Yükseköğretim Kurumları Sınavı Spor Bilimleri İçin Özel Yetenek Sınavı (YKS ÖZYES), 2024 yılı itibarıyla üniversitelerin kendi bünyelerinde yaptığı sınavlardan çıkarılarak Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak uygulanmaya başlandı. Yeni sistemle birlikte, daha önce farklı üniversiteler tarafından ayrı ayrı gerçekleştirilen sınavların karmaşık yapısı sona erdirildi.
Sınav süreci ve başvuru istatistikleri
YKS ÖZYES, 15-16-17 Ağustos tarihlerinde 36 ildeki 44 sınav merkezinde, 48 bina ve salonda toplam 6 oturum halinde gerçekleştirildi. Bu merkezi sınav sistemi sayesinde adayların, her üniversitenin sınavına ayrı ayrı başvurarak maruz kaldıkları iş yükü azaltıldı. 2024 yılı için 41 bin 935 aday başvuruda bulunurken, 2025 ve 2026 yıllarında sırasıyla 26 bin 447 ve 24 bin 381 aday sınava katıldı. Başvuran adayların 16 bin 202'sinin erkek, 8 bin 179'unun ise kadın olduğu belirtildi.
Uygulama ve ekipman geliştirmeleri
ÖZYES, fiziki yeterlilik testi şeklinde uygulandı ve adaylara iki uygulama hakkı verildi, bu sayede en iyi derece değerlendirmeye alındı. Engelli adaylar da benzer uygulama haklarından yararlandı. Sınav sürecinde kullanılan ekipman ve yazılımlar, ÖSYM bünyesinde yürütülen Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirildi. 37 üniversiteden toplam 76 cihaz görevlisine teorik ve uygulamalı eğitim verildi.
ÖSYM, sınav sonuçlarını 9 Eylül'de açıklanacağını duyurdu. Adaylar, sonuçlar doğrultusunda yükseköğretim lisans programlarına yerleştirilecek ve yalnızca 2026-2027 eğitim öğretim yılı için kayıt hakları geçerli olacak.

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI SPOR BİLİMLERİ İÇİN ÖZEL YETENEK SINAVI (YKS ÖZYES), 2024 YILI İTİBARIYLA ÜNİVERSİTELERİN KENDİ BÜNYELERİNDE YAPTIĞI SINAVLARDAN ÇIKARILARAK ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ (ÖSYM) TARAFINDAN MERKEZİ OLARAK UYGULANMAYA BAŞLANDI.