) hedef alma girişimini en sert ifadelerle kınayarak Suudi Arabistan ile tam dayanışma içinde olduklarını açıkladı.

Yemen Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın egemenliğinin ihlal edildiğini ve İslami kutsal mekanların dokunulmazlığına saldırıldığını vurguladı. Açıklamada, Suudi Arabistan'ın egemenliğini korumak ve kutsal mekanların güvenliğini sağlamak amacıyla uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli adımları atma hakkının desteklendiği belirtildi. Ayrıca Husilere silah tedarikinin kesilmesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının uygulanması istendi.

Beş ülkeden sert tepki ve kırmızı çizgi vurgusu

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, eylemin uluslararası hukukun ihlali ve kabul edilemez bir saldırı olduğunu bildirirken; Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam girişimlerin bölgedeki istikrarı sarstığını dile getirdi. Katar Dışişleri Bakanlığı kutsal mekanların çatışmalara dahil edilmemesi gerektiği uyarısını yaptı. Filistin Devlet Başkanlığı ise "Suudi Arabistan ve Mescid-i Haram'ın (Kabe'nin) güvenliğinin kırmızı çizgi" olduğunu ifade etti.

Riyad yönetimi, Temmuz 2017'de de Husilerin Mekke yönüne balistik füze attığını ve bu olayın o tarihten bu yana kutsal kente yönelik ilk doğrudan tehdit olduğunu savundu.

Koalisyon İHA'nın düşürüldüğünü duyurdu, Husiler yalanladı

Arap Koalisyonu Sözcüsü Tuğgeneral Turki el-Maliki, saat 18.50 sıralarında fırlatılan bir İHA'nın Mekke'deki yasaklı hava sahasına girmeden kentin güneyinde imha edildiğini açıkladı. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri ise iddiaları reddederek, saldırılarında yalnızca askeri üsler ve petrol tesislerini hedef aldıklarını, kutsal mekanlardan uzak durduklarını ileri sürdü.