Gazze Şeridi’ne yönelik ablukayı kırmak ve bölge halkına insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud Filosu'nun Fransız katılımcıları, yaşadıkları hak ihlallerini yargıya taşıdı. Uluslararası sularda İsrail güvenlik güçleri tarafından alıkonulan 26 Fransız vatandaşı, uğradıkları kötü muamele ve hukuk dışı uygulamalar gerekçesiyle İsrailli sorumlular hakkında hukuki süreç başlattı.
Hukuki sürece ilişkin detaylar, aktivistlerin temsilciliğini üstlenen hukukçular tarafından "Küresel Sumud Fransa" platformu üzerinden kamuoyuna duyuruldu. Yapılan ortak yazılı açıklamada, müdahale sırasında ve sonrasındaki gözaltı süreçlerinde insan onurunu hedef alan ciddi suçların işlendiği vurgulandı.
Suç Duyurusunun Hedefinde Üst Düzey İsrailli Yetkililer Var
Fransız avukatların aktardığı bilgilere göre başvuru, doğrudan Fransa Ulusal Terörle Mücadele Savcılığına (PNAT) iletildi. Hazırlanan suç duyurusu dilekçesinde; İsrail ordusunun gerçekleştirdiği müdahaleler esnasında mağdurların "savaş suçları", "kasıtlı şiddet", "işkence", "cinsel saldırı" ve "ölüm tehditleri" gibi ağır eylemlerle karşı karşıya kaldığı iddia edildi.

Savcılığa sunulan belgede, söz konusu ihlallerden yalnızca sahada görev yapan askerlerin değil, emir zincirinin başında yer alan üst düzey İsrailli idari ve askeri yetkililerin de sorumlu tutulması gerektiği kaydedildi. Fransa'da daha önce, haziran ayında da filodaki Fransız aktivistlere yönelik muamelelere ilişkin benzer iddialarla bir soruşturma süreci başlatılmıştı.
Akdeniz'deki İnsani Yardım Misyonlarına İsrail Müdahalesi
Küresel Sumud Filosu, Gazze'ye yaşamsal malzemeleri ulaştırmak amacıyla farklı dönemlerde uluslararası organizasyonlar düzenledi. Ancak bu insani girişimler, açık denizlerde İsrail ordusunun engellemeleriyle karşılaştı:
2026 Bahar Misyonu: 29 Nisan gecesi Girit Adası açıklarında, Yunan kara sularının hemen dışında İsrail güçlerinin müdahalesine uğradı. Gazze'ye 600 deniz mili mesafede gerçekleşen olayda 177 aktivist alıkonuldu.
18 Mayıs Saldırısı: 44 farklı ülkeden 428 aktivisti ve 50 tekneyi bünyesinde barındıran filoya seyir halindeyken yeniden müdahale edildi. Aralarında 78 Türk vatandaşının da bulunduğu grup hukuka aykırı biçimde gözaltına alındı.
Ağustos 2025 Operasyonu: 40'tan fazla tekneden oluşan ve 44 ülkeden 500'ü aşkın katılımcıyı taşıyan filo, benzer şekilde açık denizde durdurularak engellendi.