Türkiye’nin iletişim devi Turkcell, gençleri teknolojiyle buluşturmak ve yerli üretim potansiyelini ortaya çıkarmak amacıyla bu yıl ilk kez “Yarının Teknoloji Liderleri” yarışmasını düzenledi. Genç beyinlerin projeleriyle şekillenen bu kıymetli organizasyon, ülkemizin teknoloji alanındaki bağımsızlık yolculuğunda güçlü bir adım daha oldu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın da katıldığı törende, milli ve teknolojik kalkınmanın gençlerle mümkün olacağı mesajı verildi. Bakan Kacır, “Siyasi bağımsızlığın anahtarı teknolojik bağımsızlıktır” diyerek Milli Teknoloji Hamlesi'nin önemine dikkat çekti.
Üç Ana Kategoride Kıyasıya Yarış
Türkiye'nin dört bir yanından 406 projenin katıldığı yarışma;
İnsan İçin Teknoloji
Sürdürülebilirlik ve Çevre İçin Teknoloji
Dijital Çözümler ve Yenilikçi Teknolojiler
başlıklarında düzenlendi. 130 üniversiteden gelen projeler, teknoloji vizyonunun gençler eliyle nasıl şekillenebileceğini net biçimde gösterdi.

Kazanan Projelere Büyük Destek
Zorlu PSM’de düzenlenen törende açıklanan sonuçlara göre, kazanan projeler toplamda 2 milyon 350 bin TL’lik ödülle taçlandırıldı. Kategorilerinde birinci olanlara 500 bin TL, ikinci olanlara 300 bin TL ve üçüncülere 150 bin TL para ödülü verildi.
Dijital Çözümler Kategorisi:
1.’lik: Evoars – Yapay zekâ tabanlı çizgi dünya içerik platformu
2.’lik: ScaleCall AI – AI destekli çağrı merkezi çözümleri
3.’lük: Tagora – Büyük dil modelleri için veri kalitesini artıran platform
Sürdürülebilirlik Kategorisi:
1.’lik: Enerji Verimli Akıllı Cam Tasarımı
2.’lik: Modüler Batarya Sistemleri (MBS)
3.’lük: ARDV – Tarımsal üretimde kaynak optimizasyonu
İnsan İçin Teknoloji Kategorisi:
2.’lik: SerenTra – Termal bileklikle yaşam kalitesini artırma
3.’lük: İnternetten Hastaneye – Akciğer kanserinin erken teşhisi
Geleceğin Türkiye’si Gençlerin Ellerinde
Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, törende yaptığı konuşmada, yarışmanın Milli Teknoloji Hamlesi ruhuyla hayata geçirildiğini vurgulayarak, “Gençlerimizin teknoloji üretiminde söz sahibi olmalarını destekliyoruz. Yarışmamız, ülkemizin teknolojide bağımsızlık hedefi için önemli bir yatırımdır” dedi.
1000'den Fazla Genç Ücretsiz Eğitimlerle Desteklendi
Yarışma sürecinde, girişimcilikten yapay zekâya kadar pek çok alanda eğitimler düzenlendi. Canlı webinarlar ve bire bir mentorluk programlarıyla 1200’ü aşkın genç, teknolojik gelişmeleri yakından takip etme fırsatı buldu. Çeyrek finale kalan projelere özel 90 saatlik rehberlik desteği sağlandı.
Alanında Uzman Jüri Kurulu
Jüride, kamu-özel sektör iş birliğinin en güçlü örneklerinden biri yaşandı. Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç’un yanı sıra TÜBİTAK ve TUSAŞ’tan önemli isimler, yarışmaya yön verdi. Gençlerin ortaya koyduğu projeler, bilimsel titizlikle değerlendirildi.
Türkiye Yüzyılı’nın Teknoloji Yıldızları Parlıyor
Milli kalkınmanın temel taşlarından biri olan yerli ve milli teknolojiler, gençlerin vizyonuyla birleşerek Türkiye Yüzyılı hedeflerine katkı sağlıyor. Yarının Teknoloji Liderleri yarışması, gençlerin yalnızca hayal kurmadığını, bu hayalleri hayata geçirecek cesarete ve zekâya da sahip olduklarını bir kez daha gözler önüne serdi.