Himalayalar'dan doğan nehirlerin taşması sonucu Asya'da felaketin eşiğine gelindi. Nepal genelinde günlerdir süren şiddetli yağışlar, büyük çaplı sel ve heyelanlara yol açarak yerleşim yerlerini harabeye çevirdi. Ülke genelinde doğrulaşmış can kaybı sayısı 616'ya yükselirken, nehirlerin sürüklediği enkaz ve cesetlerin Hindistan sınırına kadar ulaştığı bildirildi.
Çok sayıda bölgeyle iletişim ve ulaşım tamamen koparken, felaketten en ağır darbeyi 233 kişinin hayatını kaybettiği Chitwan ile 158 can kaybının yaşandığı Nawalparasi East kentleri aldı. Gorkha, Dhading ve Nuwakot'ta da Bhotekoshi ve Trishuli nehirlerinin taşması sonucu can pazarı yaşandı.
Balta Girmemiş Ormanlar ve Sarp Kayalıklar Aşıldı
Afetin şiddetinin en yüksek olduğu fakat yolların çökmesi sebebiyle günlerce ulaşılamayan Nepal-Çin sınırındaki Gyirong sınır geçiş kompleksine arama-kurtarma ekipleri ancak gün sonra ayak basabildi. Çinli 21 uzman ve eğitimli bir kurtarma köpeğinden oluşan ekip, felaket bölgesine ulaşabilmek için adeta zamana karşı yarıştı.
Bölgeye giden tüm kara yollarının tamamen yok olması nedeniyle görevliler balta girmemiş ormanları, vadi yataklarını ve sarp kayalıkları halatlar yardımıyla aşmak zorunda kaldı. Ekiplerin aktardığı bilgilere göre, arama-kurtarma personeli bölgeye ulaşana kadar kelimenin tam anlamıyla hayatta kalma mücadelesi verdi.

"Gözün Alabildiği Her Yer Enkaz": Çin Sınırında Büyük Yıkım
Sınır kompleksine ulaşmayı başaran arama-kurtarma görevlisi Zou Mingqi, karşılaştıkları tabloyu "Yol diye bir şey kalmamıştı, her yer bakir orman ve uçurumlarla kaplıydı" sözleriyle özetledi. Güçlükle ulaştıkları kompleksin son durumunu anlatan Mingqi, "Gözün alabildiği her yerde harabelerden başka hiçbir şey yoktu" diyerek yıkımın dehşetini gözler önüne serdi.

Sınır bölgesindeki güvenlik kameralarına yansıyan görüntüler de facianın boyutunu doğruladı. Devasa su ve moloz kütlelerinin binaları kâğıt helva gibi önüne katarak sürüklediği ve kaçmaya çalışan sivillerin sel sularına kapıldığı görüldü.
Bilanço Ağırlaşıyor: Cesetler Hindistan Sınırına Sürüklendi
Afet bölgesinde zamanla yarış devam ederken, Nepal makamları şu ana kadar 2 bin 301 kişinin yaralı olarak kurtarıldığını veya tedavi altına alındığını açıkladı. Kurtarılan vatandaşların büyük bölümünün Nuwakot ve Rasuwa bölgelerinden tahliye edildiği öğrenildi. Sahada 4 bin 811 kişilik dev bir ekip arama-kurtarma faaliyetlerini sürdürürken, Nepal emniyeti 27 polis memurundan hâlâ haber alınamadığını belirtti.

Felaketin sınırın Çin tarafındaki bilançosu da netleşmeye başladı. Resmi kaynaklara göre Çin tarafında 7 kişi hayatını kaybetti, 554 kişi ise hâlâ kayıp. Taşma noktasına gelen nehirlerin sürüklediği cesetlerin Hindistan sınırına kadar ulaşması üzerine arama-kurtarma operasyonlarının etki alanı uluslararası boyut kazanarak genişletildi.