Yeni Birlik Gazetesi
51,4750 %0.06
59,7373 %0.23
30,5879 %0.17
3.308.866 %-2.855
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Altın, Gümüş ve Döviz piyasalarında son durum açıklandı!

Altın, Gümüş ve Döviz piyasalarında son durum açıklandı!

Finans analisti İslam Memiş, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda altın, gümüş, döviz ve borsa piyasalarındaki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Memiş, Kapalıçarşı’da fiziki altın arzında ciddi sıkıntı yaşandığını, 1 gram altının dahi bulunamadığını ve paketli fiziki altında işçilik maliyetlerinin çok yükseldiğini belirtti. Bu durumun makas aralıklarını artırdığını ifade etti.

Finans analisti İslam Memiş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda fiziki altın piyasasına ilişkin güncel duruma dikkat çekti. Memiş, Kapalıçarşı’da 1 gram altın bulunmadığını belirterek, fiziki altın tarafında ciddi arz sıkıntısı yaşandığını ifade etti. Açıklamalarında, paketli fiziki altınlarda işçilik maliyetlerinin yükseldiğini ve yaklaşık 10 bin dolar seviyesinde işçilik bedelleri oluştuğunu dile getirdi. Memiş, bu durumun makas aralıklarının aşırı açılmasına neden olduğunu kaydetti.

Altın Fiyatlarında Dalgalanma Devam Ediyor

Uluslararası piyasalarda ons altının 4.940 dolar seviyesinde işlem gördüğünü belirten Memiş, bu seviyede yaklaşık yüzde 6’lık bir yükseliş yaşandığını aktardı. Önceki günlerde altın ve gümüşte sert satışlar görüldüğünü, bu hareketlerin ardından tepki alımlarının geldiğini söyledi. Ons altın tarafında 5.030 ve 5.080 dolar seviyelerinin direnç olarak öne çıktığını belirten Memiş, 4.800 dolar seviyesinin ise destek konumunda olduğunu ifade etti.

Gram altın fiyatlarına ilişkin değerlendirmesinde ise Kapalıçarşı’da gram altının 6.938 liraya kadar gerilediğini, ardından 7.400 lira seviyelerine doğru yaklaşık 500 liralık bir toparlanma yaşandığını söyledi. İki gün içerisinde gram altın tarafında 1.100 liranın üzerinde değer kaybı görüldüğünü belirten Memiş, bu hareketlerin piyasalardaki sert dalgalanmaları ortaya koyduğunu aktardı.

Gümüş ve Diğer Değerli Metaller

Memiş, gümüş fiyatlarında altına kıyasla daha sert hareketler yaşandığını ifade etti. Gümüşün 122 dolardan 71 dolara kadar gerilediğini, 72 dolar seviyesinin destek olarak izlendiğini ve bu bölgeden sonra fiyatların 89 dolara kadar yükseldiğini belirtti. Gümüşte 95 dolar seviyesinin direnç olarak takip edildiğini de sözlerine ekledi. Fiziki gümüş alımlarında da işçilik maliyetlerinin yüksek olduğuna dikkat çekerek banka üzerinden yapılan işlemlerin daha düşük maliyetli olduğunu dile getirdi.

Bakır piyasasına ilişkin değerlendirmelerinde ise sertifikasız ve ayarsız ürünlerin yatırım aracı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirtti. Bakır yatırımı yapılacaksa bankalar, ETF’ler veya yurt dışı fonların tercih edilebileceğini ifade etti.

Borsa İstanbul ve Döviz Piyasaları

Borsa İstanbul 100 endeksinin 13.852 puan seviyesinde olduğunu belirten Memiş, endekste yaklaşık yüzde 1,7’lik bir yükseliş yaşandığını aktardı. 13.800 puan üzerindeki kapanışların 14.000 puan seviyesini gündeme getirebileceğini, kısa vadede ise kâr satışlarının görülebileceğini söyledi. Destek seviyeleri olarak 13.300 ve 12.800 puanları izlediğini ifade etti.

Döviz piyasalarına ilişkin olarak dolar/TL kurunun 43,49 seviyesinde yatay bir görünüm sergilediğini belirten Memiş, euro/dolar paritesinin ise 1,1797 seviyesinde olduğunu söyledi. Bu hafta Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı ve yapılacak açıklamaların parite üzerinde etkili olabileceğini aktardı.

Yıl Sonuna İlişkin Seviyeler

Memiş, gram altın için yıl sonu seviyesinin 10.000 TL, ons altın için ise 5.880 dolar olduğunu ifade etti. Bu seviyelerin zamanlamasına ilişkin net bir tarih paylaşılmadığını belirten Memiş, piyasalarda yıl boyunca sert iniş ve çıkışların sürebileceğini dile getirdi.