Yeni Birlik Gazetesi Dünya Tibet'te baraj patladı! Nepal alarmda, sular sınırı basmak üzere

Tibet'te baraj patladı! Nepal alarmda, sular sınırı basmak üzere

Tibet'teki baraj felaketinin ardından suların saatler içinde sınıra ulaşacağı açıklanırken, Nepal polisi tüm bölge halkını yüksek noktalara tahliye olmaya çağırdı.

Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nde yer alan bir barajın yeniden patlaması üzerine Nepal emniyet güçleri acil durum uyarısı yayımladı. Taşkın sularının çok kısa bir süre içerisinde sınır hattını aşmasının beklendiği duyurulurken, bölgedeki tüm arama, kurtarma ve güvenlik ekipleri teyakkuza geçirildi.

Yetkililer, suyun ilerleme güzergahında kalan tüm yerleşim yerlerinde yaşayan vatandaşların derhal yüksek ve güvenli alanlara çekilmesi gerektiğini bildirdi.

Can Kaybı 500'e Yaklaşırken Arama Ekipleri Zamanla Yarışıyor

Bölgede günlerdir etkisini sürdüren sel felaketinin yarattığı bilanço netleşmeye devam ediyor. Nepal Polis Teşkilatı tarafından paylaşılan son verilere göre, felakette hayatını kaybedenlerin sayısı 469’a yükseldi. Bölgedeki köprülerin çökmesi ve ana ulaşım yollarının çamur yığınları altında kalması nedeniyle karadan ulaşımın kesildiği noktalara helikopterlerle müdahale ediliyor.

Arama kurtarma ekipleri taşkına kapılan insanlara ulaşmak için aralıksız çalışırken, aralarında yabancı turistlerin de bulunduğu 1300'den fazla kişinin henüz izine rastlanamadı. Sınırın Çin tarafında da yıkım büyük; Tibet Özerk Bölgesi'nde en az 3 kişinin yaşamını yitirdiği, 500'den fazla kişinin ise hâlâ arandığı öğrenildi.

Deprem Sanılan Sarsıntının Arkasından Buzul Çökmesi Çıktı

Felaketi tetikleyen kaynağa dair ilk saptamalarda düzeltmeye gidildi. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), ilk etapta 5,2 büyüklüğünde bir deprem olarak kayıtlara geçen sismik hareketliliğin, aslında devasa bir buzul çökmesinden kaynaklandığını doğruladı.

Merkezi Katmandu'da bulunan Uluslararası Dağlık Kalkınma Merkezi uzmanları da süreci doğrulayan açıklamalarda bulundu. Yapılan incelemeler, yüksek dağlık kütleden kopan devasa buzul parçalarının tetiklediği çığın, nehir yataklarını doldurarak baraj yapısını bozduğunu ve ardından büyük taşkına yol açtığını ortaya koydu.