Venezuela’nın kuzey kesimlerinde meydana gelen ve ülkeyi derin bir yasa boğan iki büyük depremin ardından acı bilanço netleşmeye devam ediyor. Venezuela Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez, başkent Caracas’ta yer alan La Carlota Hava Üssü’nde kameraların karşısına geçerek yürütülen operasyonlara ve kayıplara ilişkin en güncel resmi verileri kamuoyuyla paylaştı. Rodriguez, 24 Haziran'da gerçekleşen 7,2 ve 7,5 büyüklüğündeki yıkıcı sarsıntılarda hayatını kaybedenlerin sayısının maalesef 2 bin 595’e ulaştığını açıkladı. Bölgede yaralananların sayısının ise 12 bin 400’ü bulduğu belirtildi.
Küresel Dayanışma Sahada: 33 Ülke Enkaz Başında
Afetin boyutunun büyüklüğü karşısında uluslararası yardım çağrılarına hızla yanıt verildiğini belirten Rodriguez, felaket alanında şu an 33 farklı ülkeden gelen uzman arama-kurtarma ekiplerinin aralıksöz operasyonlar yürüttüğünü kaydetti. İlk sarsıntı anından bu yana yürütülen yoğun çalışmalar neticesinde, bugüne kadar toplam 6 bin 462 vatandaşın enkaz yığınlarının altından sağ olarak çıkarıldığını vurgulayan Geçici Devlet Başkanı, devlet mekanizmalarının reaksiyon hızına dikkat çekti. Depremin hemen ardından tüm kamu kurumlarının alarma geçirildiğini ifade eden Rodriguez, sarsıntıların üzerinden yalnızca birkaç saat geçmişken acil durum kararnamesinin imzalandığını ve sivil savunma ağının tüm unsurlarıyla cepheye sürüldüğünü hatırlattı.

"Gecikme İddiaları Kara Propagandadan İbaret"
Hükümetin afet yönetiminde "yetersiz kaldığı" ve bölgeye "geç müdahale edildiği" yönündeki eleştirilere oldukça sert bir dille yanıt veren Delcy Rodriguez, muhalif iddiaları sert sözlerle eleştirdi. Rodriguez, "Büyük bir acı ve derin bir endişe yaşayan halkın duygularını istismar ederek bu tarz asılsız iddiaları ortaya atmak tek kelimeyle sefilliktir, vicdansızlıktır. Kimse çıkıp da insani yardımların engellendiğini ya da sahada koordinasyon olmadığını iddia edemez. Bizim şu an tek ve en hayati amacımız hayat kurtarmaktır. Siyasi mülahaza ve çekinceleri bir kenara bırakarak sadece daha fazla canı nasıl kurtaracağımıza odaklanmalıyız" dedi.
Güvenlik güçlerinin ve askeri birimlerin afet bölgelerinde yer almadığı yönündeki haberlerin kasıtlı bir algı operasyonu olduğunu dile getiren Rodriguez, deprem sonrasında ilk resmi bilgilendirmenin İçişleri Bakanı Diosdado Cabello tarafından yapıldığını ve ordunun hızla koordinasyonu devraldığını söyledi. Küresel liderlerle yürütülen diplomasi trafiğine de değinen Rodriguez, felaketin ilk saatlerinde 72 farklı devlet ve hükümet başkanının kendisini arayarak taziye ve destek mesajlarını ilettiğini akturdu.
Evini Kaybeden 12 Bin Kişiye Konut Müjdesi
Depremin geride bıraktığı sosyo-ekonomik yıkıma dair resmi raporlar da netleşmeye başladı. Venezuela medyasında yer alan verilere göre, çifte deprem nedeniyle evlerini tamamen kaybederek sokakta kalan vatandaşların sayısı 12 bin 841 olarak kayıtlara geçti. Konuya ilişkin barınma krizini çözmek adına önemli bir taahhütte bulunan Geçici Devlet Başkanı Rodriguez, evsiz kalan tüm afetzedeler için devlet eliyle yeni yaşam alanları inşa edileceğini ve yıl sonuna kadar bu konutların sahiplerine teslim edileceğinin garantisini verdi.