Yeni Birlik Gazetesi Dünya Romanya'da aşırı sıcakların ardından şiddetli fırtına: 1 ölü

Romanya'da aşırı sıcakların ardından şiddetli fırtına: 1 ölü

Romanya’da 40 dereceyi bulan sıcak hava dalgasının yerini şiddetli yağış ve fırtınaya bırakması hayatı olumsuz etkiledi. 20 ilde etkili olan sel ve fırtına nedeniyle 1 kişi hayatını kaybederken, binden fazla ağaç devrildi ve yüzlerce araç hasar gördü.

KAYNAK: AA

Romanya'da günlerdir etkili olan 40 derecelik sıcak hava dalgasının ardından ülke genelinde şiddetli yağış ve fırtına görüldü. Başkent Bükreş dahil olmak üzere 20 ilde etkili olan olumsuz hava koşulları nedeniyle 1 kişi hayatını kaybetti.

Başkentte hayat felç oldu

Romanya Acil Durum Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, ani sıcaklık değişimleri sonrası başlayan fırtına, günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Şiddetli yağışların neden olduğu sel baskınları nedeniyle yüzlerce bina ve araçta maddi hasar meydana geldi. Fırtınanın hızı nedeniyle ülke genelinde 1000'den fazla ağaç devrildi; bu ağaçlardan birinin bir aracın üzerine düşmesi sonucu 1 kişi yaşamını yitirdi.

2 binden fazla acil yardım çağrısı

Afet bölgesinde görev yapan ekipler, kısa süre içinde 2 binden fazla acil yardım çağrısına yanıt verdi. Ekipler, özellikle sel sularının altında kalan bölgelerde tahliye ve temizlik çalışmalarını sürdürüyor.

Sel riski için kritik uyarı

Ulusal Hidroloji ve Su Yönetimi Enstitüsü (INHGA), durumun ciddiyetini koruduğunu belirterek "sarı kodlu" sel uyarısı yayımladı. Yetkililer, özellikle nehir seviyelerindeki yükselişin devam edeceğini vurgulayarak, vatandaşları taşkın riski olan bölgelerden uzak durmaları konusunda uyardı. Meteorolojik değişimlerin ardından hasar tespit çalışmalarının en kısa sürede tamamlanması bekleniyor.