Eğitimde yapay zekanın geleceği, öğretmenlik mesleğine etkileri ve eğitim sisteminde oluşturacağı değişimler, Kastamonu'da düzenlenen 13. ERPA Uluslararası Eğitim Kongresi'nde ele alınıyor. Eğitim Araştırmaları ve Yayınları Derneği (ERPA) tarafından düzenlenen kongre, Kastamonu Üniversitesi'nde başladı ve 3 gün sürecek.
Kongrede, yapay zekanın öğrenme-öğretme süreçlerinden ölçme-değerlendirme yaklaşımlarına, öğretmenlik mesleğinden geleceğin eğitim sistemine kadar oluşturacağı değişimler tartışılacak. Kongrenin açılış programı, Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi ve Eğitim Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Programda, Kastamonu Üniversitesi'nin 20. yılına özel hazırlanan kısa film izletildi ve Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzikoloji Bölümü öğrencileri bir müzik gösterisi sundu. Programın sonunda günün anısına konuşmacılara plaket takdim edildi.
Kongre’nin anlamı ve teması
Kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı ve ERPA Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Çalışkan, 13 yıldır sürdürülen kongrelerin önemine değinerek, bu yılki ana temasının "Eğitimde Yapay Zeka" olduğunu belirtti. Çalışkan, yapay zekanın yalnızca teknolojik bir gelişme olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, eğitim anlayışımızda önemli bir dönüşüm alanı teşkil ettiğini ifade etti. Kongrelerin farklı şehirlerde ve ülkelerde yapıldığını belirten Çalışkan, bu yıl Kastamonu’nun tarihi atmosferinde gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını aktardı.
Kastamonu Üniversitesi'nin rolü
Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı ve Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaymakcı, üniversitelerin kadim bir medeniyetin geleceğe taşınmasında önemli bir rol oynadığını vurguladı. Kaymakcı, 27 bin civarında öğrencileri ve 60 binin üzerinde mezunlarıyla Türkiye ve dünyaya insan yetiştirmenin gururunu yaşadıklarını belirtti.
Ayrıca, Bilkent Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alipaşa Ayas, kongrede sunduğu "Değişen Dünyada Öğretmenlik: Dijitalleşme, Yetkinlikler ve Yeni Roller" başlıklı konuşmasında yapay zekanın eğitim üzerindeki etkilerini sorgulayarak, eğitim sisteminin değişim sürecine dikkat çekti.
Kongre, 25 Eylül'e kadar çeşitli sunumlar, oturumlar ve akademik çalışmalarla devam edecek.

KONGRENİN HOCA AHMET YESEVİ KÜLTÜR MERKEZİ VE EĞİTİM FAKÜLTESİ'NDE GERÇEKLEŞTİRİLEN AÇILIŞ PROGRAMINA KASTAMONU ÜNİVERSİTENİN AKADEMİK VE İDARİ PERSONELİ, FARKLI ŞEHİRLERDEN GELEN KATILIMCILAR, KAMU KURUMLARININ VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ TEMSİLCİLERİ İLE ÖĞRENCİLER KATILDI.