Türkiye’nin avokado üretim üssü Alanya’da 2026-2027 hasat döneminin ilk ateşi yandı. Erkenci tür olarak bilinen Clifton cinsi avokadoların dalından toplanmaya başlamasıyla birlikte piyasadaki ilk üretici fiyatları da şekillendi. Sezonun açılışıyla birlikte gözler hem fiyata hem de rekolte beklentilerine çevrildi.
Gramajına Göre Fiyatlandırma: Tanesi 35 ile 60 Lira Arasında
Yeni sezonun ilk ürünlerinde fiyatlar tamamen gramaj odaklı belirleniyor. Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, piyasadaki güncel alım rakamlarını paylaştı. Tarlalardan toplanan ilk ürünlerde 160 gramlık avokadolar üreticiden ortalama 35 liraya alınırken, 200 gramlık orta boylar 45 liradan alıcı buluyor. Pazarda ve markette en çok talep gören 250 gram ve üzeri iri boy avokadoların tanesi ise 60 lira bandına kadar tırmandı.
Üreticilere "Ham Meyve" Uyarısı: Kararma Şikayetine Karşı İri Boy Hasadı
Erken toplanan meyvelerin tüketici nezdinde memnuniyetsizlik yarattığına dikkat çeken Hilmi Sevilgen, bahçe sahiplerine kritik uyarılarda bulundu. Clifton türünün doğası gereği yağ oranının diğer çeşitlere kıyasla daha düşük olduğunu hatırlatan Sevilgen, tam olgunlaşmadan yapılan panik hasadın kaliteyi düşürdüğünü belirtti. Tüketicilerin ham meyvelerde "olgunlaşmıyor, içi kararıyor" diyerek sitem ettiğini vurgulayan Birlik Başkanı, yalnızca gelişimini tamamlamış iri meyvelerin toplanması gerektiğinin altını çizdi.
Genel Rekoltede Rekor Rekor Gelebilir, Ancak Clifton’da Dökülme Kaybı Var
Bu yıl Alanya genelindeki avokado rekoltesinde ciddi bir sıçrama öngörülüyor. Toplam üretimde geçen seneki rekoltenin 2 ila 3 katına ulaşılması beklenirken, sezonu açan Clifton çeşidinde ise durum tam tersi seyrediyor. Dönemsel meyve dökülmeleri nedeniyle Clifton’da rekoltenin geçen yılın yarı seviyesine gerilediği bilgisini veren Sevilgen, genel rekolte artışının ilerleyen dönemlerdeki diğer çeşitlerle yakalanacağını kaydetti.