Aydın’ın İncirliova ilçesinde termometreler 40 dereceyi gösterse de çilek tarlalarındaki hummalı çalışma hız kesmiyor. Kendi kazançlarını elde etmenin gururunu yaşayan kadın işçiler, zorlu hava koşullarına rağmen sofraların vazgeçilmezi olan çilekleri büyük bir özveriyle hasat ediyor.
Türkiye’nin çilek üretim merkezlerinden biri olan Aydın, tarımsal verimliliğiyle dikkat çekmeye devam ediyor. TÜİK’in 2024 verilerine göre 112 bin tonu aşan üretimiyle ülke genelinde ikinci sırada yer alan kentte, 2025 ÇKS kayıtlarına göre 844 üretici faaliyet gösteriyor. Bu devasa üretimin mutfağında ise alın teri döken kadınlar başrolü üstleniyor.
Sıcakla mücadelede erken mesai formülü
Dereağzı Mahallesi’ndeki seralarda gün, güneşin kavurucu etkisi henüz bastırmadan, sabahın ilk ışıklarıyla saat 06.00’da başlıyor. Kavurucu sıcakların etkisini artırdığı öğle saatlerinde, yani 13.00 civarında ise mesai sona eriyor. Günlük bin lira yevmiye ile aile bütçelerine katkı sağlayan kadınlar, hem çilek topluyor hem de ürün verimini artırmak için ot temizliği yapıyor.
Kadınların çalışma azmi
Hasat sürecinde yer alan Pelin Yıldız, verimli bir sezon geçirmek için büyük çaba harcadıklarını belirterek, hava sıcaklıklarının zorlayıcı olduğunu ancak çalışma azimlerinin her şeyin önüne geçtiğini ifade ediyor. Sekiz yıldır bu sektörde yer alan Nurgül Kiremitçi ise kendi parasını kazanmanın verdiği mutluluğu şu sözlerle özetliyor:
Çalışana her zaman iş var
Üretimin bereketli geçtiğini vurgulayan Kiremitçi, kadın olarak bu şartlarda çalışmaktan gurur duyduklarını dile getiriyor. Evde oturmak yerine tarlada olmayı tercih eden Kiremitçi, aşırı sıcaklara karşı mesai saatlerini öne çekerek önlem aldıklarını ve bu sayede hem sağlıklarını koruduklarını hem de hasadı aksatmadıklarını belirtiyor. Aydınlı kadınlar, sergiledikleri bu çalışma disipliniyle tarımsal üretimin gizli kahramanları olmaya devam ediyor.