Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin uluslararası öğrenci çekme kapasitesinde önemli bir eşiği aşarak, dünyada en fazla yabancı öğrenciye eğitim veren ilk 10 ülke arasına girdiğini açıkladı. 2020 yılında yüzde 2,9 olan küresel uluslararası öğrenci hareketliliğinden aldığı pay, güncel verilerle yüzde 3,5 seviyesine çıktı.
Eğitim İhracatında Hedef Büyüyor
Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2012’den bu yana eğitim sektörü hizmet ihracatının gelişimi için farkındalık oluşturulduğu, yurtdışı pazarlarda tanıtım, marka koruma, fuar katılımı ve uluslararası iş birliklerine destek verildiği belirtildi.
Geçtiğimiz yıl “Study in Türkiye” markasıyla Kazakistan, ABD, Fransa, Irak ve Almanya’da düzenlenen beş milli fuar organizasyonu sayesinde Türk yükseköğretim kurumları dünya vitrinine çıktı. Aynı dönemde eğitim alanında faaliyet gösteren yedi marka, Turquality Programı kapsamına alındı.
180 Ülkeden Öğrenci, 15 Kat Artan Eğitim Geliri
Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, 2012 yılında 31 bin 170 olan Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısı, 2024-2025 öğretim yılında 337 bin 119’a yükseldi. Bu öğrenciler, 180 farklı ülkeden Türkiye’ye gelerek eğitim alıyor.
Aynı dönemde eğitim hizmetleri ihracatı da 15 kat artış göstererek 2024’te 2 milyar 865 milyon dolara ulaştı. Bakanlık, bu alandaki desteklerini geçtiğimiz yıl iki katına çıkararak toplamda 162,7 milyon liraya ulaştırdı.
Bakanlık: “2025’te Destekler Sürecek”
Ticaret Bakanlığı, 2025 yılında da sektör paydaşlarıyla birlikte eğitim ihracatını geliştirmeye yönelik toplantı, çalıştay ve destek mekanizmalarını etkin şekilde sürdüreceklerini duyurdu. Böylece Türkiye, küresel eğitim pazarında cazibe merkezi olma hedefini daha da ileriye taşımayı amaçlıyor.